BIOS flashback LED ışığı sönmüyor ve sistem açılmıyor

Ajunta

Decapat
Daha fazla  
Selamlar;

Anakartın BIOS flashback LED ışığının sürekli yanıp sönmesinden dolayı sistemi başlatamıyorum.

Olayın gelişimi anlatayım;
Bilgisayarımı Windows üzerinden normal bir şekilde kapattım. Ertesi gün bilgisayarı kasanın Power tuşuna basarak başlatamadığımı fark ettim ve daha sonra anakart portlarındaki kabloları sökmeye karar verdiğim sırada BIOS flashback LED'nin sürekli yanıp söndüğünü fark ettim.

Anakart portlarındaki bütün kabloları söktükten sonra bilgisayarı yeniden başlatmayı denedim ancak BIOS flashback LED ışığı yine de yanıp sönmeye devam ettiği için sistemi başlatamadım. PSU'yu anahtarı üzerinden off konuma getirip yeniden on yaptıktan sonra bilgisayarı başlatabildim. Bu esnada 1 ya da 2 saniyelik bir sürem var, eğer bilgisayarı bu esnada başlatmazsam BIOS flashback LED ışığı yeniden yanıp sönmeye başlıyor ve bilgisayarı başlatamıyorum. Ayrıca bilgisayarı başlattıktan sonra BIOS flashback LED ışığı yanmaya devam etmiyor. Bilgisayarı kapattıktan sonra standby modunda iken yeniden BIOS flashback LED ışığı yanıp sönmeye başlıyor.
Sistemi 2024 Ocak'da toplamıştım. İlk defa böyle bir sorun ile karşılaşıyorum.

Not: BIOS güncellemesi ve ccmos işlemlerini denedim.

Sistem;
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 7800x3D.
  • Anakart: ASUS TUF Gaming B650M-E
  • RAM: G.Skill 32 GB (2x16 GB) Trident Z5.
  • E. Kartı: ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4070 Ti.
  • PSU: MSI MPG A1000G PCI-E5

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet Asus anakartlarda bu problemi yaşayanlar olmuş.

Bu konuya baktınız mı bilmiyorum ama tam olarak çözüm olmasa da birkaç önleyici geçici çözümler önerilmiş: Bios Flbk flash code?

Bu olay genellikle Windows Update'den sonra oluyormuş. Asus BIOS ve TPM (Güvenilir Platform Modülü) ile alakalı bir uyumluluk problemi var deniyor.

Hi, I got exactly the same issue yesterday, after a Windows Update the next morning I woke up and it was not possible to start the PC.

I found a temporary solution I remove cord from PSU I wait for the LED to shutdown I plug again to PSU and immediately press the start button of my case and PC start normally like nothing happens.

The issue reappear as soon as the PC shutdown, I will see tomorrow if resetting TPM key will fix the issue because I'm pretty sure the PC refuse to boot because of security issues with TPM.

Aynı sizin yaptığınız gibi PSU'yu kapat aç yaparak düzeltilebiliyor ama sürekli uğraştırıyor.

Yüksek ihtimalle böyle bir şey yoktur ama yine de Flash BIOS butonu ve I/O shield birbiriyle herhangi bir fiziksel temasta mı diye bir bakın. Bu metal parça, butonu sıkıştırıyor olabilir denmiş.

I/O shield'dan kastım:

IO shield.png

I didn't find how to fix the issue without replacing the motherboard, the only thing I found is enabling S4+S5 sleeping mode in the BIOS to force the motherboard to shutdown when I turn off my PC. This way I can reboot everytime without using my previous trick.

Bir diğer çözüm ise BIOS'ta S4+S5 uyku modunu açmakmış. Bu sayede sürekli PSU kapat aç yapmadan ve BIOS Flashback yanıp sönmesi yaşamadan PC'yi açılabiliyormuş.

Anakartı garantiye verin demişler son olarak. Garantide arızalı bulunup değişimi kararı çıkan bir senaryo var mı bilmiyorum ancak bu konu özelinde Asus'un iadeyi kabul etmediği durumlar olmuş.

Hatta biraz daha ileri giden arkadaşlar olmuş, adam direkt Flashback butonunu söktürmüş ve problem düzelmiş. 😅

msedge_usLMhJ2f9a.png

Kaynak: BIOS Flashback LED blinking, and PC not starting, no boot

Son düzenleme:
Evet Asus anakartlarda bu problemi yaşayanlar olmuş.

Bu konuya baktınız mı bilmiyorum ama tam olarak çözüm olmasa da birkaç önleyici geçici çözümler önerilmiş: Bios Flbk flash code?

Bu olay genellikle Windows Update'den sonra oluyormuş. Asus BIOS ve TPM (Güvenilir Platform Modülü) ile alakalı bir uyumluluk problemi var deniyor.

Aynı sizin yaptığınız gibi PSU'yu kapat aç yaparak düzeltilebiliyor ama sürekli uğraştırıyor.

Yüksek ihtimalle böyle bir şey yoktur ama yine de Flash BIOS butonu ve I/O shield birbiriyle herhangi bir fiziksel temasta mı diye bir bakın. Bu metal parça, butonu sıkıştırıyor olabilir denmiş.

I/O shield'dan kastım:

Eki Görüntüle 2463515

Bir diğer çözüm ise BIOS'ta S4+S5 uyku modunu açmakmış. Bu sayede sürekli PSU kapat aç yapmadan ve BIOS Flashback yanıp sönmesi yaşamadan PC'yi açılabiliyormuş.

Anakartı garantiye verin demişler son olarak. Garantide arızalı bulunup değişimi kararı çıkan bir senaryo var mı bilmiyorum ancak bu konu özelinde Asus'un iadeyi kabul etmediği durumlar olmuş.

Hatta biraz daha ileri giden arkadaşlar olmuş, adam direkt Flashback butonunu söktürmüş ve problem düzelmiş. 😅

Eki Görüntüle 2463508

Kaynak: BIOS Flashback LED blinking, and PC not starting, no boot
Cevabın teşekkür ederim, akşam söylediklerinizi bir deneyeceğim duruma göre tekrar yazarım.

BIOS'ta S4+S5 uyku modunu açarak şimdilik kullanmaya devam ediyorum. Bu şekilde bir sorun yok ki zaten sorun sadece bilgisayarımı açamamamdı, kullanımı etkileyen bir sorun teşkil etmiyor. @EgeN7 teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Rica ederim, gerçek çözüm için özellikle Asus'un kendi çözüm forumunda birkaç konuya daha baktım ancak hem forumda hem de Reddit'te Asus'a sövüp sayanlar, iade ile uğraşanlar dışında bir çözüm göremedim.

S4 ve S5 modlarını bilmediğim için bir bakayım dedim, bu iki modla alakalı bilgi almak isterseniz: ErP S4+S5 nedir?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı