Birbirinden farklı mavi ekran hataları

İşletim sistemi
Windows 10

70320

Megapat
RAM
Corsair 16 gb (8x2) 3000 mhz cl 16
SSD veya HDD modeli
Adata SU650 480 GB
Ekran kartı
Gigabyte rtx 2060
Anakart
Asus B450m tuf plus gaming
İşlemci
AMD Ryzen 5 2600
Minidump Dosyası
Merhaba, işlemci termal macunu değişimi için işlemci fanını sökerken işlemci fana yapışmıştı, biraz oynayıp çıkardım fakat işlemci soketi zemine temas etmeyecek şekilde yere düştü (macunlu kısım zemine geldi). Soketler zemine çarpmadı, herhangi bir eğilme vs. gözükmedi, sorunsuz duruyordu. Daha sonra işlemi yapıp çalıştırdığımda mavi ekran hatası aldım ''memory......''şeklinde. Tekrar çalıştırınca açıldı normal bir şekilde, kapatınca 'sorun var' ekranına yönlendirdi, OCCT testinde 2-3 dakika da 2000 den fazla error hatası yazdı. Bellek tanılama yaptım hata çıkmadı. Ramleri söküp geri taktım, işlemciyide söküp kontrol edip tekrar taktım. Sorunsuz çalıştı, OCCT ile test yaptım, prime 95, HDTunepro, crystaldiskmark ile denemeler yaptım sorunsuz geçti. Daha sonra açık olan kasa kapağını kapattım tekrar OCCT testi yapayım dedim. 10 saniyede sistem donuyor, tekrar başlatıyor ve şu hatayı verdi ''PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA''. Tekrar başlatınca sorunsuz kullanıyorum, ama OCCT testi yapsam yine sorun yaşayacağım (yaptım ve 2. dakika da sistem kendini yeniden başlattı, hata vermedi ve ya minidump oluşturmadı). Ek olarak Prime 95 ile test edince de sistem donuyor anında. Takılıyor ve klavye ışığı sönüyor. İşlemciyi bozmuş olsam herhalde şuan bu bilgisayardan konu açamazdım. Farklı bir sorun olması için sebepte bulamadım. İstediğiniz test ve bilgileri aktarırım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Son düzenleme:
Sorucam ancak 1-3'te ve 2-4'te hata aldınız mı tam olarak anlayamadım. Yani tam olarak hangi slotlarda aldınız. Doğru olan 2-4 takılmasıdır ancak yine de sorayım dedim.
Hocam bu şekilde takılıyken hata almadım;
1111111111.jpg

Şuanki fotoğraflarda takılı hali ile 2-4. slotlar diyelim mesela (slot ne taraftan sayılıyor bilmiyorum ondan foto yükledim), bu şekilde mem86'yı geçti başarı ile, ama occt'de memory management verdi. Minidump dosyası da yükledim.

Eski Halide 1-3. slotlar da idi, orada hatalar aldım. İsterseniz tekrar eskisi gibi takıp test ederim.

Şuan normal kullanımda sorun olmuyor, memtest86' da hata vermiyor, Fakat OCCT linpack testinde res atıyor aynı şekilde. @lazye @TheMeteAdam

Son düzenleme:
Hocam bu şekilde takılıyken hata almadım;Eki Görüntüle 1783100

Şu anki fotoğraflarda takılı hali ile 2-4. slotlar diyelim mesela (slot ne taraftan sayılıyor bilmiyorum ondan fotoğraf yükledim), bu şekilde mem86'yı geçti başarı ile, ama OCCT'de MEMORY_MANAGEMENT verdi. Minidump dosyası da yükledim.

Eski Halide 1-3. slotlar da idi, orada hatalar aldım. İsterseniz tekrar eskisi gibi takıp test ederim.

Şu an normal kullanımda sorun olmuyor, Memtest86'da hata vermiyor, Fakat OCCT linpack testinde yeniden başlatıyor aynı şekilde. @lazye @TheMeteAdam

Hocam öncelikle şu an resimdeki gibi taktığında 1. ve 3. slota takmış oluyorsun. Bir önceki mesajınızda RAM hatası almamış bazı resimlerde yine error almış görünüyorsun. Şimdi şöyle hocam anakart üzerindeki RAM slot yerinde de arıza durumu oluşmuş olabilir. Attığın minidump dosyasında hardware_ram yazıyor bu da donanımsal RAM arızası demek sadece buna bakıp konuşmuyorum diğer minidump dosyalarınızıda inceledim. Çevrenizden DDR4 RAM var ise birkaç günlüğüne isteyin onunla kullanmayı deneyin aynı testleri gerçekleştirin eğer sorun yoksa şu anda kullandığınız RAM'leri çöpe atıp yeni RAM alın. Bazen Memtest86'da sorunu bulamayabiliyor. Bir testte bulamayıp diğer testte sorunu bulabiliyor gibi.

Hocam öncelikle şu an resimdeki gibi taktığında 1. ve 3. slota takmış oluyorsun. Bir önceki mesajınızda RAM hatası almamış bazı resimlerde yine error almış görünüyorsun. Şimdi şöyle hocam anakart üzerindeki RAM slot yerinde de arıza durumu oluşmuş olabilir. Attığın minidump dosyasında hardware_ram yazıyor bu da donanımsal RAM arızası demek sadece buna bakıp konuşmuyorum diğer minidump dosyalarınızıda inceledim. Çevrenizden DDR4 RAM var ise birkaç günlüğüne isteyin onunla kullanmayı deneyin aynı testleri gerçekleştirin eğer sorun yoksa şu anda kullandığınız RAM'leri çöpe atıp yeni RAM alın. Bazen Memtest86'da sorunu bulamayabiliyor. Bir testte bulamayıp diğer testte sorunu bulabiliyor gibi.
Hocam maalesef RAM ödünç alabileceğim kimse yok, zaten biraz önce sorunsuz çalışıyor dediğim 1 ve 3. slotlara takılı memtest86 yaptım ve hata aldım, Yani tüm slotlar birden bozulmaz diye düşünerek RAM sorunlu olarak gözüküyor. RAM satın alacağım fakat korkum şu ki RAM dışında bir problem olabilir mi? Mesela işlemci de ve ya farklı bir donanımda. Testlerde de kırmızı yazılı cpu yazıyor bazı kısımlarda, bunun işlemci ile bağıntısı var mıdır? Bunu test etmenin ve ya anlamanın bir yolu var mı hocam tavsiyeniz nedir? Ona göre satın alacağım, yanlış harcama yapmak istemiyorum. (eklerde fotoğraf mevcut cpu yazan hata ile alakalı)

Dosya Ekleri

• 222222.jpg
    222222.jpg
    318,3 KB · Görüntüleme: 20
  • 1111111.jpg
    1111111.jpg
    189 KB · Görüntüleme: 20
Hayır hocam onun işlemci ile alakası yok sorun Ramlerinizde başka bir donanımda sorun olacağını sanmıyorum. İslemcinizde veya diğer parçalarda sorun olacağını düşünmüyorum.

Hocam maalesef RAM ödünç alabileceğim kimse yok, zaten biraz önce sorunsuz çalışıyor dediğim 1 ve 3. slotlara takılı memtest86 yaptım ve hata aldım, Yani tüm slotlar birden bozulmaz diye düşünerek RAM sorunlu olarak gözüküyor. RAM satın alacağım fakat korkum şu ki RAM dışında bir problem olabilir mi? Mesela işlemci de ve ya farklı bir donanımda. Testlerde de kırmızı yazılı cpu yazıyor bazı kısımlarda, bunun işlemci ile bağıntısı var mıdır? Bunu test etmenin ve ya anlamanın bir yolu var mı hocam tavsiyeniz nedir? Ona göre satın alacağım, yanlış harcama yapmak istemiyorum. (eklerde fotoğraf mevcut cpu yazan hata ile alakalı)
ben aksine işlemcide sorun olduğunu düşünüyorum. Ramler ikisi aynı anda bozulması tesadüf gelmesi çok nadir bir şey iken işlemci de sorun olması daha mantıklı. Düşünürsek hem slotlar hem de ramler fark etmeksizin hata veriyor. Ramler bozulsa hemde ikisi birden görüntü alabileceğinizi sanmıyorum.

Cinebench'te yük altına da sokabilir miyiz? Anlık olarak ram kullanım miktarını takip ederek.

Ben aksine işlemcide sorun olduğunu düşünüyorum. RAM'ler ikisi aynı anda bozulması tesadüf gelmesi çok nadir bir şey iken işlemci de sorun olması daha mantıklı. Düşünürsek hem slotlar hem de RAM'ler fark etmeksizin hata veriyor. RAM'ler bozulsa hem de ikisi birden görüntü alabileceğinizi sanmıyorum.

Cinebench'te yük altına da sokabilir miyiz? Anlık olarak RAM kullanım miktarını takip ederek.

Hocam öncelikle RAM bozulması sandığınız gibi bir şey değil bilgisayar görüntü vermez gibi RAM içini HDD veya SSD benzetebiliriz nasıl bad sector olup SSD veya HDD sağlığı düşüyorsa aynı onun gibi RAM'lerinde içerisindeki bazı bölümler bozuluyor örneğin; boşta 1 GB RAM kullanırken sorun yaşamazsın ama 16 GB belleğe doldurmaya başladıkça RAM bozuk bölümlerinden dolayı mavi ekran verebilir.

Cinebench testinde 1 dakika civarı süre geçti mavi ekran verdi ''page_fault_in_nonpaged_area'' şeklinde. Minidump dosyası oluşturdu. Dosya Linki

Sonrasında tekrar açılınca normal kullanımda restart attı ve yine minidump dosyası oluşturmuş. Dosya Linki

15 Dakika sonrasında kaspersky açık iken ''Attempted ........... memory'' şeklinde mavi ekran verdi. Minidump dosyası oluşturmuş. Dosya Linki

Üç dosyayı da paylaştım. Ek olarak xmp kapalı kullanıyorum. Xmp profile#1 seçince hata veriyor ve tekrar bios'a yönlendiriyor. Testlerde xmp kapalı şekilde yapıldı zaten.

Minidump incelemeye gerek var mı bilmiyorum ama gözatabilirseniz sevinirim. @lazye @TheMeteAdam

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı