Rehber BIOS OEM Logo Değiştirme ve Diğer Görseller

Old User

Hectopat
Katılım
20 Ağustos 2018
Mesajlar
373
Çözümler
5
OEM logo UEFI açık olan sistemlerde BIOS ekranı geldikten sonra Windows oturum açılışına kadar gördüğünüz anakart markasına veya PC'nin markasına ait olan logoya denir. Biz hem OEM logo hem de BIOS'umuzda bulunan bazı görselleri nasıl değiştirebileceğimize bakacağız. Anlatacaklarımız AMI Aptio 4 BIOS'lar için geçerli. Aslında insyde BIOS'lar içinde aynı verilere ulaştık. Fakat denemek için bir insyde BIOS'umuz olmadığı için çözülmüş bir insyde BIOS'un nasıl geri birleştirileği hakkında çalışma yapmadık.

OEM logoyu değiştirmek oldukça kolay. ChangeLogo programını kullanmanız yeterli. Program oldukça basit anlatmaya gerek yok. Burada tek dikkat etmeniz gereken kullanacağınız logonun boyutu. OEM logo genelde BMP formatında olur. Sizin kullanacağınız logo boyutu ne kadar büyük olursa olsun bir zip/rar gibi bir formatla sıkıştırıldığı zaman boyutu yeteri kadar küçük olsun. BIOS'unuzun sıkıştırıldığında ne kadar büyük bir resmi kabul ettiğini biraz deneme yaparak bulmanız gerekecek. Böylece azami boyutu bulduktan sonra logonuzu ona göre tasarlayabilirsiniz. BMP formatında 3 MB'lık bir resim sıkıştırıldığında boyutu 1 KB'ta olabilir 3 MB'ta. Bu resmin yapısına bağlı. Aşağıda ki görselde ChangeLogo programını görebilirsiniz.

Change Logo.png


Peki ChangeLogo programı olmadan OEM logu nasıl değiştirebiliriz? Şimdi burada anlatacaklarımız hem OEM logoyu hem de BIOS'daki bazı görselleri değiştirebilmemizi sağlayacak. MMTool Aptio programını açıp BIOS. ROM dosyamızı yükleyelim. GUID'i 7BB28b99 başlayan satırı seçip Extract kısmından Extract UnComprezsed seçeneğini işaretleyip Extract edelim.

MMTool.png


Çıkan 7BB28b99 adlı dosyamızı hex editör ile açalım. Flex Hex programını tavsiye ederim. FlexHEX Download Baştan başlayarak BM yazısına kadar olan hex kodlarını keselim. Yani 42 4D hex kodlarından öncesini kesiyoruz ve sonundan da 00 00 hex kodlarını da kesiyoruz. 42 4D kodundan onun bir BMP resmi olduğunu anlıyoruz. İşlem bittikten sonra farklı kaydet deyip dosya uzantısını BMP olarak değiştirin. Artık dosyamızı açıp onun OEM logosu olduğuna emin olabiliriz.

Flex Hex 7BB28B99.png


Flex Hex Cut.png


Kesme işlemi bittikten sonra hex kodunun görünü mü? Artık dosyamız 42 4D kodu ile başlıyor. BM ascii'sinin karşılığı olan 42 4D hex kodu bu dosyanın BMP formatında bir resim olduğunu gösteriyor.



Şimdi yeni logomuzu tasarlayıp BMP formatında kaydedelim. UEFITool programını açıp BIOS. ROM dosyamızı yükleyelim. 7BB28b99 GUID'i ile başlayan satırımızı bulalım. Satırımızı genişletip RAW section satırına sağ tıklayıp Replace Body. Seçeneğini seçip yeni oluşturduğumuz logomuzu yükleyelim. BIOS. ROM dosyamızı kaydedip çıkalım. Artık yeni OEM logomuz değişti. Aslında mm Tool programını kullanmamız gerekmiyor. Bu işlemler için UEFITool programı yeterli. Fakat mm Tool programı kullanmamız ve bu hex kodlarını görmemiz bizim için faydalı. mm Tool programı UEFITool programına göre bazı işlemlerde daha pratik oluyor. Peki aynı işlemi sadece UEFITool programı ile nasıl yapabiliriz? Yukarıda anlattığımız gibi BIOS. ROM dosyamızı UEFITool ile açalıp 7BB28b99 GUID'i ile başlayan satırımızı bulalım. Satırımızı genişletip RAW section satırına sağ tıklayıp Extract Body. Seçeneğini seçip dosyamızı kaydedelim. Kaydettiğimiz dosyamızı paint veya benzeri bir program ile açıp dosyamızın OEM logosu olduğuna emin olalım. Yeni OEM logomuzu tasarlayıp Replace Body. Seçeneğinden yükleyelim. Yaptığımız değişiklikleri kaydedip BIOS. ROM dosyamızı oluşturalım. İşlem bu kadar.

UEFITool Extract body.png


UEFITool Replace body.png


Şimdi BIOS'umuzda bulunan bazı görselleri değiştirmeye geçelim. Yukarıda anlattığımız işlemlerin aynısını uygulayacağız. Fakat önce diğer görselleri bulmamız gerekiyor. UEFITool ya da mm Tool programını açalım. mm Tool programında FileName kısmında UEFITool programında Text kısmında ismi olmayan bazı satırlar göreceğiz. Bu isimsiz satırlarımızın bir kısmı BIOS'da bulunan bazı görselleri içeriyor. Fark ettiyseniz OEM logomuzun da dosya ismi yoktu. Şimdi bu isimsiz satırları tek tek çıkarıp görsel içerenleri tesbit edeceğiz. Bazı görseller BMP formatı yerine raw/pcx formatında veya diğer formatlarda olabilir. Bu yüzden hangi dosyaların görsel içerdiği bulmak için bütün görselleri açabilen programları deneyin. BMP gibi sık kullanılan formatları içeren satırların tesbiti için daha kolay bir yöntem var ama bu o dosyaları değiştirmenizi sağlamadığı için bunu başka zaman anlatacağız. Görsel içeren dosyalarımızı buluyoruz ve UEFITool ile anlattığımız işlemleri uyguluyoruz. Uygulayacağınız görsellerin boyutu orijinali ile aynı boyutta olması şart değil. Boyutları farklı görsellerin BIOS'unuzda nasıl göründüğünü anlamak için biraz deneme yapmanız lazım.

BIOS'taki bazı görsellerden örnekler.

913D39B7.png
E410FCAB.png
82580035.png


95649B49.png
E27CEA3D.png


72EBBE0A.png
6753B9E2.png
F9C0D4A9.png


6AB9B789.png
18B626E5.png


56DC4E19.png


931F77D1.png
63819805.png


splash.png
7BB28B99.png
EF9F35A7.gif
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Rehber olması güzel. Ancak üreticilerin sunduğu uygulamaları kullanmak bana daha güvenli geliyor. Asus için Mylogo oldukça basit bir kullanışı var. Yanılmıyorsam Gigabyte için de kendi yazılımı mevcut. Anakart üreticisinin yazılımı olmayanlar için güzel rehber ellerinize sağlık.
 
Guzel rehber. Bu arada BIOS'da developer ayarlarini ya da genel tabir ile gizli ayarlari acmayi gosteren bir rehberiniz ya da onerdiginiz bir site var mi?
 
Bu işlemlerde eksik veya yanlış bir şey yapıldığında herhangi bir risk çıkar mı?

Hayır. Görsellerle ilgili hatalar bios'unuz için bir risk oluşturmaz. Haaa görseli değiştiriyorum derken başka bir şeyi değiştirirsen yandın demektir.
Guzel rehber. Bu arada BIOS'da developer ayarlarini ya da genel tabir ile gizli ayarlari acmayi gosteren bir rehberiniz ya da onerdiginiz bir site var mi?

Bios gizli ayarların açılması ile ilgili bir rehber hazırlama planım vardı fakat bunu iki sebepten ötürü biraz erteledim. Birincisi bazı üreticiler bios menülerini gizlemek için farklı yöntemler kullanmışlar. Bu farklı yöntemler üzerinde yeteri kadar çalışma yapamadım ve denemek için o üreticinin ürünü elimde yok. Sadece iki adet laptop'a sahibim ve denemeleri bunların üzerinde yapmak zorundayım. İkinci sebep ise gizli menülerin açılması ile ilgili konular internette zaten mevcut. Rehber hazırlarken amacım internet ortamına yeni bir şeyler katmak. Ya da en azından var olana bir şeyler eklemek. Bu yüzden rehber hazırlarken konunun önemi olmasına değil internette bulunmuyor olmasına dikkat ediyorum. Fakat yine de ilerleyen günlerde bios gizli menülerin açılması ile ilgili rehber yayınlayacağım. Bu konuda sana tavsiye edebileceğim Win-Raid Forum (Drivers - Firmware - Modding) ve Bios Mods -The Best BIOS Update and Modification Source siteleridir. Eğer Ami aptio 4 bir bios'un varsa yedeğini alıp buraya yüklersen senin için bir kontrol edebilirim.
Rehber olması güzel. Ancak üreticilerin sunduğu uygulamaları kullanmak bana daha güvenli geliyor. Asus için Mylogo oldukça basit bir kullanışı var. Yanılmıyorsam Gigabyte için de kendi yazılımı mevcut. Anakart üreticisinin yazılımı olmayanlar için güzel rehber ellerinize sağlık.
Aslında amacım bios'taki diğer görsellerin nasıl değiştirileceğini anlatmaktı. Fakat OEM logo bir çok kişinin bildiği bir şeydi. Bu görsellerin içine OEM logo da girdiği için OEM logo ile ilgili internette konu olmasına rağmen konuyu OEM logo üzerinden anlatmayı tercih ettim.
 
Son düzenleme:
Lütfen BIOS gizli ayarların açılması konusunda yardımcı olur musun yabancı sitelerde bağış yapmadığım için cevap bile vermiyorlar.
Bu konu için yeni bir rehber hazırlamak gerekiyor. Artık yeni bir konu paylaşımı yapmayacağım. Sadece eski açtığım konular ile ilgili gelen sorulara cevap veriyorum. Ek olarak BIOS gizli ayarların açılması riskli bir işlem. Bir hata olur ve BIOS açılmaz ise BIOS'un geri düzeltilebilmesi için EPROM programlayıcı gerekebiliyor. Yani bilgisayar bilmek dışında elektronikte bilmek gerekebiliyor. BIOS gizli ayarlarının açılması için bir rehber bulsanızda denemenizi tavsiye etmiyorum. Bu işlem yeterli bilgi ve donanıma sahip olmayan bir kullanıcı için çok riskli.
 
Bu işlem laptopta olur mu? insyde biosa sahip bir c55 a 1k6 cihazım var. Bir de sorun olmazsa ChangeLogo Programının linkini rica ediyorum :D.
 
Bu işlem laptopta olur mu? insyde biosa sahip bir c55 a 1k6 cihazım var. Bir de sorun olmazsa ChangeLogo Programının linkini rica ediyorum :D.
Laptop, desktop fark etmez. BIOS BIOS'dur. Konuyu lütfen dikkatli okuyun. Bu rehberin sadece AMI BIOS'lar için geçerli olduğunu söyledik. Insyde ve Award BIOS'lar için geçerli değil. ChangeLogo programı sadece AMI BIOS'lar için. Insyde BIOS'lar için yeterli çalışma yapmadığımızı zaten rehberde anlattık. Konuyu açtığım günden beri de Insyde BIOS'lar üzerinde bir çalışma yapmadım. Peki Insyde BIOS'lar için de yapılabilir mi? Evet yapılabilir. Fakat UEFITool Insyde BIOS'lar üzerinde doğrudan işlem yapamaz. UEFITool'u Insyde BIOS'lar üzerinde kullanabilmek için Insyde BIOS'un uygun abir arşiv programı ile dump edilip UEFI bölümüne erişmek gerekiyor. UEFITool ile gerekli bölümler değiştirildikten sonra dump edilen BIOS dosyalarını hex editör ile tekrar birleştirmek gerekiyor. Kısacası bu sizin üstesinden gelebileceğiniz bir işlem değil. En azında şimdilik. Elbette yeterli çalışma ile üstesinden gelebilirsiniz. Fakat bir hata yaparsanız laptop'unuz çalışma hale gelecek. Orijinal BIOS'a geri dönebilmek için eprom programer'a ve elektronik bilgisi artı ekipmanlarına ihtiyacınız var. Çünkü BIOS'unuzun çipinin laptopdan sökülüp eprom programer ile geri yazılması gerekiyor. Kısacası siz bu işi unutun.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı