Bozulan WD Green SSD'den veri kurtarılabilir mi?

atprk

Kilopat
SSD veya HDD modeli
Wd green 480gb
Anakart
Msi b350m mortar
Yaklaşık bir yıldır sahip olduğum ve çok az kullandığım WD Green SSD'm beklenmedik bir anda veri yedekleme işlemi sırasında bağlantısını kesti. Şu an BIOS veya Windows SSD'yi hiç görmüyor, ancak SSD hala ısınıyor. Yaptığım araştırmalar sonucunda bir transistörün yanmış olabileceğini düşündüm. SSD'nin içinde çok önemli verilerim olduğu için garantiye göndermeyi düşündüm, ancak servis sadece değişim yapabileceğini, tamir yapılamayacağını belirtti. Ayrıca, SSD'nin içini açarsam garanti dışı kalacağını söylediler. Bu durumda garanti ne işe yarıyor anlamadım. WD markasına güvenerek aldım ama bir daha asla kullanmam, çünkü WD Green SSD'lerin içinde SanDisk yapısı varmış. En sevmediğim şey, güvenerek aldığım bir markanın, daha düşük kaliteli bir marka çıkması.

Öğrenci mühendis olduğum için veri kurtarma hizmetlerine verecek çok param yok ve ne yazık ki bu hizmet ülkemizde çok pahalı. Aklıma gelen çözümlerden biri, devre kartını kontrol etmek; eğer bu işe yaramazsa aynı SSD'den bir tane daha alıp veri çiplerini değiştirmek. Ancak bu mümkün mü bilmiyorum, çünkü çiplere özel bir şifreleme olup olmadığından emin değilim ve iletken delikleri lehimlemek için özel bir ekipmana da sahip değilim.

Devre kartını multimetremle diyot ölçüm modunda inceledim. Yeşil ile işaretlediğim noktalar 0.5v, 1.1v ve 1.7v gibi değerler gösterirken, kırmızı ile işaretlediğim noktalar ölçüm yapmıyor. Fakat tek başlarına çalışıyorlar. Kontrolcünün bozuk olabileceğinden şüpheleniyorum çünkü mavi ile işaretlediğim üç entegreden ortadaki de iletim yapmıyor. Öğrenci olduğum için belki de yanlış bir şey yapıyor olabilirim. Detaylı ölçüm değerlerini ve termal kamera ile sıcaklık verilerini yarın paylaşabilirim. Yardımcı olabilirseniz çok minnettar kalırım.

Dosya Ekleri

• IMG-20240902-WA0019.jpg
    IMG-20240902-WA0019.jpg
    159,5 KB · Görüntüleme: 43
  • 20240902_112415.jpg
    20240902_112415.jpg
    128,4 KB · Görüntüleme: 31
Kırmızı ile işaretlenenler kondansatör, u ile başlayan entegre, rler direnç, L, olanlar indüktans, elemanları sökmesen doğru değer görmek genelde zor, malzeme surface Mount olduğu için uygun ekipmanınızın olmazı lazım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı