Brave R5 5600X sistemde %95 CPU kullanıyor

• Konuyu başlatan 431728
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 11
  • Görüntüleme 2.061

431728

Hectopat
Selamlar.

Birkaç aydır Brave kullanıyorum. Chrome'u tamamen bıraktım.
Uzun süredir de steamdb.info adresinden aşırı fazla sayıda sekmeyi aynı anda açarak kullanıyorum.
Aşağıdaki görseldeki sekme sayısının 5 katını açıp kullandığım oluyordu. Şu an açık olan sekmeler hiçbir şey.
Açar açmaz da anında yükleniyorlardı sıkıntısız. CPU kullanımı %10-15 civarını geçmiyordu.

09.01.2023 (23-23-54).png

Bugünden itibaren daha benim için çok az sekme açmış olmama rağmen CPU kullanımı gördüğünüz gibi.
Brave'i kapatıp, Edge tarayıcısında daha fazla sekme açarak denedim. CPU %10 civarındaydı.

Brave'de bugün ortaya çıkan bu aşırı CPU kullanım sebebi ne olabilir, nasıl çözebilirim?

Dediğim gibi arkadaşlar bu sekmeler az bile benim için. 50-60 sekme açık, %15'i geçmiyordu.

Sistemim:
AMD R5 5600X | Palit RTX 3070 Gaming Pro OC | Trident Z Neo CL16 3600Mhz (2*8 GB)
MSI B550 Gaming Plus | Arctic Liquid Freezer II 240 | Thermaltake Toughpower GF1 750W 80+ Gold
Kingston 1 TB A2000 M2 PCI-e 3.0

Sorun olmadığı zamanlarda "Ayrıntılar" sekmesinde böyle bir görüntü var mıydı bilmiyorum hiç bakmamıştım.

09.01.2023 (23-32-35).png

Brave, Chromium tarayıcılar arasında en yüksek kaynak tüketen tarayıcı. Sorunlar dışında yüksek kaynak tüketeceğinin bilincinde olun. Ayrıca bu tarz bir sorunu daha eski sürümlerde yaşamıştı.

Forumlarında kalkanların reklam engelleme ayarı ''Agresif'' seçiliyken sorun yaşadığını belirtmişler.

Site için kalkanları devre dışı bırakıp test edin. Tarayıcıya gömülü reklam engelleyicinin filtrelerinin tamamıan karışamadığınızdan bu tarz sorunlara yol açabilirler.

Çözüm sağlamıyorsa SteamDB'ye siteye özel çerezleri temizleyin.

Screenshot_2.png

Tarayıcılar uzun süre biriktirdiği çerezler ile sorun yaşayabilir. Ya da site köklü bir değişiklik yapar ve bu değişiklik ile eski çerezler çakışır falan. Tarayıcının tüm çerezlerini silmeyi de bu yüzden deneyebilirsin.

Ayrıca bazı uzantıların sayfalarda kaynak sızıntılarına yol açtığını belirtelim. Bunun testlerini yapan bir site vardı. Şu an adı aklıma gelmedi. Tureng ama bu uzantıların arasındaydı diye hatırlıyorum. Benzer şekilde Steam için sunulan eklenti de sayfalara etki ediyor. Sayfalara eklemeler yapan uzantıların sızıntılara yol açması daha olası.

Uzantıları devre dışı bırakıp test edin. Eğer sorun yoksa tek tek uzantıları etkinleştirip, hangi uzantının sorun yarattığını bulun.

En son olarak Brave sıfırlamayı ve yeniden kurmayı deneyebilirsiniz.

Son düzenleme:
Hocam yüksek kaynak tüketebilir ama bu anormal ki zaten dediğim gibi bir kaç gün öncesine kadar ben bu tarayıcı da 50'den fazla sekme açıyordum ve CPU kullanımı %10'u geçmiyordu.
Hiçbir yeni eklenti, uzantı, ayar değişikliği vs yapmadım.

Şu an Edge'de açtığım sekmeye bakın, 60 sekme açık CPU kullanımı %1,1

11.01.2023 (20-12-43).png

Brave'de de bu şekildeydi ir kaç gün öncesine kadar. Şimdi 5-6 sekme açıyorum fanlar coşmaya başlıyor. Açıp bi bakıyorum Brave CPU'yu ele geçirmiş.

Reklam ayarlarım bu şekilde. Agresif diye bir kelime yok. Sanırım "katı" kastediliyor.
11.01.2023 (20-17-16).png

Çerezleri temizledim, kalkanları kapattım. Değişen bir şey olmadı maalesef.

Uzantıları devre dışı bırakıp test eder misiniz? Aynı sekmeleri Brave üzerinde açtım ve sorun göremedim.

Tüm uzantıları kaldırdım.
Tek sekme açık. 5-6 tane daha açsam %95 kullanıyor.

11.01.2023 (20-44-17).png

11.01.2023 (20-44-29).png

Hatta hemen bu yazıyı yazdıktan sonra açtım biraz sekme.

11.01.2023 (20-48-10).png

Anlayamıyorum ya Brave'den çok memnundum ama şunu yapması büyük sıkıntı. Bu kadar kaynak kullanımı normal değil.

@26318 hocam ilk sekmeyi açar açmaz tak diye %10-11'e fırlıyor zaten. Tüm uzantıları da kaldırdım. Silip yeniden kurma hariç hepsini yaptım ama durum hala böyle.

Son düzenleme:
Rica etsem sorun yaşadığın tüm sekmelerin bağlantısını atar mısın? Bağlantıları sürprizbozan içinde atarsan daha iyi olur. Ben de test edeyim.

Brave hep tüketiyordu ama burada bir sorun var gibi duruyor. Brave sitenin soruna yol açacak bir işlemini engelliyor gibi. İlk açılışta kaynak tüketiminin yükselmesi normal, diğer tarayıcılarda da aynı şekilde oluyor. Bu Windows'un sorunu diye düşünüyorum.

@26318
Hocam sorun yaşadığım spesifik bir sekme yok.

Bunu açın misal.

Oradaki oyunları mouse3 button ile açıyorum 5-6 tane açtım mı zaten coşuyor. Geçen hafta 50-60 tane açıyordum bebek gibi çalışıyordu CPU.

11.01.2023 (22-29-27).png

Yavaşça düşüyor. Açılırken coşuyor. Fakat önceden bu coşma falan hiç yoktu ki şu an zaten çok az sekme açtım. 15. sekmeyi falan açarken artık donuyor iyice.

@26318
Bakın sekmeler hala açık şu an normale döndü.
11.01.2023 (22-31-35).png

Hiç ara vermeden art arda açayım başka tarayıcıda 70 tane sekme, CPU'daki anlık güç tüketimi yüzde 5-6'yı geçmiyor ve hemen düşüyor.

Son düzenleme:
Bu arada açtıktan sonra 5-10 saniye devam ediyor ve ara sıra tekrar kullanım artıyor. Sorun tarayıcı kaynaklı ve sorunu forumdan iletmeniz gerekiyor. Araştırınca zaten konu açtığınızı gördüm.

Forumda cevap yazan kişi tarayıcı görev yöneticisinden görüntü istemiş. Onu da atmanızı öneririm. Site değil tarayıcı işlemi CPU tüketiyor. SHIFT+ESC ile tarayıcı görev yöneticisini açabilirsiniz.

Bu arada ekran görüntüsü almak için Windows 10'un sunduğu aracı ya da bağlantıdaki uygulamayı öneririm. Tüm ekranı alıp atmak yerine daha faydalı olacaktır. Uygulama daha basittir.

2023-01-11_22-50.png

Arızalı bir site bildir diyerek de performans sorununu belirtin.

2023-01-11_22-54.png

@26318

Cevap veren kişi yazdıklarına göz atarken %90'ı gereksiz şeyler gibi geldi bana. O yüzden dikkatli okumadım açıkcası.

"Obviously 50 or 60 tabs run in the background, if you don’t want that, you can download an extension that will discard tabs based on different settings, there is also an internal one but it is pretty basic chrome://flags/#battery-saver-mode-available then you can access that here brave://settings/performance"

Ben 50-60 sekmenin arkaplanda çalışmamasını istemiyorum ki. Çalışsın istiyorum ki çalışıyorlardı önceden de. Bana uzantı öneriyor. Alakasız.

"Also, when you are loading images, the CPU usage will go super high since everything is being loaded, of course once they are loaded then everything should be okay unless a website is playing video or some webgl or whatever that consumes a lot of CPU in the background."

Demiş bunun bilincindeyim zaten. İddia ettiğim şey CPU kullanımının daha önce anlık olarak dahi yükselmediği ve arkaplanda hepsinin az işlemci gücü tüketerek çalıştığıydı.

3. parti task manager vs öneriyor. Karanlık tema kullan vs diyor.

Internal task manager ss'ini de attım.

Siteye özel bir durum değil zaten başka sitelerde de çok tab açsam yine çok CPU tüketiyor. Bana da tarayıcı kaynaklı gibi geldi.

11.01.2023 (23-15-49).png

Anladğım kadarıyla geliştiriciler kendi forumlarına pek önem vermiyorlar. Bağlantıdan ayrıca sorunu bildirin.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı