Bir Kutu Coca-Cola İçince bir Saat İçinde Vücutta Olanlar

Şekerin vücuda zararlı olduğu ise saçmalık.

Hocam yapmayin etmeyin. Karaciger yaglanmasindan tutun, obezite, kalp ve damar gibi hastaliklara yol actigi bilimsel calismalarla sabit. Neye göre sacma onu anlamis degilim sahsen.

Bir cola'da günlük seker ihtiyacinin tamamini, neredeyse daha fazlasini karsiliyorsun. Kaldi ki insanlar bunu litrelerce tüketiyor.

Hocam yapmayin etmeyin. Karaciger yaglanmasindan tutun, obezite, kalp ve damar gibi hastaliklara yol actigi bilimsel calismalarla sabit. Neye göre sacma onu anlamis degilim sahsen.

Bir cola'da günlük seker ihtiyacinin tamamini, neredeyse daha fazlasini karsiliyorsun. Kaldi ki insanlar bunu litrelerce tüketiyor.

Bununla ilgili kaç tane bilimsel çalışma okudunuz? Yoksa medyadan edindiğiniz bilimsel çalışmalardan mı bahsediyorsunuz?

Hastalıklar çok kolay bir şekilde yanlış etmene bağlanabilir. Diyabet hastalarının şeker tükettiği zaman kötüleşmesi, o hastalığa şekerin sebep olduğunu göstermez. Diyabet, pankreatik beta hücrelerinin işlevlerinin bozulmasıyla oluşan bir hastalıktır ve buna PUFA' dan tutun otoimmün hastalığına kadar bir çok şey neden olabilir. Bu yüzden hastalıklara yüzeysel olarak bakıp "X kötüdür" demek yanlıştır.

Bununla ilgili kaç tane bilimsel çalışma okudunuz?

Emin olun fazlasıyla. Bu konuda gayet bilinçli olduğum için şeker tüketimini minimum'a indirdim zaten.

Şeker tüketimi vücuda yararlıdır diyerek neyi amaçlamıyorsunuz hâlâ anlamış değilim. Kaldı ki meyve tüketiminin bile sınırı var bu konuda. O da doğal şeker olmasına rağmen...

Aşırı şeker tüketiminin vücutta ne gibi etkiler yarattığı ortada. Diş sorunlarından tutun, diğer tüm saydığım hastalıklara kadar sebep olabiliyor.

Ülkemizin bu konudaki sağlık karnesi ortada. İnsanımıza bakarak bile bu konuyu çözümlemek mümkün.

Adamlar boşuna mı uğraşıyor o kadar şeker tüketimini azaltın diye?

Kaldı ki siz birçok yerde kabul görmüş çalışmaları elinizle bir kenara itip, şeker vücuda yararlıdır diye kesin hüküm veriyorsunuz.

Sizce bu doğru bir şey mi?

Kola ile ilgili yorum yapmayacağım çünkü farklı görüşler mevcut ama başka bir konuya değinmek istiyorum.

Vücut zaten ilk olarak enerjisini karbonhidratlardan elde eder ki bu sıralama yağ ve protein şeklinde devam eder. Karbonhidrat bileşiğinin alt birimlerinin glikoz ve benzeri şeker cinslerinden biri olduğunu biliyoruz. Aşırıya kaçılmadığı sürece şekerin zararlı olduğu benim kendi fikrimce yanlış. Zaten insülinin ana amaçlarından biri de şekerin hücre içine girişini sağlamak. Yani şekerin fazlasından kaçınmak gerek ama kendimizi şekersiz de bırakmamalıyız. Her şeyin azı karar çoğu zarar demişler. Vücut için şeker elbette ki doğal yollarla meyve ve sebze gibi şeylerden elde edilirse daha iyi olacaktır bu net.

En doğrusunu Allah bilir ama mesela yıllardır insanlardan tuzu azalttılar ve insanlar tuzu yemeklerine atmamaya hatta hiç kullanmamaya başladılar bunun sonucu vücutlarında tiroksin hormonu üretilmesinde iyot eksikliğinden dolayı zorlanmalar oldu. İnsanlar troid bezi şişmesi, bozukluğu (Guatr) hastalığına yakalandılar.

Uzun lafın kısası yani okumak istemeyen kimseler için özetle şekerden ne tamamen kopmalıyız ne de aşırıya kaçmalıyız.

Neden bu hayatta güzel olan her şey zararlı

Çünkü güzel denilen her şeyin içinde beyni etkileyen başka şeyler var. Bu yüzden fazla güzel geliyor. Küçük uyuşturucu gibi yani. Bazı hormonlar muhtemelen tetikleniyor ve mutlu hissediyorsun bir süre.

Birde bunlara alışınca "güzel" tabirini başka şeylerde kullanmamaya başlıyorsun. Oysa damak tadı değişebilen birşey bir yere kadar.

Eskiden sevmediğim yemekleri yemeye başladım mesela. Çaya yıllarca çok şeker atardım şimdi hiç atmıyorum gayette güzel geliyor.

Yani aslında güzel ve sağlıklı şeyler var ama önemli olan bunları ne kadar biliyoruz ve kendimizi ne kadar bunlara alıştırabiliriz.

Bu yüzden küçük yaştan itibaren beslenme çok önemli. Yanlış beslenme o yıllarda başlayınca ve uzun yıllar giderse düzeltmek çok daha zorlaşıyor.

Yani ne kadar uzun süre bağımlılık kurtulması o kadar zor oluyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı