Şekersiz olanından bahsetmek istiyorum ilk önce.
Piyasadaki bir çok tatlandırıcılı içecek gibi Coca-cola light veya zero da Aspartam içerir. Aspartam dediğimiz madde bir yapay tatlandırıcı.
Aspartamin vücuttaki metabolitleri, Fenilalanin (50%), Aspartik asit (40%) ve metanol (10%).
Fenilalanin amino asidi, vücutta aşırı miktarda bulunduğunda, Serotonin ve dopamin gibi temel amino asitlerin beyne iletilmesini engeller. Beyinde serotoninin azalması genel olarak iyidir fakat dopaminin azalması değil.
Aspartik asit, aşırı miktarlarda, nöronların aşırı uyarımına sebep olduğu için eksitotoksiktir. -Küçük bir bilgi olarak, sinir hücrelerinin aşırı miktarlarda uyarımı hücre ölümüne neden olur.-  Ayrıca aspartik asidin bir metaboliti olan glutamat da beynin temel uyarıcı nörotransmitterindendir.
Beyindeki astrositler bu olayların olmasını engelliyor fakat ne kadar efektiftir, uzun vadede nasıl bir yan etkisi olur bilmiyorum.
Kaynak: 
Effects of aspartame metabolites on astrocytes and neurons.  - PubMed - NCBI
Öbür yandan, orijinal Coca-cola' nın içinde şeker, fosforik asit, kafein ve karamel dışında bir şey  yok. Kafeinin vücuda yararları saymakla bitmez. Fosforik asit hakkında bir şey bilmiyorum. Şekerin vücuda zararlı olduğu ise saçmalık. Bazı özel durumlarda, zararsız şeyler bile inflamasyona sebep açabilir elbet, fakat şeker genel olarak vücuda yararlı bir madde.
Yediğiniz meyvelerde, patates gibi besinlerde gerek basit şeker olsun, gerek nişasta olsun tonla şeker bulunuyor. Bir coca-cola' dan alacağınız şeker hiç bir şey yapmaz.
Ketojenik diyet, Paleo diyet ve Ray Peat tarzı diyetleri karşılaştırmanızı öneririm. Özellikle ketojenik diyetten ciddi yan etki gören insanlar var.

Ray Peat Forum a place to discuss everything Ray Peat.