Bir Papua Yeni Gine Kinası 2.30 TL!

Eskiden dolar, Euro, sterlin, Kuveyt dinarı, maden olarak da sıklıkla altın ondan sonra da diğer emtialar konuşulurdu ama artık onlar mazide kaldı.

Artık bulgar levası, 100 japon yeni, Gürcistan larisi hatta Papua Yeni Gine kinası bile bizden fersah fersah önde.
Bu para biriminin 2014'te 75 kuruş ettiğini hatırlatırım!
Eki Görüntüle 695533

Yaşamakta olduğumuz bu günler, bundan 10 yıl öncesinin sonuçlarıdır.
E, ne demişler "rüzgar eken fırtına biçer".
Daha ülkede bilgisayarı geç RAM bile imal edecek bir fabrikanın temeli atılmadığı arsaya betonunun dahi karıştırılmadığını düşünürsek bunların iyi günlerimiz olduğunu söyleyebiliriz. Ekran panelinin bir pikselini Çin'den veya başka herhangi bir ülkeden ithal etmeden üretebilen bir fabrika açılmadıktan sonra 1 Papua Yeni Gine kinası 5 TL dahi olacaktır. Daha doğrusu TL altı yakılmış ve içinde katı yağ duran tencere misali eriyecektir.

Ne diyeyim, Allah sonumuzu hayretsin. :)

Verdiğiniz örnekler neden bilgisayar üzerinden TL'nin değersizleşmesi karşılıksız para basılmasındandır ülke fakirleşmiyor halk fakirleşiyor iyi günler. ;)
 
Satın alma gücü sıralamasına göre Türkiye 13. sırada Papua Yeni Gine ise 120. sırada 1 yani demem o ki paraları bizden değerli olsa bile alım güçleri bizden az.
1 Papua Yeni Gine Kinası 2.30 TL diye Papua Yeni Gine bizden iyi şartlarda gibi algı yaratıyorsunuz.
@Isabelle ! @Mehmet _Akif ! @Teknocuk !
Demek istediğin şeyi şimdi anladım. "1 dolar 100 yen ediyor ona rağmen ekonomileri iyi" yazarsan böyle yanlış anlaşılmalara sebep olursun. İkimizde aynı şeyi söylüyormuşuz fakat senin yazdıgın şeyi yanlış anlamışım ki büyük ihtimal diğer kişilerde o yazıdan yanlış anladı.
 
Demek istediğin şeyi şimdi anladım. "1 dolar 100 yen ediyor ona rağmen ekonomileri iyi" yazarsan böyle yanlış anlaşılmalara sebep olursun. İkimizde aynı şeyi söylüyormuşuz fakat senin yazdıgın şeyi yanlış anlamışım ki büyük ihtimal diğer kişilerde o yazıdan yanlış anladı.
1602181750026.png

Aynı şeyi söyledim zaten.
 
Gerçekten bazı şeyleri sadece sayılarla değerlendiriyorsunuz. Şimdi sanki ekonomimizi övüyor gibi olucam ama şunu belirteyim ekonomimiz çok kötü ama kendini Afrika ile kıyasla deyip yanlış bilgini ortaya koyuyorsun. Onların paraları bizim paramızda 2 3 TL olabilir. Ona bakmaman gerekiyor onların ne kadar asgari ücret aldıgına bakman gerekiyor. Kısacası alım gücü oranına.

İroni olduğunu belirtmem için bundan sonra hep kullanacağım bunu (!) :(
 
Bu doğru bir karşılaştırma değil devletlerin ekono misine sadece kur üzerinden bakılmaz başka etkenlerde vardır bu gösterdiğin ülknin refah seviyesi daha düşük ona bakılırsa Japonya kurları tavan ama adamların umrunda değil çünkü üretiyorlar sözde ekonomistlere duyrolur.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı