BIOS Ekranı Donma ve Kasma Problemi

Engin Koray

Megapat
Yer
Istanbul
Selamlar,
Bilgisayarım için bir SSD aldım ve sıfırdan bir kurulum yapmak istediğim için disklerimi formatlayıp Windows 10'u yeniden kurdum. Daha önce de BIOS kullandığımda fark ettiğim bir sorunum var, bu sorun yeni değil tekrar söylüyorum. Çok fazla BIOS ile ilgilenmediğimden ne zamandan beri var onu da bilmiyorum açıkçası.

BIOS ekranına girdiğim zaman mouse saniyede 1 kare hızla bile hareket etmiyor, klavyedeki yön tuşlarını kullandığımda da aynı şey oluyor. Bir ayara tıkladığımda açılması saniyeler alıyor, yani klasik bir donma/kasma problemi var. Sorun sadece BIOS ekranında olsa bir problem yok fakat bu bilgisayarımın açılış hızını da bir hayli etkiliyor.
Windows yükleme ekranı gelmeden bilgisayarın yaptığı boot işlemi minimum 40 saniye kadar sürüyor.

Şimdi bilgisayarın özelliklerini ve denediğim çözümleri yazayım.

MSI H97 PCMATE Anakart
Intel Core I7 4770
16GB RAM 1600mhz
MSI Aero GTX 1050TI
1TB TOSHIBA HDD
1TB WD HDD
120GB Intenso SSD
Bi önemi var mı bilmem ama sata portlarından birini kullandığı için bir de Asus marka DVD okuyucu var.

Bilgisayarın ısısı normal seviyede, yük altında ve normal çalışma sürecinde test ettim.
BIOS pilini söküp 20dk kadar beklettim.
BIOS Güncellemesi yapmayı denedim fakat flshdiski okumasına rağmen güncelleme dosyasını görmüyor.
MSI Live Update kurdum, bi yararı oluyor mu bilmiyorum sadece denedim.

Tüm bunların sonucunda bir yere varamadım. Yardımlarınızı bekliyorum.
[Güncelleme]
BIOS'u güncellemeyi başarabildim fakat pek bir değişiklik olmadı, BIOS ekranında önceki kadar olmasa da halen daha daha bir takılma mevcut ve açılış süresindede boot işlemi halen daha uzun sürüyor.
[2. Güncelleme]
Arkadaşlar sorun çözüldü. RAM'lerimi sürekli temizlerim yuvaları da aynı şekilde fakat fark ettim ki RAM yerine otursa da çok ufak bir açıklık kalıyormuş yuvada, bilgisayar belleği okuduğu için fark etmemiştim. O yüzden buna benzer sorun yaşayan birisi olursa yardımcı olmak adına çözümlerden genel olarak bahsetmek istiyorum.

-Bilgisayar açılmadan kapanıyorsa RAMleri ve yuvalarını kontrol edin,RAM'lerinalt kısmını silgiyle güzelce silmek işe yarayabiliyor (neden bilmiyorum bir yerde okudum ve bir çok kez işime yaradı.)

-Benim yaşadığım gibi bilgisayarın açılması uzun sürüyorsa RAM yuvalarını kontrol edin, oturmamış olabilir, tozlanmış olabilir.

-BIOS güncellerken M-Flash dosyasını okumuyorsa doğru anakart için doğru BIOS dosyasını indirdiğinize emin olun. (Konuyu açtığımda yazmış olduğum güncelleme dosyasını görmeme olayı buraya dayanıyormuş :)

-Çözüm bideosu izleyip AMI Firmware Updater ile güncelleme denemiştim. Siz de bir çözümü izliyor veya okuyorsanız oradaki dosyayla aynı ismi girmediğinize kendi BIOS dosyanızın ismini girdiğinize emin olun. ( Örneğin videoda E7721AMS.B60 adlı dosya çalıştırılıyordurfakat sizin dosayanız 7850IMS.4B0 olabilir.)

-"ROM file ROMID isn't compatible..." tarzı bir hata aldıysanız 3. öneride bahsettiğim gibi yanlış anakartın güncellemesini kuruyorsunuzdur.

Arkadaşlar bu yazdıklarım sırayla yapılması gereken şeyler değil sadece sorununuza göre çözüm yazmaya çalıştım.

Yerli yabancı bir sürü forumu talan ettim bu sorunu çözmek için fakat herkes olayın derinine inip yorum yapmış. Çok basit sebeplerden kaynaklanabilecek bu tarz sorunlar için benim gibi saatlerce uğraşmayın istedim. Benim gibi dikkatsiz arkadaşların umarım işine yarar. 2017'den berri kullandığım anakartımı MSI H97 sanıyordum meğerse Z97imiş, hem de kutusunda kocaman yazıyormuş...

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı