Birgenair 301 uçak kazası

Bugün size havacılık tarihinin en büyük Boeing 757 kazasından bahsedeceğim. Boeing'in orta mesafe için tasarladığı bu modern uçak neden düşmüştü? Hadi birlikte göz atalım. Uçak, Dominik Cumhuriyeti'nde tatile gelen ve alman turist grubunu Frankfurt'a götürecekti. Uçuşu gerçekleştirilecek uçakta mekanik bir arıza meydana geldi. Bunun üzerine havayolu, Birgenair'e ait bir Boeing 757'yi mürettebatıyla kiralamaya karar verdi. Mürettebat; kaptan Ahmet erdem, yardımcı pilot Aykut gergin ve gözlemci pilot Muhlis Evreneşoğlu'ndan oluşuyordu. Bilmeyenler için birgenair, charter uçuş şirketidir. Döneminde turizmci iş adamı Çetin Birgen tarafından kurulmuştur. Kaptan pilot Ahmet Erdem, birgenairin en tecrübeli pilotlarındandı. 24.000 saat uçuş deneyimi olan pilotun yardımcısı ise 3.500 saat tecrübeliydi. Ancak Boeing 757 tipi uçaklara sadece 75 saat harcamıştı. Aynı durum gözlemci pilot Muhsin Evreneşoğlu için de geçerliydi. Plana göre.
Gregorio Luperón Uluslararası Havalimanı, Puerto Plata, Dominik Cumhuriyeti'nden kalkıp,1. stepoverini.
Gander Uluslararası Havalimanı, Gander, Kanada'da yapması planlanıyordu. 2. stepoverini ise.
Berlin Brandenburg Havalimanı, Berlin, Almanya'da yaptıktan sonra.
Frankfurt Havalimanı'na vararak uçuşu tamamlayacaktı. Saat 23.30'da 301 sefer sayılı uçak, aprondan ayrılmak adına izin istedi. Kontrol listesini uygularken mürettebat, 1 ve 3 numaralı hız göstergelerinin uyumsuz olduğu fark etti. Kaptan pilotun göstergesi çalışmıyordu. Bu durumda uçuşun iptal edilmesi ve durması beklenir. Ancak kaptan pilot Ahmet erdem, uçağı yardımcı pilot Aykut Gergin'in hız göstergesini referans alarak kaldırdı. Uçak kalktıktan sonra, kaptan pilotun hız göstergesi hayata dönmüştü. Hız göstergesi çalıştıktan sonra merkez otomatik pilot devreye girdi. Ancak otomatik pilot anında hata verdi. Kaptan pilotun göstergesi 300 knota yaklaşıyordu. Kaptan pilot, gözlemci pilota devreleri yeniden başlatma emri vermişti. Uçak overspeed uyarısı veriyordu. Devreleri yeniden başlatmak, uyarıyı susturmuştu ancak yerine daha inatçısı gelmişti. Devreleri bir daha yeniden başlatmak ikazı susturmuştu ama sorun hala devam ediyordu. Kaptan pilotun göstergesi 350 knota yaklaşırken yardımcı pilotun göstergesi uçağın normal hızda olduğunu gösteriyordu. En sonunda kaptan Ahmet erdem uçağın istediğini yaparak uçağın hızını düşürmüştü. Bu kararın ardından uçak, uçağın aşırı yavaş gittiği anlamına gelen levye titreşim uyarısı vermeye başladı. Titreşim uyarısıyla birlikte otopilot devre dışı kaldı. Gözlemci pilot evrenesoğlu ile yardımcı pilot Gergin'in uçağın burnunun tehlikeli biçimde havaya kalktığını belirtmesine rağmen baskı altındaki kaptan erdem bunu fark edemedi. Kaptan erdem uçağın burnunu indirmek yerine motorların gücünü arttırarak hızlanmaya çalıştı ancak uçağın yatay açısı nedeniyle motorlar yeterince hava alamadı ve bir numaralı sol motor durdu. Sağ motoru tam güç çalışan uçak yalpalamaya ve dönmeye başladı. Uçağı kontrol etmek zorlaştı ve kalkışından 5 dakika sonra uçak Puerto Plata'nın 26 km kuzeydoğusuna, Atlas Okyanusu'na düştü.

Birgenair tcgen.jpg
Kazada düşen TC-GEN kuyruk numaralı uçak Temmuz 1995'te Schönefeld Havalimanı'ndayken.

Uçuştan önce Karayipler ile Almanya arasında uçuş düzenleyen Birgenair, bu uçuşlar için yeterince yolcu bulamıyordu. Bu nedenle birgenair uçağı ve ekibi 25 gün boyunca Puerto Plata'da kalmıştı. Bekleme süresince içine bir şey girmesini engellemek amaçlı bir örtüyle kapatılması gereken pitot tüpleri kapatılmadı. Bekleme süresince kaptan pilotun hız göstergesini çalıştıran pitot tüpünün içine eşek arıları yuva yapmış ve hız göstergesinin çalışmamasına neden olmuştu.

Ayrıca uçuş ekibinin kalkış öncesinde iki hız göstergesi arasındaki tutarsızlığı fark etmesine rağmen uçuşu iptal etmemeleri, kaptan Ahmet Erdem'in yardımcı pilot Aykut Gergin'in uyarısını önemsememesi ve yaklaşık 3,5 hafta evlerinden ayrı kalan ekibin bir an önce evlerine dönme isteği kazaya zemin hazırlayan diğer etkenlerdi.

Yazan: Badgamer.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı