Biyoloji 12. Sınıf 1. Dönem 2. Yazılı

Katılım
4 Mart 2019
Mesajlar
5.961
Makaleler
9
Çözümler
8
Yer
Aydın
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Anakart: ECS H81H3-M7
İşlemci: Intel Core i7 4790
HDD: Western Digital WD10EZEX 1 TB 7200 RPM
RAM: Crucial CT102446BA160B.C16FER 1x8GB DDR3 1600MHZ
Kasa: Casper NSH.4790-8T75A-W (CD.VTI4790A) Hazır kasa.
Ekran kartı: Galaxy GT730
PSU: Casper Fsp250-50hmn
Monitör: AOC G2868PQU 28" 4K 3840×2160 1 MS 60 Hz TN panel
UPS: Tunçmatik TSK5208
Mouse: Casper B309
Klavye: Casper K1500
Akım korumalı priz: Monster MPEXP100U
Yazıcı: Epson L4160
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Espiri Ondan Sorulur!
  1. DNA polimeraz ve DNA ligazı açıklayınız.
    DNA Polimeraz: Polinükleotide yeni nükleotitler ekleyerek sentezi devam ettirir.
    DNA Ligaz: DNA replikasyonu sırasında oluşturulan yeni polinükleotit parçacıkları arasındaki boşlukları kapatır.
  2. Genetik şifre nedir? Açıklayınız.
    Genetik şifre: RNA virüsleri hariç, diğer canlılara ait genetik bilgi DNA üzerinde şifrelenmiştir. Genetik şifrenin A, G, C ve T olmak üzere 4 sembolü (harfi) vardır. Dört çeşit nükleotidin farklı kombinasyonlarla üçerli gruplar halinde dizilmesi ile oluşan şifreye genetik şifre denir. Adenin, timin, guanin ve sitozin deoksiribonükleotitlerinin DNA üzerindeki sayıları ve dizilişleri, canlılar arasında farklılıklara neden olur. Bir gendeki nükleotitlerden oluşan şifreler amino asitleri, amino asitlerden oluşan proteinler de canlıların özelliklerini belirler
  3. Genetik mühendisliği ve biyoteknolojiyi açıklayınız.
    Genetik Mühendisliği, canlıların kalıtsal özelliklerini değiştirerek onlara yeni işlevler kazandırılmasına veya istenmeyen özelliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik araştırmalar yapan bilim alanıdır. Genlerin izolasyonu, çoğaltılması, nükleotit dizilişlerinin belirlenmesi, farklı canlıların genlerinin birleştirilmesi ya da bir canlıdan başka bir canlıya gen aktarılması gibi çalışmalarla ilgilenir.
    Biyoteknoloji, doğal yolla elde edilemeyen ya da yeteri kadar üretilemeyen maddeleri elde etmek için biyolojik sistemlerin kullanıldığı teknolojilerin tümüdür. Biyokimya, mikrobiyoloji ve mühendislik bilimleri biyoloji ile çalışır. Uygulama alanı; tarım, endüstri, tıp, beslenme ve çevre korumaya kadar uzanmaktadır. Biyoteknolojik uygulamalara hormon, antibiyotik, antikor, protein, interferon gibi maddelerin üretimi, yeni özellikler kazanmış sebze ve meyvelerin üretimi, yapay organ ve doku üretimi örnek verilebilir. Biyoteknoloji, son dönemde önemli bir sektör haline gelmiştir. Bu nedenle dünyada biyoteknolojik araştırmalar hız kazanmıştır.
  4. Modern organizmaların seçimindeki ölçütlerden 5 adet yazınız.
    Canlı genomu ile benzerliği yüksek olmalı.
    Deneylere uygun olmalı.
    Genomik haritası çıkarılmış olmalı.
    Kolay bulunabilir olmalı.
    Etik kurallar çerçevesinde faydalanılmalı.
    Ekonomik olmalı.
  5. DNA parmak izi nedir? Kısaca açıklayınız.
    İnsan genomunda anlamlı ve anlamsız baz dizileri vardır (Anlamsız diziler; herhangi bir proteini kodlamayan, büyük çoğunluğu tekrar eden DNA dizilerinden oluşmaktadır.). Baz dizilerinin jel üzerinde oluşturdukları bantlı yapılara DNA parmak izi denir. DNA parmak izi, yalnızca bir türü veya belirli bir özelliği tanımlamaktan ziyade belirli bir bireyi tanımlamanın yollarındandır. Tek yumurta ikizleri hariç iki insanın DNA'sı %99,9 ora- nında aynıdır. Geri kalan kısım parmak izi gibi kişiye özgüdür
  6. Antibiyotik, insülin, interferon, aşı kavramınını açıklayınız.
    Antibiyotik:
    Antibiyotikler; bakteri üremesini engelleyen veya bakterileri öldüren yarı sentetik veya sentetik biyoteknolojik ürünlerdir. Genellikle bakteri popülasyonunun gelişmesini önlemek için mantar veya rekabetçi bakteri gibi mikroorganizmalar tarafından doğal olarak üretilirler. Antibiyotiklerin kimyasal yolla üretimi zor ve pahalıdır. Rekombinant DNA teknolojisi ile daha ucuz ve fazla miktarda antibiyotik üretimi mümkün olmaktadır. Antibiyotiklerin elde edilmesinde mikroorganizmalann antibiyotik üretiminden sorumlu geni izole edilir ve bu genin sentezlediği protein taşıcıyı bir hücrede bol miktarda üretilir. Rekombinant DNA teknolojisi yöntemiyle üretilen antibiyotiklerin etkinliğini artırmak için birçok çalışma yapılmaktadır.
    İnsülin: Pankreasın beta hücreleri tarafından üretilir ve vücuttaki karbonhidrat ve yağ metabolizmasının düzenlenmesinde kilit rol oynar. Şeker hastalığının tedavisinde kullanılan rekombinant insülin, üretilen ilk ticari rekombinant üründür. Bu teknoloji ile sağlıklı bireylerden izole edilen insülin üreten genler, E. coli bakterilerinin genomuna aktarılır. Bakteride üretilen insülin, ilaç şekline getirilir. Rekombinant insan insülini çabuk ve etkili cevap verir. Ayrıca rekombinant insan insülininin immün sistemle ilgili yan etkileri daha azdır. Bu hormon 1980'li yıllara kadar domuz ve sığırdan elde edilmiştir.

    İnterferon
    1950'li yıllardan beri bilinen interferonlar bakteri, virüs, parazit ve tümör hücrelerine karşı bağışıklık sistemi tarafından oluşturulan doğal proteinlerdir. İnterferon, kandan izole edilerek viral kökenli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. İnsanda interferon üreten gen E. coli bakterisine aktarılmakta ve böylece bakterinin interferon üretmesi sağlanmaktadır. İlaç firmaları, rekombinant DNA teknolojisi ile interferonların seri şekilde üretimini gerçekleştirmektedir. İnterferonlardan kanser tedavilerinde de yararlanılmaktadır.
    Aşı: Enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemimize mikroorganizmaları tanıtmak için kullanılan biyolojik ürünler aşı olarak tanımlanır. Son dönemde geleneksel aşıların yanında biyoteknolojik yöntemler ile geliştirilen aşılar da kullanılmaktadır. Bu aşıların üretiminde mikroorganizmaların hastalığa neden olan genleri kullanılır. Bu genler mikroorganizmalardan izole edilerek taşıyıcı bir hücreye aktarılır. Aktarılan genin ifadesi olan protein, taşıyıcı hücrede bol miktarda üretilir ve bu proteinler aşı yapımında kullanılır
  7. Biyogüvenlik ve biyoetik nedir? Kısaca açıklayınız.
    Biyogüvenlik, modern biyoteknolojinin insan sağlığı ve çevreye zarar vermeden uygulanmasını sağlamak için alınması gereken politik ve işlevsel önlemlerin tümü olarak tanımlanabilir.
    Biyoetik, biyoloji, tıp ve sağlık alanındaki gelişmelerin meydana getirdiği tartışmalı konulan ve etik konulannı inceleyen özel bir disiplindir. Biyoetik kavramı hızlı değişimlerin ahlaki değerlere uygun olması gerektiği düşüncesinden doğmuştur
  8. ATP döngüsünü şekil çizerek yazınız.
    Screenshot_2023-12-25-07-44-52-94_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
  9. ATP molekulünün şeklini çizerek kaç çeşit üretilme şekli vardır? Kısaca açıklayınız.
    Screenshot_2023-12-25-07-46-15-11_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

    a) Substrat Düzeyinde Fosforilasyon
    b) Oksidatif Fosforilasyon
    c) Fotofosforilasyon
  10. Fotosentezde ışık rengi etkisini elektromanyetik spektrumda görünüşünü çizerek kısaca açıklayınız.
IMG_20231225_074858.jpg
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı