İlk işim vakıf üniversiteleri kapatmak olurdu. Belli başlı, kendini kanıtlamış vakıf üniversiteleri hariç. Bu hükümet ile bir çok vakıf üniversitesi açıldı. Hepsi de yandaş insanlar. Çok fazla mezun oluyor. Okumuş olup da bir iş yapamayan, iş arayan veya saçma sapan okuyup da çok boş olan insanlar var. Ben Trakya Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümü mezunuyum. Benim okulumda bile başı boş, aklı fikri karı kız olan insanlar vardı. Bu adamlar ülkeye hiç bir şey getiremez. Zar zor 5-6 sene de mezun olan bir çok adam var. Babaları yardımıyla girdiler bir şirkete çalışıyorlar şimdi alıyorlar parayı yiyorlar.
Eğitim sistemini toptan değiştirirdim. Meslek liselerine ve meslek üniversitelerine yeni sistemler getirip, donanımlı birey yetiştirmeyi hedeflerdim. Teknolojik üniversiteler açar, teorik ders anlatımla bir yere gelinmeyeceğini bildiğim için üniversite öğrencilerine uygulamalı ders anlatılmasını ve buna göre bir plan gidilmesini seçerdim.
Sınavlar konusuna gelecek olursak, ben de bir çok sınava girip at gibi koşturuldum. Bir öğrencinin bunları yaşaması çok kötü fakat biz tembel bir milletiz. Yata yata geçmeyi severiz. Okullarda sıkı denetim ilan edip öğrenciye müsamaha gösterilmemesini ve sınavlarda alması gerekenden fazla not verilmemesini sağlardım. Öğrencinin sadece ezberini değil, zekasını da kullanacağı bir sınav sistemi yapardım.
Rusya gibi olma yolunda ilerliyoruz. Herkes okumuş olacak yakında. 4 senelik üniversite bitirmeyen kalmayacak. Sonra başka milletlerin çocuk bakıcılığını yapmaya gideceğiz. Rusya'da avukat olan biri işsizlikten ya da çok düşük maaştan dolayı buraya geliyor ya hani işte bu olmamalı.
Her çocuğun bir kapasitesi ve yeteneği vardır. Yeteneklerini açığa çıkartacak bir kurum kurmak isterdim. Küçük yaştan denetim altına öğretmenleri tarafından alınan öğrencilerin neye yatkın olduğunu görüp ona göre eğitime tabi tutulması gerekiyor. Her öğrenci bir değildir. Kimi spora yatkındır matematiği kötüdür, kimi spor yapamaz ama fizikte çok iyidir. Bu iki insanı da dershanelere gönderip zorla kafasına vurarak çalıştırarak doktor olmasını istemek çok saçma.
Ayrıca dershaneleri kapatırdım ve şimdiki ismini bilmiyorum ama ÖSS sonucunda eğitim fakültesinin yani öğretmenlik bölümlerinin puanlarını arttırırdım. Barajı geçen öğretmen oluyor. Adam kendisi normal hayatında tembellik yapmış, ders falan çalışmamış zar zor bir yere gelmiş. Kalkacak bu adam senin benim çocuğuma ders verecek. Adam zaten başarısız. Çocuğa düzgünce ne gibi bir eğitim verebilir ki. Her ipini koparan öğretmen olamayacak. Öğretmenlik en kutsal meslektir çünkü ülkeye doktoru ve mühendisi öğretmen yetiştirir. Sen kalk barajı zorla geç, sonra bir çocuğun doktor olması için çabala. Öğrencinin içinde yoksa bir yere gelemiyor zaten. Dershanelere, ek etütlere ihtiyaç duyuyoruz. Peki niye? Çünkü eğitim sistemimiz ve öğretmenlerimiz yetersiz. Ben okurken, eğitim fakültesinden arkadaşlarımız da oluyordu. Matematik öğretmenliğinin sınavları trajikomikti. 4 işlem soran bir sınav oluyorlar finalde. Yahu zaten ÖSS'de bile 4 işlem sorusu 1 ya da 2 tane çıkıyor o kadar soru da. Ne kadar saçmalık olduğunu anlatmaya çalışıyorum.
Daha çok fazla şey değişir, aklıma gelen gelmeyen. Yoruldum, bu kadar yazıp bitiriyorum.
Bu ülkede en çok değişmesi gereken sistemler:
1- Eğitim Sistemi
2- Adalet Sistemi