Bir Aforizma #2

Konuyu okumadan önce uykum vardı :uyku: , şimdi ise yok. :)

İki görüşün doğru kabul edilip de hangisinin daha doğru olduğu konusu da çetrefilli. Aynı konuda doğru olan iki doğru nasıl birbiri ile çelişebilir ki? Bir örnek arıyorum şu anda.

bulunamadı.png


10 dakika sonra: Aranan dosya bulundu. :D

Mesela Tanrının varlığı konusu. Var diyen taraf da doğru söylüyor, yok diyen taraf da. İki türlü de kanıtlanamayan bir durum var. Ama bu bir çelişki sayılmaz sanırım.

Bulamadım gerçekten. :confused: Ulan Hegel...
 
Ah ben de diyordum İsmail nerelerde acaba? Buralardaymış.:sinsi:

Aslında "Hegel Diyalektiği" üzerinde biraz araştırma yaparsan, kafanda bir şeyler oluşmaya başlar. Bu adamlar böyle şeyleri düşünüyor işte... Biz anlayamıyoruz bile.:penguen:

Cidden en büyük trajedi, iki doğru arasındaki trajik durum olabilir mi ? İki tane devlet adamının, kendine ait "doğruları" olacaktır. Verdikleri kararlar, kendi doğrularının süzgeçinden geçirileceğine göre, hangisi haklıdır ? İşte trajik olan bu. Tek bir gerçek yok.

Hegel'in burada ne demek istediğini anlayabiliyorum biraz. Ancak daha çok okuma yapmam gerek.:yerlerde:
 
Buradayım da, film izliyordum. ;) Oturum kapanmış. :LOL:

Hmm. Hegel'in düşünce yapısını çözmem gerek demek ki. Çoğu düşünürü zaten tanımıyorum. Felsefeye ilgim çok, bilgim yok neredeyse. Ama öğreneceğim.

Doğru kişiden kişiye değişir gibi algıladım şimdi. Bana göre doğru, ona göre yanlış.

Ama nesnel olarak doğru kabul edilen bir şey başka bir doğru ile çelişebilir mi ki? Mesela Dünya'nın geoit şekle sahip olması gibi.
 
Nesnel olunca gerçek oluyor işte. Ancak işler daha da karışık...

Bir münazara vardı. Konusu, "Yoğurt siyah mıdır, yoksa beyaz mı?".

Evet cidden konu bu ve kim kazanıyor dersin ? Siyah olduğunu savunan taraf. Çok ilginç. Yahu yoğurt beyaz değil mi? İşte sorun nasıl savunacağını bilmekten geçiyor.

"Dünya düzdür." diye bir önerme ile ortaya çıkıp, bunu "dünya yuvarlaktır." diyen kişiden daha iyi savunabilirsin. Olay bu aslında.:penguen:
 
Günlük felsefe dozajımı aldım. Teşekkür ederim dostum. Bence yoğurt renksizdir. Hatta renkler yoktur. Bunlar sadece ışığın yansıması ve göz merceğindeki kırılmalardan ibaret. :D

Dünya'nın şekli sorun değil, insanların şekli sorun artık.

Örnekleri etraflıca düşündüm de, doğru, önemli olan o gerçekler arasındaki çelişkiyi yırtıp atacak bir savunma tarzı kullanmak. Ah bir münazaraya katılamadım ömrümde. :cry: Ne yapalım, biz de sanalda münazara yaparız. :ROFL:
 

Geri
Yukarı