Blender öğrenmeli miyim?

Quikied

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar sorum başlıktaki gibi. Aseprite'de çizim yapıp satmaya çalışıyorum bionluk üzerinden ancak ne yazık ki yeni açtığım için pek müşteri gelmedi. İlanlarımı çoğaltmak için Blender'da öğrenmeyi düşünüyorum sizce öğrenmeli miyim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Blender kullanmak istiyorsan kullanabilirsin anladığım kadarı ile ekstra gelir sağlamak istiyorsun freelancer satış olarak kendini geliştirmen için birçok yöntem mevcut her zaman işe yarayacak diye bir şeyde yoktur. Herkes profesyonel olarak bu işe başlamadı umudunu yitirme satış yapamasanda tecrübe etmiş olacaksın.

Teşekkür ederim hocam, merakım vardı zaten Blender'a bir göz atıcam sanırım.

Bu işi gerçekten yapmak istiyorsan öğrenebilirsin. Blender şuan da oyun modellemede zirveye oynuyor gerçek anlamda güncel ve sürekli gelişen bir program. Özelliği bol olduğu için arayüzü biraz karışık olabiliyor. Yani özellik içinden yeni bir özellik çıkabilir :d. Ve bir çok farklı modelleme tekniği var. Hangisinde ilerlemek istersen bir hedef seçip bol bol ders videoları izleyerek ve tekrar ederek öğrenmeye başlayabilirsin. Genelde başlayanlar kısa süre sonra abi bu çok zor deyip bırakıyor :d çünkü 1 konu da takılıyorsun onu anlaman ve yapman haftalar sürebiliyor :d ben yaklaşık 3 senedir ara ara Blender ile uğraşıyorum kafamın deli gibi ağrıdığı zamanlar oldu. Neden olmuyor diye kafayı bir takıyorsun zamanın nasıl geçtiğini bile bilmiyorsun. O yüzden biraz da sabır işi.

Benim programlarda pek bilgim yok ama oyun modellemesi bende yapmak istiyorum. ÖZellikle second life olsun sims olsun bu tarz oyunlar için eşyalar kıyafetler vs. tasarlamak istiyorum. Photoshop öğrenmekle işe başlayayım dedim. Ekstra yapabileceğim bir giriş seviye öğrenme metodu var mıdır acaba?

Bahsettiğin oyunlara baktım düşük poli. PS programları işine yarar. Fireworks veya PS CS6 programı başlangıç için iyi olabilir. PS ile tasarım öğrenebilirsin ve orada tasarladığını modellemeler üzerine ekleyebilirsin. Yani bahsettiğin düşük poli oyunlarına bu tarz işlemler yapılabilir.
Ama asıl amacın modelleme yapmak ise bu farklı bir konu. İlk hangisini öğrenmek istiyorsan ona göre hedef seçip ilk ona odaklan.

Modellemede içinde bir sürü dala ayrılıyor. Konsept modelleme ve Karakter modelleme mesela farklı konular. Ortam ve çevre modelleme mesela bunlardan çok daha farklı :d. Karakter modelleme de mesela baskın olarak Sculpt özelliğini kullanıyorsun. Sculpt içerisinde çok geniş bir konu 50 küsur fırça var, fırçaların ayarları var, kısayollar var, fareyi doğru kullanmak var, bunlara doku eklemesi var, teknik ayarları var gibi gibi. Ama bir ortam veya çevre modelleme de özelliklerin geneli hakkında bilgin olması gerekiyor şuan anlatsam hangi birini yani o derece :d. Girdiğin her pencerenin kendi özelliği var. Tabi bu yapılacak işin kalitesine göre değişir. Düşük şeyler yapacaksan kasılmana gerek yok :d.

Son düzenleme:
Teşekkür ederim. Karakter modelleme şu an aklımda olan bir şey değil. Ben daha çok ufak tefek eşya modellemelerinden başlamak istiyorum. Misal masa olabilir sandalye olabilir veya halı... Oradan kıyafet modellemelerine geçmek istiyorum. Çantası olsun bluz olsun. Ortam modelleme veya ev vs. yapma amacım yok. Ayrıca illa ki bu oyunlar için değil, sadece bu oyunları iyi bildiğimden buralardan başlamak amacım. Ancak Photoshop dışında başlangıçta kullanabileceğim ne gibi programlar var veya nelerden yararlanabilirim hiçbir fikrim yok. Pek kaynakta bulamıyorum.

Tamam senin asıl amacın dekorasyon modelleme. Türkçe kaynak öyle çok bulamazsın. Çevren de bu işle ilgilenen tanıdığın da yoksa zaten direk yabancı kaynaklardan bakacaksın. Ben bu işe ilk başladığımda tanıdığım modelleme uzmanı vardı ilk başta ona sorarak ilerlemeye çalıştım daha sonra yığınla 100'ün üzerinde ders videosu izlemişimdir :d. Ayrıca Blender Stackexchange formunda baya soru sormuşumdur genel olarak soruların cevabını da aldım yani çok işe yarar. Bilemediğin konuları oradan da iletebilirsin bir çok forum var ama tavsiyem Blender Stackexchange. Yani şuan da daha bir çok farklı konu da bilgi verebilirim yeni olduğun için hangisini söylesem bilemiyorum :d.

Teşekkür ederim gerçekten bu kadarla bile yardımcı oldun. Bira zphotoshop öğrenip sonra Blender ile öğrenmeye başlasam iyi olur gibi duracak . Normalde yabancı forumlardan korkardım, yeterince ingilizcem olmadığı için ancak google translate saolsun baya iyi çevirileri var anlayabilirim bence.

Ya Blender da zaten Türkçe dil desteği de var ama İngilizce olarak kullanman sana daha faydalı olabilir en azından arayüzde ki ingilizce kelimeleri ezberlemiş olursun. Forumlarda ise bir şey göndereceğin zaman Google Çeviri kullan ama kesinlikle yazdığın cümleyi kontrol et kelime çeviri olduğu için bazılarını farklı çeviriyor oda anlaşmazlığa yol açıyor onları değiştirerek cümleyi kurar gönderirsin. Yine Google eklentilerde "Google Çeviri" eklentisi var mesela çok iş görür bütün sayfayı veya istediğin bir yazıyı çevirebiliyorsun. Youtube da yabancı videoları izlerken yapılan işe odaklan genelde Blender üzerine ders videoları çeken yabancılar videoya bastıkları "tuşları" koyarlar. Programları full İngilizce kullanıyorum çünkü arayüzde ki kelimeleri biliyorum ama benim öyle konuşabileceğim yada konuşanı anlayabileceğim İngilizcem yok ama Blender'da kafama takılan şeyleri %90 yabancı kaynaklardan öğrendim :d. Yeter ki yapılan işe odaklan zaten ne yaptığını anlıyorsun.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…