holywitcherofrivia
Kilopat
Yani arkadaşın burada hakkını yememek lazım. Sadece kaynak gösterememiş. Ama Biontech kurucusu falan haberim yok. Sadece kalp zarı iltihaplanması muhabbetini görünce aydınlatmak istedim. Doğru olan bir bilgi.
Bilgi kirliliği çok hocam. Babam da Facebooktan görmüş. Biontech vurulanlar 6 ay içinde kalp krizi geçiriyormuş. Saçmalığa bakMyocarditis and Pericarditis After mRNA COVID-19 Vaccination
Learn about myocarditis and pericarditis after COVID-19 vaccination. CDC still recommends that everyone aged 5 years and older get vaccinated. (142)www.cdc.gov
Amerika genelinde 177 milyondan fazla kişi en az 1 doz aşı olmuş. 30 yaş altına 50 milyon dozdan fazla aşı yapılmış.
Görülen miyokardit vaka sayısı 1000’den fazla demişler. Ben geçen 323 okumuştum, belki o sadece Biontech için geçerliydi, kaynağını bulamadım şimdi.
Şimdi gelin gerçekleri konuşalım. “Kalp iltihabı yapıyormuş” diye ortaya iddia atmak neden hatalı bundan bahsedelim.
177 milyon aşı dozunda 1000-1500 miyokarditin risk oranını düşünün. Miyokarditin basit tıbbi tedaviyle atlatılan bir rahatsızlık olduğunu göz önünde bulundurun. Sonra Amerika’da 34 milyon vaka içerisinde 600 bin kişinin hayatını kaybettiğini düşünün. Bu iki durumun riskini bir karşılaştırın kafanızda.
Ek bir bilgi daha vereyim. Miyokardit ve perikardit, normalde özellikle viral hastalıklar sebebiyle nadir olarak görülen bir komplikasyondur. COVID’in de komplikasyonlarından biridir. Aşı, bağışıklık sistemini virüse benzer şekilde ama çok daha hafif ve zararsız uyardığı için miyokardit gibi yan etkiler görülebiliyor.
Peki yakalanması gereken nokta ne? 177 milyon kişiye aşı yapılmış, 1000-1500 miyokardit vakası var, hepsi tıbbi tedaviyle iyileşmiş. Öbür tarafta 30 milyon COVID vakası var, 600 bini hayatını kaybetmiş. Hayatını kaybetmeyenler içerisinde en az 1 milyon kadarı da miyokardit, tromboemboli, kalıcı/uzun süreli akciğer hasarı, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği gibi komplikasyonlarla boğuşuyordur.
Bazı şeyleri iyi analiz etmek lazım. Bir haber okuyup “aşı kalp iltihabı yapıyomuş” diye panik ve korku yaymak, doğru bir davranış değil. Bir haberi, bir bilimsel kaynağı analiz edemiyorsanız önce alabildiğiniz kadar fazla insandan bilgi almalısınız.
Aynı arkadaşın “Almanya kendi aşısını kullanmıyor, Biontech’in sahipleri kendi aşısını olmadı” diye iki tane de düpedüz yanlış bilgisi var. Almanya nasıl aşı kullanmıyormuş? Uğur Bey de, Özlem Hanım da aşı oldu. Verdiğiniz bilgilerin kaynağını araştırın bari.
Benim yorumum sadece kalp iltihabı üzerine gördünüğüz gibi. Başka ek bir yorumum olmadı. Aşı öyle veya böyle yapılacak sonuçta. Kesin kalp iltihabı yapıyor diye sonuç çıkamaz. Zaten paylaştığım kaynaklarda da oranı düşük olan bir yan etki olduğunu belirtiyorlar. Ve üstüne basarak, tedavi edilebilir olduğunu ve aşı olunması gerektiğini vurguluyorlar.Su iki haberden de baska kaynaklardaki diger benzer haberlerden de kesin kalp zari iltihabi yapiyor gibi bir sonuc mu cikiyor sence? Boyle bir risk olabilir, ihtimal dahilinde demek baska, almanya bile uygilamiyor kendi kurucusu bile olmamis bu asiyi diye sacmalak ise bambaska bir seviye.
Zaten millet asi olursak cip takacaklar hepimize, asi olursak cocugumuz olmaz ileride, caiz mi degil mi kafasinda dolaniyor etrafta. Cehalet ve korku birbirinden cok guzel besleniyor bizde maalesef.
Yazdıklarımın hiçbiri size yönelik değildi, kaynaklarınıza yönelik bir şey de demedim. Ortada bilimsel açıklaması yetersiz kalan bir konuyu aydınlatmak, ve asıl bu durumu ilk ortaya atan kişiye cevap vermek istedim. Sizin mesajınızı alıntılama sebebim "kaynak gösterememiş ama haklı sonuçta" tavrınıza katılmıyor oluşum ve asıl arkadaşı önceki haftalarda göz ardı etmiş oluşumdu. Kaynaksız bir şekilde ortaya böyle bir haber/iddia atmak doğru bir davranış değil, ortadaki bilgi doğru bile olsa insanları yanlış yönlendirmeye müsait bir tavır. Zaten arkadaşın bu durumu ortaya atma sebebi de hem bilgisizliği hem de aşı karşıtlığı, bana kalırsa savunulacak bir tarafı yoktu.@holywitcherofrivia Aşı karşıtı olduğumu sanarak mı o kadar şey yazma gereği duydunuz? Öyleyse boşa zahmet etmişsiniz. Zaten gerekli cevabı diğer arkaşa yazdıklarımla vermiş oldum. "İddia" değil yalnız, hala onu anlatmaya çalışıyorum ama neyse. Eğer benim paylaştığım kaynaklara laf ediyorsanız, size de kaynak beğendirilmiyor be kardeşim! derimBahsettiğim yan etkilerin tedavisi olduğunu da belirttim zaten. COVID gibi bir hastalık yanında aşı risklerini almak daha mantıklı da demiş oldum dolaylı yollardan. Daha fazla yazmama gerek yok yani.
Anladım. Ben de üstüme alınmış oldum biraz alıntılama benden yapılınca. Katılmıyor olabilirsiniz tabii tavrıma, bu da normal. Öteki arkadaş ile önceki sohbetleri bilmiyorum çünkü. Sadece böyle bir durumun yalanmış gibi göz ardı edilmemesi açısından doğruluğuna değinmiştim. Bir önceki yorumda söylediğimin aynısını söyleyeceğim, 1 milyonda 10 kişide bile gözükse böyle bir risk sonuçta vardır. Yan etki olarak gösterilebilir. Ama tedavisi de var sonuçta. Kafaya takılacak bir yan etki değil.Yazdıklarımın hiçbiri size yönelik değildi, kaynaklarınıza yönelik bir şey de demedim. Ortada bilimsel açıklaması yetersiz kalan bir konuyu aydınlatmak, ve asıl bu durumu ilk ortaya atan kişiye cevap vermek istedim. Sizin mesajınızı alıntılama sebebim "kaynak gösterememiş ama haklı sonuçta" tavrınıza katılmıyor oluşum ve asıl arkadaşı önceki haftalarda göz ardı etmiş oluşumdu. Kaynaksız bir şekilde ortaya böyle bir haber/iddia atmak doğru bir davranış değil, ortadaki bilgi doğru bile olsa insanları yanlış yönlendirmeye müsait bir tavır. Zaten arkadaşın bu durumu ortaya atma sebebi de hem bilgisizliği hem de aşı karşıtlığı, bana kalırsa savunulacak bir tarafı yoktu.
Az önce saat 22:20 de BioNTech aşı oldum. (kronik veya herhangi bir hastalığım yok) aşının yapıldığını bile hissetmedim aşı sonrası 15 dakika hastahanede kalmamı söylediler. Evim hastahanenin üst sokağında olduğu için hemşireye ilettim. O zaman gidebilirsiniz dedi, şu an için hiçbir rahatsızlık hissetmiyorum. Kolumda ağrı, uyuşma vs. yok, baş dönmesi mide bulantısı gibi belirtilerim de olmadı ve hayır metaller üzerime yapışmıyor. Aşıya güvenmeyip aşı olmayanların içi rahat olsun gönül rahatlıyla yaptırabilirler.