Bir sistemde monitör mü donanım mı daha önemli?

Şimdi donanım önemlidir, evet. Ama ne kadar ve kim için önemli. CS:GO gibi hafif ama Ms'lerin galibiyet getirdiği bir oyun mu yoksa harika grafikli bir hikaye tabanlı oyun mu oynayacaksınız? Diyelim 144 Hz monitör aldınız, bütçeyi oradan buradan kısayım derken 70 FPS'e düştüyseniz o 144 Hz'nin hiçbir anlamı yok. Tamamiyle sana bağlı buna sen karar vereceksin. Daha önce de yazılmış. Düşük bir monitör alıp ileride yükseltmek mantıklı gibi ama sana kalmış yine de.

Simulasyonlar ve rekabetçi oyunlar oynuyorum.

Bence olması gereken, bütçeyi zorlamadan bir denge tutturmaktır. Dediğiniz karşılaştırmaya göre ben ikisini de yapmazdım açıkçası. Oyun oynayan birisi olarak bir monitöre 2500 TL vermezdim, çünkü 144Hz tazeleme hızının yukarısının pek gereği olmadığını düşünüyorum ve 1200 TL fiyatlara da 144Hz monitörler bulunuyor. Böyle bir durumda değerlendirilecek çok şey var. Örneğin bu sistemde oyun oynanacak mı? Oynanacaksa sadece Online oyunlar mı, yoksa AAA oyunlar mı veya ikisi de mi? Yine kendimden örnek verecek olursam ben 5500-5000 TL bandında bir sistem toplar, 1000-1500 TL aralığında 144 Hz bir monitör alırdım çünkü bu fiyata alınacak sistemde Online oyunlar haricindeki çoğu oyunda sistemim saniyede maksimum 144 kare çizebilecektir, monitörümünde kasamın içerisinde kaç kare işleniyorsa bunu bana gösterebilecek seviyede olması gerekir. Eğer sadece verdiğiniz iki örnekten birini seçmem gerekirse 4000TL sistem 2500TL monitörü seçerdim. Ama tekrarlıyorum bence 2500TL, oyun oynayacak ve bütçesi kısıtlı birisi için gereksiz para israfı olacaktır. Tabii ki bunlar bugünün şartlarıyla değerlendirdiğimde vardığım şeyler.

Şahsen insan gözü 30 FPS'in altına kadar düşmedikçe aradaki akıcılığı pek ayırt edemediği için bence donanım daha önemli. Evet pahalı monitörler çok güzel oluyor ama bence donanım kadar güzel olamaz :)
Kaba olmak istemem ama 30 FPS muhabbeti çok baydı.
144Hz monitörde 80-100 FPS arası BF5 oynamaya alıştıktan sonra 40 FPS ile RDR2 oynayınca bildiğin dünyam şaşıyor. Oyunun kastığı gayet net hissediliyor.

Acilen göz doktoruna gitmelisiniz veya hiç 144 Hz monitör görmediniz.

Yorum yapmaya yer arama. Deneyimlememiş olsam konuşmazdım. Benim bahsettiğimi anlamayıp bana laf çakma burada. Benim anlatmak istediğim oyunu dikkatle oynamalısın ki farkedersin ancak her insan oyundan çok monitöre dikkat etmiyor. Odak noktaları oyun insanların monitör değil. Ki sen de bir dikkat bozukluğu da olduğu kesin. Pek ayırt edemediği yazmışım tamamiyle ayırt edilemediği yazmamışım.
Kaba olmak istemem ama 30 FPS muhabbeti çok baydı.
144Hz monitörde 80-100 FPS arası BF5 oynamaya alıştıktan sonra 40 FPS ile RDR2 oynayınca bildiğin dünyam şaşıyor. Oyunun kastığı gayet net hissediliyor.

Kardeşim odak noktası monitör olan insan bunu farkeder oyun oynarken geçişlere mi dikkat ediyorsun ? Oyuna dikkat ediyorsun normal olarak. Zaten pek ayırt edemediği yazmışım orada. Elbet monitör değiştirirsen farkedersin ama 75 Hz Monitör kullanan biri için pek dikkat çekici olmaz. Kendi ağzınla söylüyorsun monitör değiştirmişsin. Hani adam zaten gidip 75 Hz monitör alırsa onun için sıkıntı olmaz.

Yorum yapmaya yer arama. Deneyimlememiş olsam konuşmazdım. Benim bahsettiğimi anlamayıp bana laf çakma burada. Benim anlatmak istediğim oyunu dikkatle oynamalısın ki farkedersin ancak her insan oyundan çok monitöre dikkat etmiyor. Odak noktaları oyun insanların monitör değil. Ki sen de bir dikkat bozukluğu da olduğu kesin. Pek ayırt edemediği yazmışım tamamiyle ayırt edilemediği yazmamışım.

Kardeşim odak noktası monitör olan insan bunu farkeder oyun oynarken geçişlere mi dikkat ediyorsun ? Oyuna dikkat ediyorsun normal olarak. Zaten pek ayırt edemediği yazmışım orada. Elbet monitör değiştirirsen farkedersin ama 75 Hz Monitör kullanan biri için pek dikkat çekici olmaz. Kendi ağzınla söylüyorsun monitör değiştirmişsin. Hani adam zaten gidip 75 Hz monitör alırsa onun için sıkıntı olmaz.
Gayet net ayırt edilebiliyor. Özellikle 240 Hz'den 60 Hz'e düşüncü insan oyunu oynamak bile istemiyor. Bazı insanlar çok ayırt edemiyordur, ona bir şey diyemem ama insanların çoğunluğu bu farkı anlayabiliyor. Hatta Technopat'ın bu konu hakkında videosu bile var, 300 Hz monitör test ettiler. NVİDİA'nın bile bu konuda araştırmaları var. Yani anlayacağın çok saçma bir konu. Bunun hakkında seninle tartışmak bile komik.

Monitör değiştirdim demedim ki. Monitörüm 144Hz Viewsonic. Monitör aynı monitör, oyunlar farklı. BF5 100 FPS ile yağ gibi akarken RDR2 gibi Optimizasyon sorunlu bir oyunda 40 FPS ile oynayınca arada ki akıcılık farkı gayet net anlaşılıyor. Arkadaşın dediği gibi bunu tartışmak bile saçma. Gerekli kaynakları araştırarak bulabilirsin.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı