Bir bilgiyi kalıcı olarak hafızaya atmak

giberellin

Megapat
Bir bilgiyi kalıcı olarak hafızaya atmak için ne kadar süre tekrar etmek gerekir?

Bilginin tipine ve uzunluğuna göre değişir bir kod mu yoksa 2 satır yazı mı ya da resim mi? İkincisi ise o bilgiyi kodlaman gerekir. Mesela 10 cümlelik bir parağraf ise 2 2 2 2 2 diye 5 e bölebilirsin. İkişerli ezberlersin kolay gelir. 10 haneli rakam ise 4 4 2 ya da 3 3 3 1 gibi ezberleyebilirsin. Daha net yardımcı olabilmek için bilginin ne olduğunu belirtmelisin.

Aklıma nedense bu videoyu getirdi Sorduğunuz soru açık olmamış açıkçası 1000 sayfa mı ezber yapılacak 1 sayfa mı ezber yapılacak hangi dilde yapılacak hangi konuda yapılacak vs. kesin cevabı olmadığı için biraz mantıksız bir soru olmuş.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ben küçükken mesela kaldırımda yürüdüğüm anı hep aklımda tutuyordum mesela 8 yıl geçmiş hala hatırlıyorum yani bütün olayları kafanızda kaydedeceksiniz .

Bir bilginin kalıcı olması için en önemli etken kullanımı. Kullanılmayan bilgi silinir zamanla.
2.olarak uyumadan önce öğreneceğiniz şeyler sabah yada öğlene kıyasla daha kalıcıdır bunun nedeni beynin uyurken öğrenilen bilgileri uzun süreli belleğe depolamasıdır.
Yani kısacası zamandan ziyade bilgiyi nasıl öğrendiğin ile ilişkilidir kalıcığı...

Mesela matematik konuları 3 günde çok iyi öğrendik diyelim. Sonra iyice kalıcı olması için ne sıklıkla tekrar yapmak lazım

Yeni bir bilgiyi aklında tutabilmek için bu bilgiyi sürekli kullanabildiğinde ve başka bilgilerle bu bilgi arasında bağlantı kurabildiğinde unutmaya çalışsanda unutmazsın.

Yeni bir bilgi öğrendiğinde sinir hücreleri arasında yeni bir bağlantı oluşur. Bu bilginin kalıcılığı bağlantının kalınlığına bağlıdır. Bilgiyi kullanırsan bağlantı kalınlaşır.

Matematikte soru çözmenin yararı budur. Yani öğrendiğini kullanabilmek. Formüller aslında birbiriyle ilişkilidir. Çoğu formül birbirinden doğmuştur ama derste bize hepsi ayrı bir formülmüş gibi anlatılır. Bu formüller arasındaki bağlantıyı yakalarsan aklında tutabilme açısından iyi yol alırsın.

Bilinen örneklerden:

(a − b)↑2 = a↑2 − 2ab + b↑2
Bu iki sayının farkının karesi formülünden iki kare toplamınının formülünü bulabiliriz. Formülde iki kareyi bulup onları yalnız bırakmamız gerekir, (-2ab) sayısı karşıya atılır ve sonuç:
(a − b)↑2 + 2ab = a↑2 + b↑2

İki kare toplamı formülünü yeni formülmüş gibi öğrenmek yerine başka formülden bağlantı kurarak öğrendim.

Bilgiyi kalici hale getirmenin tek yolu hafizanizi gorsel, isitsel ve dokunsal bir sekilde es zamanli olarak kullanabilmektir.

GEcmise gidin, alakasiz bir sey hatirlayin, goreceksiniz ki duygusal bir bag kurulu olmasi dolayisi ile gericagirma gerceklesiyor, sesler teypten oynar gibi gelir ve goruntuler ise sanki isik atomlarinin el ele vermesiyle o simulasyonu yaratiyor gibi bir hale geleceksiniz.

SAdece gorsel hafizaniz varsa zamanla catlaklar olusabilir, sadece analitik hafizaniz varsa da zamana yanik duser ve unutursunuz. Ancak duygular olene kadar insani birakmaz hafizanizi duygularinizda tasirsaniz 80 inizde bile takvim gibi olursunuz : ))

Duygular önemli. Bir aspergerli olarak sanırım bunun nimetini sonuna kadar kullanıyor(d)um .d

Öyle bir şey ki, görsel ve işitsel hafızayı katlarca arttırabilir, yokluğunda da malum. Şu an çektiğim nörolojik hastalık sebebiyle bunun ne kadar doğru olduğuna şahit oluyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…