Görüştüğünüz kişinin görevi nedir bilmiyorum, illaki maliyet tabii ki ama bunun kararını rastgele çalışan biri vermiyor. Bütçe meselesi genellikle Genel Müdürlüğün işidir. Dilekçe'ye cevap verilmesi yasal süresi birkaç ay olması lazım o yüzden süreci hızlandırmak için diğer tavsiyeleri verdim. Yüz yüze görüşmeler bu işleri daha çabuk çözer, elinizdeki dilekçe "bakın talep de var" demenin bir hali sadece.
Belirsizlikle beklemektense gidip planlama birimiyle görüşmek çok da zahmetli değil sanki. Sonra dediğim kişilere mesaj atın, 1-2 günde bile sonuç alabilirsiniz. Ayrıca, fiber kabloyu sizin binaya kadar çektilerse proje çizilmiş, yatırım yapılmış, altyapı gelmiş, siz de dahil edilmişsiniz demektir. O kutu muhakkak gelir.
Ne demek hocam rica ederim.
Ne yazikki hocam öyle günlük hayatta çok karşılaştığımız gibi biraz çaba sonucunda refaha ereceksiniz.
Kolay gelsin size.
Görüştüğüm kişi memur diyebilirim büyük ihtimal ben bu işlerden anlamadığım için abone şartı olduğunu söyledi. Biraz daha araştırıp bina yöneticisi ile konuşup imza toplayacağım. İmza konusunda ev sahibinin mi yoksa kiracının mı imzasını almam lazım?
Hocam konuya hakim bir arkadaşa sordum kablo mahalleye geldiyse imza toplamana gerek yok sadece bekle kutu elbet gelir dedi.
Elbet gelir kelimesi işte aylara dönüyor hocam. Elbette gelecek.
Bizim derdimiz süreci hızlandırman imzanın asıl yapılmasının sebebi de burada bitiyor.
Evde kalan kişinin imzasını almanız yeterli. İnterneti kullanacak olan kişi o.
Vallahi hocam size ne kadar etik gelir bilmem ama ben Türk Telekom'da fiber doseme departmaninda calisan bir tanidiga ucret mukabilinde kutuyu da kabloyu da daireye kadar cektirdim, normalde 6 ay surecek surec 2 haftada bitti. Türk Telekom mudurlugundeki adamlara kalsa imza topla, dilekce topla, basvuru yap vs. Aylarca bekleyecektim, ulkede bu isler boyle yuruyor maalesef. Umarim size de ulasir en yakin zamanda.
Kablolama yapılmış hocam. Kutunun sol alt tarafında 2 tane giriş var dikkat ettiyseniz. Birinden kalın turuncu kablo giriyor, diğerinden bir sürü ince beyaz kablo giriyor. O beyaz kablolar dairelere dağıtılıyor işte. Sizin CAT6 yazan prizlerle işiniz yok. O ince beyaz kabloyu kullanacaksınız. Dairenin giriş kapısının oraya kadar getirilmiş olabilir veya daire içine de alınmış olabilir. Dairenizi iyice kontrol edin. Giriş kapısının orada sigorta kutusunun oralarda bir yerde duruyor da olabilir. Her tarafa dikkatlice bakın. Olmadı kutunun yanına inip kabloları takip edin. O şekilde nereye gittiğini tespit edebilirsiniz.@Dejuf hocam gene ben umarım rahatsız etmiyorumdur. Dün bizim binaya kutu takılmış hatta aktif de etmişler her iss 100 mps veriyor. Sorum şu ki fiber için bina içi kablolama yapılması gerekiyormuş sanırım. Binamız yeni olduğu için kablolama olduğunu düşünüyorum çünkü prizlerin yanında port girişi var cat6 yazıyor bunların çalışıp çalışmadığını nasıl anlarım?Eki Görüntüle 1942307Eki Görüntüle 1942308Eki Görüntüle 1942309
Kablolama yapılmış hocam. Kutunun sol alt tarafında 2 tane giriş var dikkat ettiyseniz. Birinden kalın turuncu kablo giriyor, diğerinden bir sürü ince beyaz kablo giriyor. O beyaz kablolar dairelere dağıtılıyor işte. Sizin CAT6 yazan prizlerle işiniz yok. O ince beyaz kabloyu kullanacaksınız. Dairenin giriş kapısının oraya kadar getirilmiş olabilir veya daire içine de alınmış olabilir. Dairenizi iyice kontrol edin. Giriş kapısının orada sigorta kutusunun oralarda bir yerde duruyor da olabilir. Her tarafa dikkatlice bakın. Olmadı kutunun yanına inip kabloları takip edin. O şekilde nereye gittiğini tespit edebilirsiniz.
CAT6 yazan prizler müteahhit tarafından yerleştirilmiş prizler. Onlar öylece duracak bir işe yaramaz. Kabloyla bağlanırsanız internet kullanamazsınız çünkü onların bir karşıklıkları yok. Öylesine bir priz işte.Peki hocam bu CAT6 yazan portlar ne işe yarıyor bu portlara kabloyla bağlanırsam internet kullanabilir miyim? Ne ara yaptılar şaşkınım sabah 11 gibi bir baktım kutu takılmış altyapı aktif. Dediğiniz gibi bina boşluğundan yukarı doğru birçok beyaz kablo var fotoğraf ekledim. Bu kablolar eve sokulup modeme takılacak sanırım doğru mu? 2. fotoğraftaki cihaz ne hocam altyapı ile mi alakalı?
Eki Görüntüle 1942334
Eki Görüntüle 1942333
CAT6 yazan prizler müteahhit tarafından yerleştirilmiş prizler. Onlar öylece duracak bir işe yaramaz. Kabloyla bağlanırsanız internet kullanamazsınız çünkü onların bir karşıklıkları yok. Öylesine bir priz işte.
Fiber kutusundan çıkan beyaz kablolar (ki o kablolara OBK denir) daire içinde ONT dediğimiz bir cihaza bağlanacak. ONT cihazından çıkan CAT kablo da halk ağzında fiber modem olarak geçen ama aslında teknik olarak modem olmayan routera bağlanacak. Son tahlilde daire içindeki görüntü şu şekilde olacak:
Ben bunları hem masada yer açılsın diye hem de böyle daha güzel göründükleri için duvara sabitledim. Sağdaki küçük cihaz ONT diye bahsettiğim cihaz. Soldaki büyük olan ise router. Bizim binada sarı OBK kullanıldı sizde beyaz kullanılmış. Renklerin bir önemi yok, işlevleri aynı.
Attığınız 2. fotoğraftaki cihazın üzerinde zaten ne olduğu yazıyor. Dikkatli bakarsanız zil transformatörü yazısını görürsünüz. Yani onun fiber altyapıyla alakası yok. Daire zilleriyle alakalı bir cihaz. Şuradan daha detaylı inceleyebilirsiniz: https://www.ciceksepeti.com/zil-trafosu-transformatoru-4-8-12-v-rayli-kcm13750131