Brave Search kullanım testini sunmaya başladı

Brave Search hizmetini nasıl kullanabiliyorum?
5
Mart 2021 tarihinde paylaştığım bir makale ile birlikte; Brave Search hizmetinin hizmete girebilmesi adına, bekleme listesi içerisindeki kullanıcıları beklediğini belirtmiştim. 7 Haziran 2021 tarihi itibariyle; Brave Search'ün resmi adresinden tarafıma gönderilen e-posta sayesinde, bekleme listesi içerisinden seçildiğimi ve şu anda Brave'in sunduğu arama motoru hizmetini test ederek kullanabileceğim belirtildi. Eğer sizler de Brave Search hizmetinin ilk duyurulduğu tarihten itibaren veya daha sonrasında bekleme listesine kaydolduysanız, kaydolduğunuz e-posta hesabınızın gelen kutusunu kontrol edebilirsiniz ve Brave Search hizmetinin test sürüşüne https://search.brave.com/ adresinden başlayabilirsiniz. Bu makale içerisinde, bekleme listesi içerisinden seçilemeyen veya ileride seçilecek olan kullanıcılarla da edindiğim deneyimleri paylaşmak istedim.

Ana menü tasarımı nasıl gözüküyor?
Ana
menü tasarımı konusunda, DuckDuckGo'ya ve DuckDuckGo dışındaki gizlilik temelini esas alan arama motorlarının arayüzlerine (Qwant ve Startpage gibi) benzer olarak gözüküyor. Elbette çoğu arama motoru bu arayüze sahip oluyor fakat Brave Search; gizlilik temelini esas olarak edindiğinden, bu alandaki arama motorlarına benzetmek istedim.

Brave Search Ana Menu.png

Şu anda sunulan ayarlar nelerdir?
Kullanıcılara
yönelik olarak şu anda sunulan temiz ve sade bir arayüz içerisinde, isteğe bağlı olarak ayarlanabilen tema desteği ve ölçü birimleri yer alıyor. Geriye kalan tüm ayarlar için All Settings alanı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Brave Search Ayarlar.png

Tüm ayarların bulunduğu alanı incelediğimizde, anonim olarak sağlanan yerel arama sonuçları ve anonim kullanım verileri seçeneklerinin varsayılan olarak etkin bir şekilde bulunduklarını görüyoruz. Anonim olarak sağlanan yerel arama sonuçları seçeneği sayesinde; cihazınız tarafından yayınlanan IP adresini kullanır, ancak bu IP adresi herhangi bir şekilde paylaşılmadan ve saklanmadan topluluğu geliştirilmek adına kullanıldığı belirtiliyor. Anonim olarak sağlayacağınız kullanım verileri seçeneği sayesinde de; kullanım aktiviteniz, geri bildirimleriniz ve arama sonucu sayınız Brave Saerch topluluğunu geliştirilmek adına kullanılacaktır. İsteğe bağlı olarak bu seçenekleri devre dışı bırakmanız da mümkündür.

Brave Sarch Veri.png

Tüm ayarların içerisinde bulunan son alanı incelediğimizde, Brave Search hizmetinin nasıl varsayılan arama motoru olarak kullanabileceğiniz belirtilmektedir. Diğer arama motorlarına benzer bir şekilde, tarayıcınızın arama motoru ayarlarından Brave Search hizmetini bularak varsayılan arama motorunuz olarak kullanabilirsiniz.

Brave Search Varsayılan.png

Arama motoru olarak sonuçları gösterme konusunda nasıldır?
Arama
yaptığınız sonuçları getirme konusunda çok da geride olmadığını belirtebiliriz. Yerel arama sonuçlarından çok, evrensel olarak sonuçları önünüze getirmeye çalışıyor gibi gözüküyor. İstediğiniz gibi arama motorunun altındaki bölge alanını değiştirebilirsiniz fakat çoğunluğu sağlamak adına, yerel olarak sağlanan arama sonuçlarının karşınıza getirilemediğini gözlemleyebilirsiniz. Şu anda bunu çok dert etmiyorum. Çünkü Brave Search, resmi olarak çıkmadı ve test kullanımları daha yeni olarak başladı. İlerleyen zamanlarda arama sonuçlarının getirilmesi konusunda (özellikle yerel arama sonuçları) daha başarılı olacağını düşünüyorum. Bana soracak olursanız, şu anda kullanılabilir bir seviyede fakat geliştirilmeye devam edilmesi gerekiyor.

DuckDuckGo'nun da yaptığı gibi, Yandex gibi firmalarla anlaşarak yerel arama sonuçlarını getirme konusunda daha da gelişebilirler. Ya da bir firma ile anlaşmak yerine, kendi hizmetlerini daha da geliştirmeye devam edebilirler. Sadece yerel arama sonuçlarını getirme konusunda DuckDuckGo'nun partnerlerinden birisini örnek olarak vermek istedim.

İlk örneği oluşturması bakımından, Technopat Sosyal'i aratabiliriz.

Brave Search Technopat Sosyal.png

Bir başka örnek olması bakımından, Google araması gerçekleştirdim ve diğer arama motorlarının da olduğu gibi (Microsoft Bing'in kendi arama motorunu kullanılmasını istemesi gibi) kendi arama motorlarını kullanmayı teşvik etmek adına bir strateji uyguladıklarını görmekteyiz.

Brave Search Arama Ornegi Google.png

Arama sonucuna göre getirilen görsellere baktığımızda, DuckDuckGo gibi bir görsel görüntüleyici arayüzlerinin bulunduğunu gözlemleyebiliriz. Görseller konusunda bu tasarımı kullanmaları hayet güzel fakat arama sonuçlarına göre görselleri getirme konusunda hâlâ daha yol kat etmeleri gerekiyor.

Brave Search Gorselller.png

Arama sonucuna göre getirilen haberlere baktığımızda, tek bir liste tipine bağlı olarak sonuçların sunulduğunu ve yerel arama sonuçlarının burada daha doğru çalıştığını gözlemliyoruz. Fakat görseller konusunda da dediğimiz gibi, bu alanın da geliştirilmesi gerekecektir.

Brave Search Haberler.png

Brave Search hizmetini nasıl buldunuz?
Bana
soracak olursanız, şu anda popüler olan gizlilik tabanlı arama motorlarından birisi olan DuckDuckGo'nun en büyük rakiplerinden birisi olabilecek konumda. DuckDuckGo'nun da sunduğu çeşitli ayarları bünyesinde sağlayabilirse veya daha da fazla özelliği geliştirebilirlerse, kişiselleştirme açısından da başarılı olacak gibi gözüküyor. Bunların dışında, yerel arama sonuçları konusunda daha iyi sonuçları sunabilirler. Elbette daha önceden de dediğim gibi, Brave Search şu anda bir test aşamasında bulunuyor. Son hâlini, kullanıcıların sağladığı veriler ve arka plandaki geliştirmeler verecektir. Bunlara bağlı olarak, Brave Search hizmetini nasıl bulduğunuzu belirtebilir, makale içerisinde eksik veya hatalı olarak gördüğünüz yerleri de belirtebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Şu aralar test ediyorum. Arayüzü bir tık göz yorucu mavi renk kullanıyor. Brave genel hatlarında kullandıkları bir renk. Umarım bu renkten vazgeçerler ya da alternatiflerini sunarlar. Bunun dışında deneme olsa bile sonuçları ''Yeni sekmede aç'' ayarı olmaması çok sinir bozucu. Bir de sekme çubuğuna yazarken hesap doğrulaması yapıyor. Arama motorunu kullandırtmak için Brave hesabı gibi bir şey yapılabilirdi.

Arama sonuçlarını nereden çektikleri konusunda bir bilgim yok. Önceden Duckduckgo kullanıyordum ve sonuçlar DDG göre yetersiz.

Screenshot_1.png
 
Son düzenleme:
Kullanmaya başladım. Tabi ki eksikleri var ama başlangıç için iyi diyebilirim. İnşallah iyi bir çıkış yapar da artık Google'a karşı adam akıllı bir alternatifimiz olur.
 
Herkesin erişimine açılmış.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı