Boy uzamasının uyku saati ile alakası var mı?

raxed

Centipat
Merhaba,
16 yaşındayım, boyum 1.65.
Babam, amcalarım, dayılarım hiçbirinin boyu 1.75'ten aşağı değildir. Lakin benim yaşıtlarıma göre boyum biraz kısa. Erken yatmayı sevmediğim için gece 2-3 gibi yatıyorum genelde. Sizce boyumun yaşıma göre kısa olmasının sebebi uyku saatim ile alakalı olabilir mi? Çünkü genetik olarak daha uzun olmam gerekiyor.

Tabii ki uyku saati ile alakası var. Boyunuzun uzamasında ki en önemli etkenlerden birisi de uykudur.

Boy uzaması için %80 genetik dendiği için ben hiç dikkata almıyordum. Aslında 8-9 saat uyuyorum ama sabaha karşı uyuyorum. Bununla alakası olabilir mi?
Geç yatıyorsunuz hocam, genetikle alakalı tabii ki fakat o sana belirlenen boy gibi bir şey. O boya hızlı ve sağlıklı şekilde ulaşmak için bu kriterlere uyman lazım.

Uyku saatinize yediğiniz yemeğe dikkat etmelisiniz şu an büyüme zamanındasınız üniversitede bile boy atanlar var. Spor yapıyor musunuz?

Geç yatıyorsunuz hocam, genetikle alakalı tabii ki fakat o sana belirlenen boy gibi bir şey. O boya hızlı ve sağlıklı şekilde ulaşmak için bu kriterlere uyman lazım.
Anladım, yattığım saatin bir alakası olacağını sanmıyordum.

Uyku saatinize yediğiniz yemeğe dikkat etmelisiniz şu an büyüme zamanındasınız üniversitede bile boy atanlar var. Spor yapıyor musunuz?
Her gün en az 8 saat uyuyorum ama erken yatmak istemediğim için 2-3 gibi uyuyordum genelde. Genetiğimin iyi olduğu için çok dikkate almıyordum. Lakin 2 yıldır neredeyse hiç uzamıyorum, bundan sonra daha erken yatmaya ve spor yapmaya dikkat edeceğim.

Anladım, yattığım saatin bir alakası olacağını sanmıyordum.
Şimdi şöyle bir mesele var ki hocam uyku saatinizin düzenli olması da gerekli. Mesela bugün 3'te yatayım yarın 11'de yatarım olmaz maalesef. Uykunuzu dengelemek için uyumadan önce ağır şeyler yemeyin, saatinizi hep sabit tutun. Bu iki etken çok önemli, ağır şeyler yemek konusu ise sizi uykunuzda rahatsız edebilir ve geç saatlere kadar uyumamanızı sağlar.

Şimdi şöyle bir mesele var ki hocam uyku saatinizin düzenli olması da gerekli. Mesela bugün 3'te yatayım yarın 11'de yatarım olmaz maalesef. Uykunuzu dengelemek için uyumadan önce ağır şeyler yemeyin, saatinizi hep sabit tutun. Bu iki etken çok önemli, ağır şeyler yemek konusu ise sizi uykunuzda rahatsız edebilir ve geç saatlere kadar uyumamanızı sağlar.
Her gün 03-11 arası düzenli uyuyorum zaten. Benim anlamak istediğim şey ise 00-08 arasında uyumanın boya katkısı var mı?

Hala yaşınız geç boyunuz uzayabilir ama gece 12'den sonra yatmayın bence. Arkadaşın dediği gibi belirli saatlerde hormonlar daha aktif oluyor sanırım tam olarak detayını bilmiyorum. Mümkünse en az 7 saat uyuyun ki vücut kendini toparlayabilsin, kendisini yenilesin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı