Gazetecilik öğrencisi olarak gelecekte de sistemimde tutacağım verilerin gizli kalması hem benim hem de kaynağım olan kişiler için önemli olacak. Ekstra olarak gizlilik ve mahremiyet için sisteme kurulu olan GNU/Linux dağıtımında işlemleri, görüşmeleri yapmak yerine USB üzerinde Live sistemde TOR ağıyla yapmak aklımda. Şu an mahremiyete bu kadar ihtiyaç duymuyorum çünkü yaptığım işler basit, dersi geçmemi sağlayacak seviyede ancak mezun olup işe başladığımda gerekli olacak.Gizlilik ve mahremiyet neden önemlidir?
Linux'u mahremiyet için kullanacak olsaydım sisteme kurulu şekilde kullanmazdım, USB üzerinde kullanırdım. Linux'u özelleştirme ve alışkanlık sebebiyle kullanıyorum. Benim gibi bir kullanıcı Windows kullanmaya başlarsa çoğu şeyi nasıl yapacağını bilemez ve Windows kullanımı eziyet gibi gelir. Tıpkı Windows'a alışık olan birinin GNU/Linux'a alışmakta zorluk çekmesi gibi bir durum.Linux'u bu amaçla mı kullanıyorsunuz ya da sisteminiz eski olduğu için mi?
Linux'u mahremiyet için kullanacak olsaydım sisteme kurulu şekilde kullanmazdım, USB üzerinde kullanırdım. Linux'u özelleştirme ve alışkanlık sebebiyle kullanıyorum. Benim gibi bir kullanıcı Windows kullanmaya başlarsa çoğu şeyi nasıl yapacağını bilemez ve Windows kullanımı eziyet gibi gelir. Tıpkı Windows'a alışık olan birinin GNU/Linux'a alışmakta zorluk çekmesi gibi bir durum.
Genelde geçmiş tutmamak ve kalıntı bırakmamak için Linux kullanıyorum. En basitinden tarayıcı ve uygulama kalıntıları Windows'ta bana çok sorun çıkarıyordu.
Genelde Linux'ta bizi izleyebilen uygulamalar bulunmuyor, olsa bile kaldırıp öyle kullanırdım. Şu an neredeyse boş gelen nixos kullanıyorum ve beni izleyebilen bir uygulama barındırmıyorum. Tarayıcım ise Zen Browser, varsayılan olarak gizli mod açılıyor ve kalıntı bırakmasına izin vermiyorum.
Eğer hardened kernel kullanılırsa sunduğu söylenir. Hardened kernel ise çok uçuk olur. Bir sistemde güvenlik arttıkça performans azalır bunu antivirüs yazılımlarının çok fazla kaynak tüketmesinden fark edebilirsin en basit şekilde. Normal Linux kernelinin hem performans hem güvenlik sunabilmesi için ekstra güvenlik sunamaması normal. Hardened kernel güvenlik amaçlıdır, sistemi çok yorar. Zen kernel ise ikisinin ortasıdır. Zen'i birçok kişi performans amaçlı kullanıyor ancak Zen hem güvenlik hem performans yamalarının bulunduğu çok amaçlı bir kernel. Günlük kullanıcı Zen kernel kullanırsa istediği mahremiyete ulaşır. Hardened daha çok sunucular için uygun.Linux'u mahremiyet için kullanıyorum diyorlar bazıları.
O yüzden dediğin gibi hocam mahremiyet içinse USB'den kullanılmalı tam olarak gizlilik ve mahremiyet sunduğu söylenemez.
Telemetri kapatılabiliyor. Zen Browser tek kişi tarafından geliştirildiği için hatalar normal. Benim desteklediğim bir proje ancak kullanmıyorum şimdilik. Floorp güzel bir alternatif.Firefox telemetri var, Zen Browser yeni çıkmış çeşitli hataları var.
Gizlilik ve mahremiyet neden önemlidir?
Linux'u bu amaçla mı kullanıyorsunuz ya da sisteminiz eski olduğu için mi?
Linux kullanıcıların gözünden mahremiyetin önemini öğrenmek istiyorum.
Linux'u bu amaçla mı kullanıyorsunuz ya da sisteminiz eski olduğu için mi?
Gizlilik ve mahremiyet neden önemlidir?