BIOS modu nasıl değiştirilir?

yusufef3e

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
RTX 4060
Ryzen 5 5500
2x8 DDR 4 3200Mhz Ram
B450MH Anakart
Windows 10'dan Windows 11'e geçmek istiyorum ama BIOS modu eski olduğu için geçemiyorum. BIOS modunu nasıl değiştirebilirim?

Dosya Ekleri

• resim_2025-04-10_151606325.png
    resim_2025-04-10_151606325.png
    7 KB · Görüntüleme: 33
BIOS'unuz legacy modda ise UEFI moda almanız + Rufus hazırlarken UEFI veya UEFI+CSM seçeneği ile UEFI olarak hazırlamanız lazım.

BIOS'unuz UEFI modda ise kurulum işlemi sırasında disk seçme ekranına kadar ulaşabiliyorsanız disk seçme ekranında sistemi kuracağınız diskte bulunan tüm bölümleri "sil" butonuna tıklayarak silin. Disk tek parça ayrılmamış alan haline gelir. Bölmeden ve biçimlendirmeden direk kurulum için seçin ve ilerleyin.

BIOS'ta UEFI yazıyor ama format atmaya çalıştığımda legacy hatası veriyor.

Dosya Ekleri

• 488185601_1025447956149350_2098616849746148296_n.jpg
    488185601_1025447956149350_2098616849746148296_n.jpg
    113,5 KB · Görüntüleme: 17
Onu yaptım Windows 10'u da aynı şekilde UEFI olarak yazdırdım flaşıma ama BIOS ekranında hata veriyor.

Tamam eğer diskinizde veri kaybolmasını önemsemiyorsanız, direkt format atacağım diyorsanız BIOS'taki bu ayarı "UEFI and Legacy" olarak değiştirirseniz o hatayı almazsınız.

Ekran görüntüsü 2025-04-10 154341.png

BIOS'ta UEFI yazıyor ama format atmaya çalıştığımda legacy hatası veriyor.
CMD (komut istemi) penceresi açıp, diskpart yazın. İşlem tamamlandıktan sonra list disk yazıp sağ köşede GPT yazısının altında * işareti var mı? Kontrol edebilir misiniz? Disk MBR formatında yazılan flash bellek GPT formatında yazılmış olabilir...

Tamam eğer diskinizde veri kaybolmasını önemsemiyorsanız, direkt format atacağım diyorsanız BIOS'taki bu ayarı "UEFI and legacy" olarak değiştirirseniz o hatayı almazsınız.

Eki Görüntüle 2466524

O şekilde şu an ama degistirmem gereken bir yer var mı burada.

CMD (komut istemi) penceresi açıp, diskpart yazın. İşlem tamamlandıktan sonra list disk yazıp sağ köşede GPT yazısının altında * işareti var mı? Kontrol edebilir misiniz? Disk MBR formatında yazılan flash bellek GPT formatında yazılmış olabilir...

Dosya Ekleri

• IMG_1110.jpeg
    IMG_1110.jpeg
    85,7 KB · Görüntüleme: 19
  • resim_2025-04-10_155019529.png
    resim_2025-04-10_155019529.png
    7,6 KB · Görüntüleme: 18
O şekilde şu an ama degistirmem gereken bir yer var mı burada.
Diskiniz hala MBR formatında kalmış. Rufus ile GPT yazdırıp diskiniz MBR olursa hata alırsınız. Eklediğim videoyu izleyerek hata aldığınız ekranda shift + f10 tuşlarına basarak CMD ekranında dönüştürme işlemi yapabilirsiniz. Yine uyarayım bu işlem diskteki tüm verileri siler. Yani C, D, E ne kadar bölüm varsa siler ve tek bir parça olur. Bundan dolayı format atacağınız diskteki önemli tüm verileri başka bir diske yedeklemeniz gerekir. Disk derken C, D v.s. gibi bölümlerden bahsemiyorum. 2 SSD varsa format atmadığınız diğerine aktarmalısınız. Diskiniz MBR formatındayken UEFI kurulum yapamazsınız diye biliyorum...

NOT: Disk GPT olduğunda GPT yazısının altında * işareti olur. Format atarken 2 disk varsa format atmadığınız diğerini sökmenizi format sonrası takmanızı tavsiye ederim. Yanlışlıkla diğerine format atabilirsiniz...

Diskiniz hala MBR formatında kalmış. Rufus ile GPT yazdırıp diskiniz MBR olursa hata alırsınız. Eklediğim videoyu izleyerek hata aldığınız ekranda Shift + F10 tuşlarına basarak CMD ekranında dönüştürme işlemi yapabilirsiniz. Yine uyarayım bu işlem diskteki tüm verileri siler. Yani C, D, e ne kadar bölüm varsa siler ve tek bir parça olur. Bundan dolayı format atacağınız diskteki önemli tüm verileri başka bir diske yedeklemeniz gerekir. Disk derken C, D vs. Gibi bölümlerden bahsemiyorum. 2 SSD varsa format atmadığınız diğerine aktarmalısınız. Diskiniz MBR formatındayken UEFI kurulum yapamazsınız diye biliyorum...

Not: Disk GPT olduğunda GPT yazısının altında * işareti olur. Format atarken 2 disk varsa format atmadığınız diğerini sökmenizi format sonrası takmanızı tavsiye ederim. Yanlışlıkla diğerine format atabilirsiniz...

Windows SSD'ye kurulu harici olarak HDD'm var HDD'yi söküp mü formatı atmalıyım.

Windows SSD'ye kurulu harici olarak HDD'm var HDD'yi söküp mü formatı atmalıyım.
Ben HDD'i sökmenizi bir önlem olarak tavsiye ediyorum. MBR/GPT dönüştürme işlemi yaparken yanlışlıkla veri yedeklediğiniz HDD'i seçebilirsiniz ve veriler silinebilir. Yok ben karıştırmam derseniz çıkarmanıza gerek yok. Yüzlerce kez format atmış olmama rağmen format atarken dalgınlığa gelebiliyor. Format işlemi bittikten sonra tekrar takabilirsiniz...

Son düzenleme:
@yusufef3e
Kurulum USB sini UEFI ve GPT olarak hazırladığından eminsen.
Kasada bulunan tüm sabit diskleri sök. Geri takma.
BIOS'a gir ve fabrika ayarlarına yükle. Önce resimde bulunan UEFI end legacy kısmını sadece UEFI olarak belirle. TPM 2.0 ayarın enabled değil ise enabled yap. Secure boot enabled ise disabled yap. Boot sıralamasında USB yi birinci sıraya getir. Ayarları kaydet ve PC yi kapat.
Sadece sistemi kuracağın diski tak, diğerini takma. USB diskini de tak ve PC yi başlat.
Kurulum başlayınca disk seçme ekranında diskte bulunan tüm bölümleri sil ve diski tek parça haline getir. Bölmeden ve biçimlendirmeden kurulum için seçerek ilerle..

Diskiniz hala MBR formatında kalmış. Rufus ile GPT yazdırıp diskiniz MBR olursa hata alırsınız. Eklediğim videoyu izleyerek hata aldığınız ekranda Shift + F10 tuşlarına basarak CMD ekranında dönüştürme işlemi yapabilirsiniz. Yine uyarayım bu işlem diskteki tüm verileri siler. Yani C, D, e ne kadar bölüm varsa siler ve tek bir parça olur. Bundan dolayı format atacağınız diskteki önemli tüm verileri başka bir diske yedeklemeniz gerekir. Disk derken C, D vs. Gibi bölümlerden bahsemiyorum. 2 SSD varsa format atmadığınız diğerine aktarmalısınız. Diskiniz MBR formatındayken UEFI kurulum yapamazsınız diye biliyorum...

Not: Disk GPT olduğunda GPT yazısının altında * işareti olur. Format atarken 2 disk varsa format atmadığınız diğerini sökmenizi format sonrası takmanızı tavsiye ederim. Yanlışlıkla diğerine format atabilirsiniz...

Hocam dediğiniz gibi yaptım ama yanlışlıkla Windows 10 kurulu flaşla format atmışım Windows 10 UEFI olarak gözüküyor şimdi flaşla direkt Windows 11'i kurabilir miyim?

@yusufef3e
Kurulum USB'sini UEFI ve GPT olarak hazırladığından eminsen.
Kasada bulunan tüm sabit diskleri sök. Geri takma.
BIOS'a gir ve fabrika ayarlarına yükle. Önce resimde bulunan UEFI end legacy kısmını sadece UEFI olarak belirle. TPM 2.0 ayarın enabled değil ise enabled yap. Secure Boot enabled ise disabled yap. Boot sıralamasında USB'yi birinci sıraya getir. Ayarları kaydet ve PC'yi kapat.
Sadece sistemi kuracağın diski tak, diğerini takma. USB diskini de tak ve PC'yi başlat.
Kurulum başlayınca disk seçme ekranında diskte bulunan tüm bölümleri sil ve diski tek parça haline getir. bölmeden ve biçimlendirmeden kurulum için seçerek ilerle.

Sizin dediğinizi beceremeyeceğim için denemedim hocam kusura bakmayın...

Technopat Haberler

Geri
Yukarı