Bir Linux kullanıcının gözünde gizlilik ve mahremiyet

freedomx

Hectopat
Daha fazla  
Gizlilik ve mahremiyet neden önemlidir?
Linux'u bu amaçla mı kullanıyorsunuz ya da sisteminiz eski olduğu için mi?
Linux kullanıcıların gözünden mahremiyetin önemini öğrenmek istiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Genelde geçmiş tutmamak ve kalıntı bırakmamak için Linux kullanıyorum. En basitinden tarayıcı ve uygulama kalıntıları Windows'ta bana çok sorun çıkarıyordu.

Genelde Linux'ta bizi izleyebilen uygulamalar bulunmuyor, olsa bile kaldırıp öyle kullanırdım. Şu an neredeyse boş gelen nixos kullanıyorum ve beni izleyebilen bir uygulama barındırmıyorum. Tarayıcım ise Zen Browser, varsayılan olarak gizli mod açılıyor ve kalıntı bırakmasına izin vermiyorum.

Gazetecilik öğrencisi olarak gelecekte de sistemimde tutacağım verilerin gizli kalması hem benim hem de kaynağım olan kişiler için önemli olacak. Ekstra olarak gizlilik ve mahremiyet için sisteme kurulu olan GNU/Linux dağıtımında işlemleri, görüşmeleri yapmak yerine USB üzerinde Live sistemde TOR ağıyla yapmak aklımda. Şu an mahremiyete bu kadar ihtiyaç duymuyorum çünkü yaptığım işler basit, dersi geçmemi sağlayacak seviyede ancak mezun olup işe başladığımda gerekli olacak.

Adımlarımı izleyebilen bir işletim sistemi bu durumda benim için çok büyük bir eksi ve kaynağım için de güvensizlik yaratır.

Son kullanıcı için mahremiyet ve gizlilik kişisel tercihtir. Ben kişisel olmayan, gereklilik kısmımı açıkladım.

Linux'u mahremiyet için kullanacak olsaydım sisteme kurulu şekilde kullanmazdım, USB üzerinde kullanırdım. Linux'u özelleştirme ve alışkanlık sebebiyle kullanıyorum. Benim gibi bir kullanıcı Windows kullanmaya başlarsa çoğu şeyi nasıl yapacağını bilemez ve Windows kullanımı eziyet gibi gelir. Tıpkı Windows'a alışık olan birinin GNU/Linux'a alışmakta zorluk çekmesi gibi bir durum.

Linux'u mahremiyet için kullanacak olsaydım sisteme kurulu şekilde kullanmazdım, USB üzerinde kullanırdım. Linux'u özelleştirme ve alışkanlık sebebiyle kullanıyorum. Benim gibi bir kullanıcı Windows kullanmaya başlarsa çoğu şeyi nasıl yapacağını bilemez ve Windows kullanımı eziyet gibi gelir. Tıpkı Windows'a alışık olan birinin GNU/Linux'a alışmakta zorluk çekmesi gibi bir durum.

Linux'u mahremiyet için kullanıyorum diyorlar bazıları.
O yüzden dediğin gibi hocam mahremiyet içinse USB'den kullanılmalı tam olarak gizlilik ve mahremiyet sunduğu söylenemez.

Genelde geçmiş tutmamak ve kalıntı bırakmamak için Linux kullanıyorum. En basitinden tarayıcı ve uygulama kalıntıları Windows'ta bana çok sorun çıkarıyordu.

Tamam işte neden kalıntı kalmaması sizin için önemli?

Genelde Linux'ta bizi izleyebilen uygulamalar bulunmuyor, olsa bile kaldırıp öyle kullanırdım. Şu an neredeyse boş gelen nixos kullanıyorum ve beni izleyebilen bir uygulama barındırmıyorum. Tarayıcım ise Zen Browser, varsayılan olarak gizli mod açılıyor ve kalıntı bırakmasına izin vermiyorum.

Firefox telemetri var, Zen Browser yeni çıkmış çeşitli hataları var.

Mahremiyet derken aklıma mahrumiyet'te geliyor :)

Son düzenleyen: Moderatör:
@freedomx ilk sebebi kullandığım bilgisayarı benim dışımda 3 kişi daha kullanıyor ve Windows ise sistem yeniden başlatıldığında geçmişte kabak gibi gözüküyor. ISO indirmek bile dertli benim için. 2.si ise bir disk birleştirip bölmek için 3.parti yazılım kullandım geçen hafta, uygulamanın normalde internet ile işi yok ama tüm trafiğimi izlemek için izin istedi ki buna ne gerek vardı.

Zen Browser ile ben sorun yaşamıyorum. İllaki sorunu vardır ama benim kullanış biçimime göre hatalar önemsiz sayılacak kadar az.

USB'den kullanım için Tails mükemmel bir sistem. Sistemi ben istemediğim sürece sanki canlı ortamda kullanıyormuşum gibi oluyor, içine kurduğum bir yazılımı silmemesini sağlayabilirim. Örneğin benim 8 GB'lık bir USB'min içinde Tails var ve bir bilgisayar kullanmak istediğimde Tails ile işlerimi hallediyorum. Burada bilgisayar sahibinin ne yaptığımdan haberi bile olmuyor.

Linux'u mahremiyet için kullanıyorum diyorlar bazıları.
O yüzden dediğin gibi hocam mahremiyet içinse USB'den kullanılmalı tam olarak gizlilik ve mahremiyet sunduğu söylenemez.
Eğer hardened kernel kullanılırsa sunduğu söylenir. Hardened kernel ise çok uçuk olur. Bir sistemde güvenlik arttıkça performans azalır bunu antivirüs yazılımlarının çok fazla kaynak tüketmesinden fark edebilirsin en basit şekilde. Normal Linux kernelinin hem performans hem güvenlik sunabilmesi için ekstra güvenlik sunamaması normal. Hardened kernel güvenlik amaçlıdır, sistemi çok yorar. Zen kernel ise ikisinin ortasıdır. Zen'i birçok kişi performans amaçlı kullanıyor ancak Zen hem güvenlik hem performans yamalarının bulunduğu çok amaçlı bir kernel. Günlük kullanıcı Zen kernel kullanırsa istediği mahremiyete ulaşır. Hardened daha çok sunucular için uygun.
Firefox telemetri var, Zen Browser yeni çıkmış çeşitli hataları var.
Telemetri kapatılabiliyor. Zen Browser tek kişi tarafından geliştirildiği için hatalar normal. Benim desteklediğim bir proje ancak kullanmıyorum şimdilik. Floorp güzel bir alternatif.

Ben günlük kullanıcıyım. Sadece tarayıcıdan YouTube ve forum sitelerine girer bakarım. Bir sürü kod ile sistemi şişiren, bloatware ve arka planda habire telemetri yapıp veri işleyip sistemi meşgul eden bir işletim sistemi istemediğim için Linux'a geçtim. Gereksiz bloatwre ve kod kalabalığı yok. Sade, arka planda sistemi meşgul etmeyen hızlı ve güvenli bir sistem istiyorum. Bunu da bana Linux sağlıyor. Arch Linux'a geçtim ve gayet güzel. Tek bilmem gereken sudo, pacman ve yay gibi paket yöneticileri ve kodları. :D Bunlar günlük bir kullanıcı için yeterli.

Linux kullanıcıların gözünden mahremiyetin önemini öğrenmek istiyorum.

Gizlilik ve mahremiyet dediğimiz konular güzel gözükse de kendini gereksiz yere kısıtlamaktan başka bir işe yaramıyor. Sen veri topluyorlar diye Google, Microsoft vb. tüm şirketlerin servislerini kullanmamayı dene bakalım bir süre. Eninde sonunda bir gün işin düşecek ve pişman olacaksın. Linux'u yaklaşık 1 yıl kullandım ve bu olayların tamamen abartılı ve gereksiz olduğunu gördüm. Gizli kalmak için interneti kesmek lazım başta. Sen interneti kullandığın süre boyunca her türlü kalıntı bırakıyorsun zaten.

İşletim sistemi de önemli kullanılan web siteleri de önemli. Bence Google, Apple ve Microsoft'un istihbarat ajanları vardır yani. Ondan gizlilik ve mahremiyet için bunların ekosistemleri ve yazılımları kullanılmamalıdır.

İnternetin babası şu anda Google.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı