BIOS Update'i sonrası Aorus 5 SE4 FPS düşmesi

stalhauzn

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar selam.

Aorus 5 SE4 laptopum var. i7 12700H RTX3070 var içinde. Gelen bir BIOS updateinden sonra oyunlarda anlamsız FPS düşmeleri oldu. Detayına inip baktığımda GPU VE CPU kullanımlarının düştüğünü gördüm. Laptop Turbo modunda bile CPU kullanımında %40'ın üzerine çıkmıyor. Valorant'ta önceden en yüksek ayarlarda 300-350 FPS alırken şu an 150'yi zor görüyorum ve işin komik yanı bunu görürken laptop kendini zorlamıyor bile. (İlgili görselleri bırakıyorum).

Ekran kartı driverım güncel.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2022-09-09 114209.png
    62,6 KB · Görüntüleme: 99
  • Ekran görüntüsü 2022-09-09 115317.png
    52,7 KB · Görüntüleme: 83
Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS güncellenince BIOS ayarları sıfırlandığı için RAM'lerin BIOS'taki XMP profili sıfırlanmış olabilir mi? Ama bu dizüstü bilgisayarda böyle bir ayar var mı bilmiyorum. Veya sadece XMP değil, buna benzer bir performans ayarı olabilir.

Yine aynı şekilde, BIOS'ta işlemci ile alakalı performans seçenekleri varsa onlar da kapanmış olabilir.

Ama performansı yarı yarıya düşürecek hangi ayar vardır onu bir araştırmak lazım. Bu kadar düşmesi anormal.

BIOS'u düşürün Gigabyte yazılım konusunda çöp nereden biliyorsun dersen Aorus 15p xd kullanıcısıyım çok sorun var yazılımda.

Bir de cihazınızda MUX Switch var mı? Meraktan soruyorum sorunla alakası yok.

Selam, BIOS düşürme konusunda yardımcı olabilecek bir kaynak var mı bildiğiniz?
Ayrıca cihazda mux switch yok ihtiyacım da yok zaten cihazı temelde mühendislik için almıştım ancak tıp fakültesine yerleştim.

Hocam BIOS'u indirdiğiniz Aorus sitesine girin cihazınızı Windows sürümünüzü vs. seçin orada gördüğünüz en düşük sürümden başlayın denemeye hangi sürümde sorununuz ortadan kalkarsa o sürümde kalırsınız BIOS kurmak için yüklediğiniz exeyi çalıştırmanız yeter BIOS güncellenirken hiçbir tuşa da basmayın.

Aynı sorunu yaşayıp BIOS sürümünü FB05'e düşüren bir kullanıcı sorunun düzeldiğini ifade etmiş.
Reddit

Laptopun sayfasında sadece FB07 sürümü gözükmekte. Fakat indirme linkinde birkaç oynama yaparak FB05 dosyasına ulaşabiliyoruz.

ZIP'in içerisindeki .exe dosyasını çıkarıp çalıştırman yeterli. Güncelleme esnasında herhangi bir eylem gerçekleştirme. Laptopun gücünü de kesme. İşlemi yaparken şarjı %20'den fazla olsun en az. En son olarak da bu güncelleme işlemini yaparken sorumluluğun tamamen sende olduğunu belirtmek istiyorum.

Benim modelde BIOS kilidi var sanırım hiçbir şekilde değişmiyor şu anki sürümü atayım bu arada sorunum farklı laptop ısınmadan işlemci watt düşürüyor yani edp/ throttling BIOS ile alakalı olduğunu duydum yardım edebilirsen çok iyi olur.

Dosya Ekleri

• 2D67B082-F240-4986-8B21-7B13AFB8A5F6.jpeg
    217,3 KB · Görüntüleme: 64
Sendeki sorunu araştırdım fakat sıkıntılı bir durum gibi gözüküyor. Aşağıdaki konuya bakabilirsin.

Birisi bataryayı çıkarınca düzeldiğini söylemiş, birisi VRM'lerin ısındığını söylemiş... Net olarak sorunun ne olduğunu çözemedim maalesef. Belki modlu bir BIOS yüklemek sorunu çözebilir fakat o tür işlerle pek alakam yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…