BIOS Memory Test hatası

Dekon

Megapat
Yer
İzmir
Daha fazla  
RAM
G.Skill Trident Z5 DDR5-6400 CL32-39-39-102 1.40V 32GB (2x16GB) Intel XMP
SSD veya HDD modeli
Kingston KC3000 1TB M.2 SSD
Ekran kartı
Asus TUF Gaming RTX 3080Ti 12GB
Anakart
Asus ROG Crosshair X670E Extreme AM5
İşlemci
Ryzen 9 7950X
Merhabalar,
Yeni Ryzen 7000 ailesine geçiş yaptım ve sistemi kurdum. Ancak sistemde RAM'ler otomatik 4800 MHz olduğu için BIOS'tan onları kendi ayarlarına yani 6400 MHz'e çektim. Bu ayarı da sadece Auto'tan D.O.C.P'ye çekerek voltaj vb. hiç bir şeye dokunmayarak kendi yaptı. RAM'in çalışma aralığındaki ayarlar ile birebir aynı olacak şekilde CL değerleri ve Voltajı düzenledi.
Ayarları kaydedip çıkış yaptıktan sonra BIOS'tan yeniden başladı ve Memory Test hatası verdi. Q Code olarak 36 ve/veya 38'de süreki kalıyor ve sistem başlamıyor. Yaklaşık 30 dakika kadar sonra Güç tuşu ile kapatmaya çalıştığımda tuşa tepki vermedi. 1 saat sonrasında mecburen anakart üzerindeki Safe BIOS tuşu ile yeniden başlattım.

Safe BIOS'a giriş yapınca bütün ayarları orijinal hale getirip çıkış yaptım ve tekrar başlattığımda Memory Test Q Code 36'da kalmaya devam etti.
Safe BIOS sonrası Memory Test sürecinde de yaklaşık 2 saati devirdi ve güç tuşu üzerinden kapatmayı başardım.
Sorunu bir türlü çözemedim önerileriniz şimdiden teşekkür ederim.

Elinizdeki RAM anakartın uyumluluk listesinde mevcut mu size şu şekil açıklıyayım ASUS anakart listesinde olmayan RAM'larda sorunlar oluşturuyor bende hem Intel hem AMD kısmında Z690 ve X570 anakartlarda ne hikmetse boot ekranında sabit kalıyor Memory timing hatası veriyordu nedeni RAM'dan kaynaklı ASUS'a has bir sorun bu hale de düzeltmiyorlar şimdi de DDR5'lerde bu sorun var.

Üzgünüm maalesef düzelmedi. Garantiye gönderdim. Yanlış hatırlamıyorsam 20 iş gününün tamamını kullandılar ve sonuçta değiştirip gönderdiler. Bugün teslim aldım. Şu anda elimdeki RAM'lerle birlikte kullanayım dedim. Aralarındaki fark sadece biri RGB diğer RGB'siz aynı modül özellikleri aynı ama anakart hala hata veriyor. Özellikleri aynı tamamen sadece kutu üzerindeki fark şu birisi RGB'siz Intel XMP yazıyor. Diğeri ise RGB'li Intel XMP yazıyor.

Çözüm olarak BIOS sıfırladım. İkinci BIOS'a geçtim. 3600 MHz standardında başlatmaya çalıştım açıldı. Bu sefer de Windows 11 sürekli mavi ekrana düştü. Yan monitörlerden görüntü kesildi.

RAM'leri 6000 MHz'de çalıştırmayı başarabildim. Yan monitörlerin kablolarını söktüm tek monitörden görüntü almaya çalıştım. Mavi ekranda karşıma çıkan sorunların çözümlerine bakarken Windows Update'i yapmam gerektiğini söyledi yaptım. Yeniden başlatırken kapanış esnasında mavi ekran aldım.

Buna istinaden Garantiden gelen RAM'leri söktüm yarın tekrardan garantiye göndereceğim ve bu sefer İADE isteyeceğim.
Bilgili bir arkadaşımız bizleri ve bu konuyla alakalı diğer arkadaşlarımızı aydınlatabilirse çok müteşekkir kalacağız.

BIOS sürümü yanlış hatırlamıyorsam beta sürüm olarak 1410 sürümünü kullanıyorum. Hata görseli maalesef ki sürekli olarak mavi ekrandı açarkan Windows düzgün olarak başlatılamadı hatası eğer Windows'a girebilmişsem de her seferinde farklı bir hata kodu ile mavi ekran veriyordu. RAM'lerin part numarasını bilmiyorum. RGB'siz olanları 2. defa bu sefer iade olarak garantiye gönderdim. RGB'li olanlar ise işlemciyi 5GHz'e sabitleyince 6200MHz olarak çalıştırmayı başardım. Yaklaşık 10 gündür stabil olarak 6200MHz'de çalışıyor. Sadece Armoury Crate'i açarken 5-10sn arasında bilgisayar kasıyor ama onun dışında gayet düzgün.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı