Bölüm ve üniversite değiştirme nasıl yapılır?

44Nihat07

Kilopat
Katılım
5 Nisan 2018
Mesajlar
1.142
Çözümler
4
Okuduğum üniversite ve bölümden memnun değilim. Sözel okudum bu yüzden eşit ağırlık puanım bayağı düşük. Ama psikoloji okumak istiyorum, nasıl geçiş yapabilirim? Puanla geçiş için puanım düşük. Not ortalaması ile geçmek için ortalamam 2'nin bile altında. İsteyip gittiğim ama sevemediğim bölüm olduğu için dersleri saldım. Yeniden sınava girsem 3 yıl geçti, hiçbir şey hatırlamıyorum. Ücretsiz bir şekilde nasıl yapabilirim bunu?

1653262951147.png
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sözel okudum bu yüzden eşit ağırlık puanım bayağı düşük.
Sözel okuyorum diyecektin herhalde.
Ama psikoloji okumak istiyorum, nasıl geçiş yapabilirim? Puanla geçiş için puanım düşük. Not ortalaması ile geçmek için ortalamam 2'nin bile altında.
Seni yanlış yönlendirmiş olmayım. Sen yine araştır. Benim üstünkörü duyduklarım şunlar:
Bildiğim 2 tür geçiş yöntemi var. Biri üniversiteye giriş sınavı puanı ile, diğeri ortalaman ile. Bildiğim kadarıyla ortalama ile geçiş aynı ya da birbirine çok yakın bölümler arasında oluyor. O yüzden ortalaman yüksek olsa da ortalamayla geçiş yapamazsın.
Üniversiteyle geçiş sınavı ile geçiş yapabilmen için geçiş yapman gereken bölümün puanına sınava girdiğin seneki puanının yetmesi gerekiyor. Yani sınava girdiğin sene EA puanı olarak 242,60091 puanın üstündeki bölümlere geçiş yapmayı deneyebilirsin. (Şimdiki puanlara göre değil girdiğin seneki puanlara göre.)
Yeniden sınava girsem 3 yıl geçti, hiçbir şey hatırlamıyorum. Ücretsiz bir şekilde nasıl yapabilirim bunu?
Eşit ağırlıktaki puanları çok bilmiyorum. 242,60091 puanla geçebileceğin psikoloji bölümü varsa geçmeyi deneyebilirsin. Ama bu puana girebileceğin psikoloji bölümü olduğunu sanmıyorum. Sen yine de sınava girdiğin yıldaki taban puanlarını kontrol edersin.

Bazı okullarda aynı okulda iki bölüm okumayı sağlayan ÇAP diye bir uygulama var. Ama genellikle okuyabileceğin bölümler çok kısıtlı ve çoğu üniversitede düşük kontenjan oluyor ve ders notlarının çok yüksek olması gerekiyor. Yani okulunda muhtemelen senin bölümünle psikoloji arasında ÇAP yapılmıyordur. Yapılsa da o ortalamayla giremezsin.

Alternatif olarak açıköğretimden bu bölümünle beraber ikinci üniversite kapsamında sosyoloji gibi farklı bir bölüm okuyabiliyorsun diye biliyorum ama ücretsiz değil. Her dönem yaklaşık 400 TL harç ücreti ödemek gerekiyor. Bunu okumak çok bir şey katar mı diye bana sorarsan pek sanmam. Tabii sosyolojiyle ilgili çok bilgim yok.
 
Son düzenleme:
Bu puana devlette psikoloji yok. Paralı okuman lazım. Sana bir tavsiye vereyim, ailenin maddi durumu iyi değilse okuma. Şu anki bölümünü bitirmeye bak. Acı gerçek şu ki aldığın puanlar istihdam açısından elverişsiz.
 
Çok yorum yapmadan yolları sayayım. Artık size uygun olanı seçersiniz:
1- Ortalama ile yani GANO ile geçiş; geçmek istediğiniz üniversitenin şartlarını ve not ortalamasını sağladıktan sonra eğer denklik sağlayabiliyorsanız geçiş yapabileceğiniz bir yatay geçiş türüdür. Ortalamanız 3 altıysa (genellikle kalabalık üniversitelerde 3 taban olur ama 3.5-4 üzeri alımlar olur) zaten diğer şartların çok önemi yok.
2- MYP yani Merkezi Yatay Geçiş, mevzuattaki ismiyle Ek madde-1 de diyebiliriz; Üniversiteye girdiğiniz yıl aldığınız puanla girebileceğiniz yerlere tekrar başvuru yapma hakkı. Eğer girdiğiniz yıl puanınız yetiyorsa yüksek ihtimalle alınırsınız. Bu açıdan GANO ile geçişe göre daha kolaydır.
3- ÇAP ile yine arzu ettiğiniz bölüm fakültesinin ve kendi fakültesinin yayınlandığı ÇAP (varsa yan dal da denenebilir) kılavuzundaki şartlarını sağlamanız (genellikle ilk şart ortalamanın 3 ve üzeri olması olur) halinde çift bölüm olarak götürebilirsiniz. Bu ara herkesin iki diploması var zaten neredeyse.
4- Üniversite sınavına tekrar girerek arzu ettiğiniz bölümü ve/veya üniversiteyi kazanma.

Velhasıl kelam; kazandığınız üniversitedeki derslerinizin ortalaması yahut üniversite sınavı puanınız yeterli değilse yani illa birinden yüksek başarınız yoksa geçiş yapmanız pek olası olmuyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı