Bir Kutu Coca-Cola İçince bir Saat İçinde Vücutta Olanlar

@reptile Biyoloji alanında, çoğunluğun kabul ettiği doğruları bilimsel gerçek sanmamanız gerekiyor diye düşünüyorum.

Hayat ile ilgili doğru olduğunu düşündüğüm en iyi tespit bilgiyi, nereden edinmem gerektiğidir. Nerede eksik ve genel kabul görmüş, yanlış bilgiler var ise kolay ulaşılabilen yerlerde. Nerede ki bir doğru bilgi var, internetin en ücra köşesinde, az buz bilinen bir forumda, veya medya tarafından tanınmamış bir doktorda bulunuyor.

Sizin bildiğiniz yerlerden devam etmek istiyorum. Google'a 'şeker vücuda ne kadar zararlı' yazdığımda çıkan sitelerden birisi.

BBC.com yeterince güvenilir bir sitedir diye düşünüyorum.

Haber uzun olduğu için hepsini alıntılamayacağım. Fakat tamamını okumanızı öneririm, çünkü çoğu metinde olduğu gibi bu haberde de 'iyi polis kötü polis' oynanmış. Sadece sonuç fikirlerini yapıştırıyorum buraya.

Görebileceğiniz üzere, internet üzerinden kolayca bulabildiğim bir metin bile, şekerin zararlılığı üzerine "İyi polis kötü polis" oynamış durumda. Yapılmış hiçbir araştırma, "X hastalığının kesin sebebi şekerdir!" demiyor.

''İşlenmiş'' şeker insan sağlığına zararlıdır
Evet bu doğru. Şekerin zararı olmadığından bahsederken "işlenmiş" şekeri ayrı tutmak gerekiyor.

HFCS olarak bilinen yüksek fruktozlu mısır şurubu yapay bir madde. Ve doğal şekerin aksine vücuda yan etkileri bulunuyor. Yukarıda attığım haber sitesinde, zararları görülen şeker tipi zaten "yüksek fruktozlu mısır şurubu". Buradan da Raymond Peat' in kendi yorumunu okuyabilirsiniz.

Benim ilk baştan beri bahsettiğim olay bu aslında. Şeker pancarındaki şeker ayrıdır mesela, işlenmişe göre daha sağlıklı. Ama kola olsun, meyve suyu, kek, çikolata ya da dondurma hepsinde işlenmiş şeker mevcut ve daha neler var. Bu şekilde gerçekten zararlı.

Resmen saçmalamışsınız... Coca-Cola mide ilacı olarak çıktı sonradan populer oldu sağlığa zararıda yok tam tersi faydalıdır mesela salmonella hastalığını önler.
Trolluyor musunuz, yoksa ciddi olarak mi yazdınız bunu? Hatırlatırım sigara da ilk çıktığında herkes tarafından tüketilen yararlı görülen bir şeydi. Hatta zararları öğrenilmeden önce (Amerika'daki) hastanelere kadar girmis, doktorlar tarafından tavsiye edilen ve çokça kullanılan bir uyuşturucuydu. Zararlari kesfediltikten sonra yapılan çalışmalarla Amerika'daki büyük çoğunluğa sigara bıraktırilmistir. Hatta günümüzde - tam emin olmamakla birlikte- Amerika'da uyuşturucu sigaradan çok tüketildiği söyleniyor.

Sadede gelelim, demek istediğim teknoloji gelişmemişken zararli alışkanlıkların vücuda verdiği zararlar bilinmiyordu. Simdi teknoloji ve laboratuvarlar bu kadar gelismisken neyin zararlı olduğundan tut nerene etki ettiğine kadar en ince ayrıntısına kadar öğrenilebiliyor. O yüzden 21. yüzyılda kolanin faydası savunulamaz.

Mesela şimdi kimse sigaranın faydasını olduğunu - bilimsel kanıtlarla- savunamaz. Zararlı olduğunu icende biliyor ama bağımlisi olduğu için kabul edemiyor ve içmeyi bırakamıyor. O yüzden içen zararlı olduğu bile bile içiyor. İçen içmeyene, içmeyen içene karışmadığı sürece bir sorun olduğunu düşünmüyorum.

@acv

Demek ki ülke olarak böyle bir şeye izin vermiyorlar. Keşke bizde de olsa.

Bizim (özellikle benim) başta yaptığımız tek hata sadece şeker kelimesine odaklanmak oldu. Evet, doğal şeker bile aşırıya kaçınca zararlı olabiliyor. Yalnız işlenmiş ve dışarıdan katılan şeker daha sakat.

Bu yüzden oldukça dikkatli tüketilmesi lazım. Gerçi bu tür içeceklerden uzak durmak en iyisi ama, insan kolay kolay vazgeçemiyor

İfadeler: acv
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…