Bir oyun kaç farklı yönden incelenmeli?

Oyun hangi kategorilerde ise o yönlerden incelenir. Bir bulmaca oyununu vuruş hissi veya açık dünyasından inceleyemezsiniz.
 
Hikâye tarafında hikâye alt başlıkları (hikâye işlenişi, sunum, karakterler vs.) değerlendirilir. Daha sonra oynanış kısmında da oynanış alt başlıkları oyunun türüne göre (vuruş hissiyatı, mekanikler, animasyonlar, çeşitlilik vs.) değerlendirilir ve grafiklerle performanstan bahsedildikten sonra oyun hakkındaki düşünceler kısaca belirtilip inceleme bitirilir.
 
Bir oyunu "nesnel" şekilde inceleyemezsiniz. Bunu deneyen herkes aşırı kalitesiz incelemeler ortaya koyuyor ve asla oyunu halihazırda almayacak birini almaya, alacak birini de almamaya itemiyorlar.

İnceleme samimiyetle yapılır. Her oyunun grafiğine, ses tasarımına, optimizasyonuna değinmek zorunda değilsiniz örneğin. Bir oyunda bunlardan biri dikkatinize çarpacak kadar hoşunuza gidiyorsa veya rahatsız ediyorsa o durumda bunlardan bahsedersiniz.

Elden Ring'i incelerken bahsettiğiniz kriterlerle Teardown'u incelerken bahsettiğiniz kriterler, Monster Hunter World'ü incelerken kullandığınız kriterlerle S.T.A.L.K.E.R: Call of Pripyat'i incelerken kullandığınız kriterler aynı olamaz. Bunun sebebi de benim bahsettiğim konsept: Elden Ring oynarken farklı şeylere önem vereceksiniz ve farklı beklentilere sahip olacaksınız, S.T.A.L.K.E.R oynarken ise bambaşka şeylere önem verecek ve o yönde beklentilere sahip olacaksınız. S.T.A.L.K.E.R'ı incelerken yapay zekadan bahsetmezseniz hem oyuna hem de okurlarınıza büyük bir ayıpta bulunmuş olursunuz; ama Teardown'u incelerken "Oyunda yapay zeka yok" gibi gereksiz bir cümle kurarsanız incelemenizdeki samimiyet yoksunluğunu çok göze çarpan bir israfla ortaya koymuş olursunuz.
 
Hocam hikayeye 100 verdim, oynanışa 90 verdim, atmosfere 80 verdim. Sonuç olarak puanım 90 yaklaşımına girmeyin kesinlikle. Bazı oyunların odağı hikaye değildir. Doom Eternal, Forza Horizon gibi bir yarış oyunu, Elden Ring en bariz örnekleri. Veya yine Stardew Valley, Undertale, To the Moon oynanış namına pek de bir şey vadetmiyor. Ama tüm bu oyunlar 85+ dır benim için mesela. O puanlama kısmı için o oyunun türünde yakın örneklerinden 2 3 tane daha oynamak yol gösterici oluyor. Mesela Final Fantasy 15i puanlarken Final Fantasy 7 ile, Tales of serisi ile kıyaslıyorsun veya Witcher 3 puanlarken Rpg elementlerini aksiyon rpg olarak Fallout 4 ile oynanış kısmını Shadow of Mordor ile kıyaslıyorsun. Rdr2 nin hikayeyi sunumunu sinematik anlatım yapan Last of Us ile kıyaslıyorsun. Biraz oyun tecrübesi yani bu kısım. Puanlama kısmı dallı budaklı biraz.

Mukayese olayını işin içerisine sokmazsan malesef değerlendirmelerin o derece subjektiflikten uzaklaşır. Örnek vereyim ben JRPG oyun türünü o kadar da sevmiyorum. Final Fantasy 7 ye 70, 15e 60, Yakuza'ya 65, Persona 5e 50 mi vereyim. Burada o oyun türünün mantığını kavramak, o türü sevenlerin perspektifinden değerlendirmek, o türün diğer örnekleriyle kıyaslamak önem kazanıyor. Hiçbir zaman %100 doğru değerlendirmeyi yapamazsın ama binlerin sevdiği oyuna Boomer kafayla çöp demek itici bir yaklaşım
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı