Kesinlikle haklısın

Aramızda "Müzikal eğitim, müzisyenlik, yüzlerce sahne deneyimi, kayıt - prodüksiyon tecrübesi, profesyonel müzik stüdyosu sahibi olmak " gibi çok ciddi seviyede orantısız farklar mevcut.
İyi bir müzik dinleyicisi olmak mı? Siz spotify da liste yaparken benim evimde binden fazla orjinal albüm / CD bulunmakta be "Kanka".
Hocam dediklerinizin çoğunu zaten biz de düşünsek de haksız olduğunuz noktalar var. Bu noktalar da genelde popülerlikten kaynaklanıyor. Zaten yıllardır rap dinleyen kişilerin çoğu bahsettiğiniz şeylerden çok uzak. Gidip bu işin eğitimini alan, profesyonel stüdyolar kuran, basit rhymelardan(kafiye denilebilir) uzak duran, Sadece 2-3 sesli harf benzetmek yerine kimi zaman sessiz harfleri bile kafiye yaptıran rapçiler var.(bir enstrümanı iyi bilmek ne kadar önemliyse sözcükleri kullanmak da o kadar önemlidir). Bunun yanında müzik teknolojileri okuyan rapçiler var.
Hatta belki inanmayacaksınız ama opera mezunu bir rapçi bile var ama burada temel sorun algoritmaların bu kişilerin çoğunu yukarı itmemesi. Bugün sizin rap olarak bildiğiniz kısım buz dağının görünen ve size gösterilmek istenen kısmı. Hatta bizzat bir rapçiden yaptığınız işin dinlenmesi için sözleri boşaltıp klasik, herkesin aklında yer edinecek ritimler oluşturmanız gerektiğini duyduk.
Bugün Türkiye'de 4m dinlenen rapçiler varken yukarıda saydıklarımın çoğu 1 milyonun çok altında. En basitinden operacı dediğim arkadaş aylık 50 bin dinleniyor. Dolayısıyla bunu meslek edinen insanların bazıları bu yola kayıyor. Bazıları da kendi müziğini yapmaya devam ediyor ki tekrar ediyorum bu insanlar hem az sayıda hem de çoğu çok dinlenen kişiler değiller. En sevdiğim rapçilerden biri övünerek ben rapçiyim derken tüm bunlardan sonra gidip sesini eğitti, farklı müzik aletleri öğrendi ve sonucunda bugün hala rap yapsa da rapçiyim demiyor.
Hatta öyle bir magazine evrildi ki konuşulmak için çok saçma şeyler yapan kişiler çıktı. Siz detaya inmeyip, dışarıdan bakarak bunları gördüğünüz için tamamı aynı geliyor. Bu noktada hak versem de detaylı olarak bakmadığınızda göremeyeceğiniz birçok durum var.
Ayrıca işin müzik kısmı dışında sözler de önemli olduğu için bunları göz ardı edemeyiz. Aynı şekilde bugün size gösterilen kişiler saçma sapan sözler yazıyor. Ama bunun arkasında gayet sözlük karıştırmış rapçiler de var.
Muhtemelen siz de birçok insan gibi çok yetersiz kişilerin sırf imajlarından dolayı çok dinlendiğini görüp kızdığınız için yorumlarda bu kadar agresif davrandınız ama hem sözleri göz ardı edemeyiz hem de piyasa rapçilerinden dolayı tüm müzik kültürünü yargılayamayız.
Bu 2 tane Youtube videosu izleyip Youtube çok kötü bir yermiş demek gibi bir şey.
Söz konusunda da beğenin ya da beğenmeyin bugünün şairleri bu adamlar.
Piyasadaki işlerin kötü olduğu konusunda hemfikiriz ama sadece onlara bakıp yargılamak saçma olur. Beatmakerları müzik konusunda yargılayabilirsiniz ama sadece müzik üzerinden rapçileri yargılamak çok akıl karı değil. Hatta sözler çoğu zaman daha ön planda oluyor.
Ve son olarak üstte de dendiği gibi. Sagopa atılmış ama rap konusunda Sagopa'nın adını ağzıma bile almam.