BioNTech aşı deneyimim

Yani arkadaşın burada hakkını yememek lazım. Sadece kaynak gösterememiş. Ama Biontech kurucusu falan haberim yok. Sadece kalp zarı iltihaplanması muhabbetini görünce aydınlatmak istedim. Doğru olan bir bilgi.

Amerika genelinde 177 milyondan fazla kişi en az 1 doz aşı olmuş. 30 yaş altına 50 milyon dozdan fazla aşı yapılmış.

Görülen miyokardit vaka sayısı 1000’den fazla demişler. Ben geçen 323 okumuştum, belki o sadece Biontech için geçerliydi, kaynağını bulamadım şimdi.

Şimdi gelin gerçekleri konuşalım. “Kalp iltihabı yapıyormuş” diye ortaya iddia atmak neden hatalı bundan bahsedelim.

177 milyon aşı dozunda 1000-1500 miyokarditin risk oranını düşünün. Miyokarditin basit tıbbi tedaviyle atlatılan bir rahatsızlık olduğunu göz önünde bulundurun. Sonra Amerika’da 34 milyon vaka içerisinde 600 bin kişinin hayatını kaybettiğini düşünün. Bu iki durumun riskini bir karşılaştırın kafanızda.

Ek bir bilgi daha vereyim. Miyokardit ve perikardit, normalde özellikle viral hastalıklar sebebiyle nadir olarak görülen bir komplikasyondur. COVID’in de komplikasyonlarından biridir. Aşı, bağışıklık sistemini virüse benzer şekilde ama çok daha hafif ve zararsız uyardığı için miyokardit gibi yan etkiler görülebiliyor.

Peki yakalanması gereken nokta ne? 177 milyon kişiye aşı yapılmış, 1000-1500 miyokardit vakası var, hepsi tıbbi tedaviyle iyileşmiş. Öbür tarafta 30 milyon COVID vakası var, 600 bini hayatını kaybetmiş. Hayatını kaybetmeyenler içerisinde en az 1 milyon kadarı da miyokardit, tromboemboli, kalıcı/uzun süreli akciğer hasarı, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği gibi komplikasyonlarla boğuşuyordur.

Bazı şeyleri iyi analiz etmek lazım. Bir haber okuyup “aşı kalp iltihabı yapıyomuş” diye panik ve korku yaymak, doğru bir davranış değil. Bir haberi, bir bilimsel kaynağı analiz edemiyorsanız önce alabildiğiniz kadar fazla insandan bilgi almalısınız.

Aynı arkadaşın “Almanya kendi aşısını kullanmıyor, Biontech’in sahipleri kendi aşısını olmadı” diye iki tane de düpedüz yanlış bilgisi var. Almanya nasıl aşı kullanmıyormuş? Uğur Bey de, Özlem Hanım da aşı oldu. Verdiğiniz bilgilerin kaynağını araştırın bari.

Bilgi kirliliği çok hocam. Babam da Facebooktan görmüş. Biontech vurulanlar 6 ay içinde kalp krizi geçiriyormuş. Saçmalığa bak .

Benim yorumum sadece kalp iltihabı üzerine gördünüğüz gibi. Başka ek bir yorumum olmadı. Aşı öyle veya böyle yapılacak sonuçta. Kesin kalp iltihabı yapıyor diye sonuç çıkamaz. Zaten paylaştığım kaynaklarda da oranı düşük olan bir yan etki olduğunu belirtiyorlar. Ve üstüne basarak, tedavi edilebilir olduğunu ve aşı olunması gerektiğini vurguluyorlar.

Dediğim gibi kalp zarı iltihaplanmasının bir iddia olmadığını, gerçek olduğunu belirtmek için yorum yaptım. Tabii ki aşı olmak gerek. Fakat kişilere göre değişen yan etkilerin varlığını da kabul etmek gerek. 1 milyonda 10 kişiye bile etkisi olsa, yan etkisi var diyebiliriz. Ama şimdiye kadar bu yan etkilerin de tedavisi olduğunu belirtmek lazım.

Çip takma olayı da farklı bir şekilde İngiltere'de gerçekleşen durum. Aşı olan insanları adım adım, gittikleri yerlere kadar takip altına aldıkları için çip taktılar olarak abartılıyor. Aslında mobil cihazlarından takip altına alınmışlar. Bunun sonucunda çip takıyorlar diye teoriler üretilmiş olabilir veya tamamen bağımsız bir şekilde çok bilim kurgu filmleri izlemekten de olabilir.

KAYNAK- İngiltere'de Aşı Skandalı

Son olarak bir cümle görmüştüm geçenlerde, onu söylemek istiyorum. "Eğer aşılar zararlı olsa, gavurlar kendine yaptırmazdı. Onların canı tatlıdır." diye bir cümle görmüştüm. Çok güldürmüştü Nereden gördüm hatırlamıyorum ama.

@holywitcherofrivia Aşı karşıtı olduğumu sanarak mı o kadar şey yazma gereği duydunuz? Öyleyse boşa zahmet etmişsiniz. Zaten gerekli cevabı diğer arkaşa yazdıklarımla vermiş oldum. "İddia" değil yalnız, hala onu anlatmaya çalışıyorum ama neyse. Eğer benim paylaştığım kaynaklara laf ediyorsanız, size de kaynak beğendirilmiyor be kardeşim! derim Bahsettiğim kalp zarı iltihabının tedavisi olduğunu da belirttim zaten. COVID gibi bir hastalık yanında aşı risklerini almak daha mantıklı da demiş oldum dolaylı yollardan. Daha fazla yazmama gerek yok yani.

Son düzenleme:
Halsizlik, ateş gibi yan etkiler görülmesi çok normal. Bebeklerin doğduğu zaman yapılan aşılarda bile yan etki görülebiliyor. Peki neden, insan nüfusunu azaltmak için mi? Tabii ki de hayır. Sebep çok basit. İnsan vücudu kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Bir kişide olmayan yan etki bir başkasında olabilir çünkü belki o aşıda kullanılan bir maddeye alerjisi olabilir.
Ne zaman ki aşı olanların yüzde 50 ya da 70'i gibi bir oranda olan ciddi yan etkiler baş gösterir o zaman bir sorun var demektir. İçiniz rahat olsun. O aşılar türlü testten geçiyor piyasaya sürülmeden önce.
Ve ayrıca "ömrü kısaltıyor" gibi içi boş söylemlerde bulunan arkadaşlar. Hadi kendinize hayrınız yok orası belli de en azından aşırı panik ve endişeli insanları kandırmayın.
Annem ve babam da aşı oldu. Annemin sadece akşam kolu ağrıdı babamın kolu bile ağırımadı. Onun dışında bir yan etki olmadı.

Yazdıklarımın hiçbiri size yönelik değildi, kaynaklarınıza yönelik bir şey de demedim. Ortada bilimsel açıklaması yetersiz kalan bir konuyu aydınlatmak, ve asıl bu durumu ilk ortaya atan kişiye cevap vermek istedim. Sizin mesajınızı alıntılama sebebim "kaynak gösterememiş ama haklı sonuçta" tavrınıza katılmıyor oluşum ve asıl arkadaşı önceki haftalarda göz ardı etmiş oluşumdu. Kaynaksız bir şekilde ortaya böyle bir haber/iddia atmak doğru bir davranış değil, ortadaki bilgi doğru bile olsa insanları yanlış yönlendirmeye müsait bir tavır. Zaten arkadaşın bu durumu ortaya atma sebebi de hem bilgisizliği hem de aşı karşıtlığı, bana kalırsa savunulacak bir tarafı yoktu.

BioNTech ve Moderna en güvenli Covid-19 aşılarındandır. Çalışma mantığı sentetik mRNA molekülünü hücre içine gönderip virüsün spike proteinini üretmelerini ve buna karşı antikor oluşturmalarını sağlar. Bu sayede antikorlar virüsün varyantlarını da tanır, etkili bir koruma oluşur. Görevi yalnızca bundan ibarettir. Aşı kısır yapıyor ya da aşı kanser yapıyormuş diyen cahillere inanmayın, bilime güvenin.

Anladım. Ben de üstüme alınmış oldum biraz alıntılama benden yapılınca. Katılmıyor olabilirsiniz tabii tavrıma, bu da normal. Öteki arkadaş ile önceki sohbetleri bilmiyorum çünkü. Sadece böyle bir durumun yalanmış gibi göz ardı edilmemesi açısından doğruluğuna değinmiştim. Bir önceki yorumda söylediğimin aynısını söyleyeceğim, 1 milyonda 10 kişide bile gözükse böyle bir risk sonuçta vardır. Yan etki olarak gösterilebilir. Ama tedavisi de var sonuçta. Kafaya takılacak bir yan etki değil.

Şimdiye kadar aşırı kötü bir yan etkinin olduğu haberini duymadım ve görmedim. Sadece Norveç'te yaşlı bakım evinde, aşıdan sonra bütün yaşlıların öldüğüne dair söylentiler var. Bu tamamen bir iddia. Çünkü Norveç doğru düzgün bir açıklama yapmamış. Yani ölüm sebeplerini neye göre aşıya dayandırdıklarına dair kanıt ve bilgi yok. Tek gördüğüm kötü haber buydu.

Ben de gündüz saat 14:00'da oldum. Başlarda pek bir şey hissetmiyordum ama şu an 13 saat geçti ve kolumda acı-ağrı-sızı var. Yani sonradan etkisi oluyor. Gerçi 1-2 güne geçiyormuş ama can sıkıcı bir yan etki.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…