Borsa Mantığı Nedir?

myfromen

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar, merhabalar.

Bir yıldır BIST'te yatırım yapıyorum ufak çaplı. Merak ettiğim soruları büyüklerime sormak istiyorum. BIST'teki yatırım mantığı nedir acaba? Neden KY çıkmadan hisseler yükselmez ve neden dandik hisseler yükselir?

NOT: En stressizi anam babam usulü altınmış.

Arkadaşlar, merhaba.

Bir yıldır bıst'te yatırım yapıyorum ufak çaplı. Merak ettiğim soruları büyüklerime sormak istiyorum. Bıst'teki yatırım mantığı nedir acaba? Neden ky çıkmadan hisseler yükselmez ve neden dandik hisseler yükselir?

Not: En stressizi anam babam usulü altınmış.

Bist 30 hisseleri harici çoğu hissenin tahtacısı var sektöre göre de değişir tabii ki, ben kademeli alım yapıyorum, maaşın yüzde 50'sini harcıyorum %30 altın geri kalanları da bist ve nasdaq olarak dağıtıyorum, extra olarak halka arzlardan gelen hisselerde ana paramı alıp biriktiriyorum hocam. Uzun vadede ne olacağını kimse bilemez.

Arkadaşlar, merhabalar.

Bir yıldır BIST'te yatırım yapıyorum ufak çaplı. Merak ettiğim soruları büyüklerime sormak istiyorum. BIST'teki yatırım mantığı nedir acaba? Neden KY çıkmadan hisseler yükselmez ve neden dandik hisseler yükselir?

NOT: En stressizi anam babam usulü altınmış.
Kısaca söyle: Hacmi küçük olan bir hisseyi tahtacılar topluyor. Bunu bazen şirket olumlu bir haber aldığında yapıyorlar amaç kılıf uydurmak. Sonra bunu gören ky diyor ki bende alıyım kazanıyım iyi haber de almış şirkrt diyip alıyor. Ky de aldıkça tahtacı satıyor zaten bir trend var kendi kendine artıyor hisse. Tahtacı bazen 9.55 de tavan açtırıyor bazen gün içindr trade yaptiriyor ama asla günü ekside kapattirmiyor. Bu sayrde güven kazanıyor. Sonra gün geliyor 9.55 de bir bakmişsin taban açmış. Zaten istesen de satamıyorsun bir taban okuyor düzeliyor diyorsun bir daha oluyor bekliyorsun ama 5 taban falan olunca nerden dönsem kârdır hesabıyla sen de satmak istiyorsun. Bu sefer tahtacı srnin lotunu da ucuzdan alıyor tekrar tavan yaptırıyor hisseyi. Bu sefer de hisse her zaman yükselemez zaten düzeltmedir diyip kendini avutuyorsun. Sonra yine bir taban oluyor. Ky telaş yapıyor satmaya çalışıyor yinr tahtacı ucuzdan alıyor. Bu döngü böyle devam ediyor. Spek hisse diye buna diyoruz dandik hisseler bu yüzdrn yükseliyor.

Bistte uzun vadede yatırım diye de bir şey kalmadı. Mesela Türk Hava Yollarına bir sene önce yatırım yapsaydın paranı %3 kaybederdin olduğu yerde saymış. Altın şuan trend ve devletlerin de toplaması nedeniyle bu kadar yüseldi uzun süre enflasyonla aynıydı ne kadar daha devam eder bilinmez. İki seçenek var, ya psikolojini sağlam tutup sürekli takip ediceksin, ya da işi profesyonellere bırakıp fon alacaksın. Altın veya özellikle Gümüş de değerlendirilebilir. Hiçbir iyi yatırımcı parasını tek varlıkta tutmaz.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı