boot0 Hatasının Çözümü

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Özellikle 1TB üzerindeki boyuta sahip harddisklerde görülen boot0 hatasının sebebi, harddisklerin üretim teknikleridir (bu harddiklerde 512b yerine 4K sektörler vardır). Bir süredir sadece 1TB ve daha büyük depolama kapasitelerine sahip harddisklerde görülen 4K teknolojisi, yakında laptoplar başta olmak üzere tüm harddisklerde görülebilir. Çünkü depolamada yer tasarrufu anlamında 4K sektörlü harddisklerin avantajı sözkonusudur. Fakat Mac OS X, bu 4K harddisklere kurulu sistemlerden boot edilerek başlatılmak istendiğinde bazı sorunlara sebep oluyor ve bazı çözüm yolları gerektiriyor.

36766d1351869871-boot0.jpg.html


Unibeast ile çözüm:

  1. Unibeast yöntemini kullanarak Mac OS X yüklemesini gerçekleştirin.
  2. Unibeast usb belleğiniz takılı durumdayken bilgisayarı açıp, harddiski seçerek devam edin ve masaüstüne ulaşın.
  3. Multibeast programını indirin ve gerekenleri yükleyin.
  4. Bilgisayarı baştan başlatın. Unibeast usb belleğiniz takılı olsun. Tekrar OS X yükleyecekmiş gibi usb’den boot edin. Mac OS X yükleme kısmına ulaşınca, ekrandaki üst çubuktan Utilities/Disk Utility açın ve az önce Mac OS X kurduğunuz harddiski unmount edin (çıkartın). (Diskini seçip unmount simgesine basmanız yeterlidir.)
  5. Utilities/Terminal’i açın.
  6. Bilgisayarınızdaki disklerin tanımlanma sırasını öncelikle öğrenmeniz iyi olacaktır. Terminal penceresine
    Kod:
    diskutil list
    yazın. Liste şeklinde bilgisayarınızdaki diskler listelenecektir. Burada önemli olan nokta az önce Mac OS X kurduğunuz 4K sektörlere sahip harddiskinizin, Terminal sayfasında /dev/disk? şeklinde kaçıncı disk olarak tanımlandığı ve bu tanımlamada kaçıncı maddede bulunduğudur. Bunu unutmayın. (Ve eğer gelecekte harddiskinizi bağladığınız sata yuvasınısı değiştirirseniz bu işlemi tekrar yapmanız gerekebilir.)
  7. Ardından bu konutu Terminal’e girin:
    Kod:
    dd if=/Volumes/[B]KendiUsbBelleğinizİsmi[/B]/usr/standalone/i386/boot1h of=/dev/disk?s?
    "KendiUsbBelleğinizİsmi" tabiki usb belleğinizin adı olacak. "disk?s?" için ?'leri de anlattığım gibi harddisk bağlantı konumu numaranız olacak.
  8. Terminali kapatın ve bilgisayarınızı baştan başlatın. Sorununuz hallolmuş olacak.

Başka çözüm alternatifleri de mecvut (mesala Mac OS X kurduğunu harddiski kasanızdan söküp, başka bir bigisayara usb aparatı ile takıp boot etmek gibi) fakat bu yöntem oldukça kolay ve 1 dakikalık bir yöntem olduğu için forumda arkadaşlarca sıkıntı çekilen boo0 sonunu tamamen ortadan kaldıracağını düşünüyorum.

Tüm hata olasılıklarını ortadan kaldırmak için bir de video paylaşıyorum. Video İngilizce, ben çekmedim, fakat uyguladıklarını yazdıklarım üzerinden takip edebilirsiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kolay gelsin, teşekkür ederim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
4. aşamaya bir ekleme yapmak istiyorum, benzer hatayı yapanlar olursa diye.

Disk izlencesinden sadece MAC işletim sistemini kurduğunuz partisyonu unmount/bağlantıyı kes deyin. Eğer diğer bölümleri de unmount ederseniz no such file or directory hatası veriyor.
Sonrasını yazmış arkadaş zaten. Diskutil list komutu ile mac'inizi kurduğunuz disk bölümünü öğrenin (mesela disk1s3). Sonra yine dd ile başlayan komutu girin, sorun çözülüyor.
Teşekkür ederim. İyi ki varsın Technopat.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yöntemin tarifi için teşekkürler. Sizin vermiş olduğunz tarifete komutu tam olarak şu şekilde yazıyorum:

Kod:
dd if=/Volumes/OS X Install USB/usr/standalone/i386/boot1h of=/dev/disk0s2

ENTER a bastıktansonra (dd: unklown operationd X) cevabını veriyor :)
Videodaki yöntemde aynı uyarıyı veriyor.

HDD modeli seagate sv35.

Gerçi technopat aracılığı ile indirdiğim mavericks 10.9.2 usb rav üzerinde denedim. Mavericks 10.9.2 usb clover boot menüsüne sahip. İşlemin olmama sebebi boot programının farklı oluşu olabilirmi ?

Bu çözüm Unibeast için mi geçerli.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Boot programı ile ilgili bir sorun değil bu. Mesela ben chimera bootloader kullanıyorum.
Sorun yeni nesil harddiskler yani 1TB ve üstü harddiskler çoğunlukla 4K denilen bir sektör çeşidini kullanıyorlar ve bootloader boot edemiyor.
Bu yöntem - anladığım kadarıyla - boot1h isimli dosyayı harddiskte bir yere yamalıyor. Zaten komut başarılı olduğunda şu kadar byte başarıyla yazıldı türünde bir mesaj veriyor.

Yukarıda yazılan şekilde başarılı olamamışsanız, runonur adlı arkadaşın iki farklı flash disk kullandığı alternatif metodu uygulayabilirsiniz. Ben bunu kullandım, sonuç başarılı.

[Çözüldü] Mac OS X Boot0 error hatası | Sayfa 2 | Technopat Sosyal
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Malesef oradaki işlemleri uyguladım sonuç aynı. Olumsuz. Beni yönlendirdiğiniz konuya cevap yazamıyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ne tür bi hata alıyorsunuz? Biraz detaylandırırsanız yardımcı olabilirim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ben şahsen No such file gibi bir hata alıyorum.. boot1h dosyasını mac in içinden doğrudan atabileceğim bir seçenek var mı?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ben şahsen No such file gibi bir hata alıyorum.. boot1h dosyasını mac in içinden doğrudan atabileceğim bir seçenek var mı?

Böyle bir seçenek yok malesef. Disk izlencesinden mac yüklü diski ayırmadan boot1h dosyasını harddiske yamamak mümkün değil.

Alternatif olarak runonur adlı arkadaşın aşağıdaki yöntemini uygulayabilirsiniz.ben bu yöntemle yaptım.

[Çözüldü] Mac OS X Boot0 error hatası | Sayfa 2 | Technopat Sosyal

Mac yüklemede kullandığınız usb disk yanında içerisinde sadece boot1h dosyası olan, fat32 formatlanmış ikinci bir usb disk kullanıyorsunuz. Eğer harfiyen yaparsanız, ve de mac in yüklü olduğu partisyonu (atıyorum; disk1s3) terminalde doğru girerseniz hata almazsınız.
 
ExFat olarak 2. bir usb diskten denedim ve sonuç OLUMLU.
Alternatif olan bu seçenek benim için başarılı oldu.
Şimdi hdd'ten boot için anlayacağım şekilde yapmama da yardımcı olur musunuz?.. Dual boot kullancağım. Aynı diskte hem windows 8.1 ve Mavericks olacak.
 
ExFat olarak 2. bir usb diskten denedim ve sonuç OLUMLU.
Alternatif olan bu seçenek benim için başarılı oldu.
Şimdi hdd'ten boot için anlayacağım şekilde yapmama da yardımcı olur musunuz?.. Dual boot kullancağım. Aynı diskte hem windows 8.1 ve Mavericks olacak.

Geriye sadece bootloader yüklemek kalıyor.
Daha önceden farklı bir partisyone windows yüklediğinizi varsayıyorum. Mac sisteminizi, kurulumda kullandığınız dvd/usb ile başlatın. Clover, chameleon ya da chimera bootloaderlardan birisini yükleyin.

Multibeast programının içerisinde chimera 2.2.1 bulunmaktadır. Basit ve hızlı olmasından dolayı benim tercihim bu. Bootloader'ı bir kez harddiske yükledikten sonra başka bir işleme gerek kalmadan sistemi harddiskten açabilirsiniz. Bootloader windows'u otomatik olarak seçeneklere ekleyecektir.

Denemediğim ancak çözüm olabileceğini düşündüğüm bir yöntem daha keşfettim.
Windows yükledikten sonra başka bir partisyona MAC kurdunuz fakat boot0 hatası alıyorsunuz ve Windows da başlamıyor. Her restart sonrası aynı boot0 error ekranı geliyor sadece.

1- Sisteminizi Hiren's Boot CD ya da muadili bir Utility disk ile başlatıp, CD içerisindeki araçlar yardımıyla Windows'un bulunduğu partisyondan boot etmesini sağlayın.
2- Windows açıldıktan sonra Paragon HFS+ for Windows programını yükleyin. Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
3- 1.aşamayı tekrarlayarak tekrar Windows'u açın.
4- Program sayesinde MAC'in yüklü olduğu diskin bilgisayarımda HFS+ dosya sistemiyle göründüğünü göreceksiniz.
5- Aşağıdaki linkten indireceğiniz boot1h dosyasını, MAC'in yüklü olduğu disk içerisinde usr\standalone\i386 klasörünün içerisine atın.(Dikkat: Windows'ta Gizli dosya ve klasörleri göster seçeneği açık olmalı)

boot1h - Google Drive

6- Kurulumda kullandığınız usb/dvd yardımıyla sistemi kurmuş olduğunuz MAC ten başlatıp herhangi bir bootloader yükleyin.

Dediğim gibi denemediğim bir yöntem. Ama yukarıdaki yöntemlere göre nispeten kolay ve denemeye değer.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı