"Bu aygıt başlatılamıyor. (kod 10), varolmayan aygıt belirtildi" hatası

under_bogac

Decapat
Daha fazla  
Herkese merhaba, öncelikle. 1 saat kadar önce bilgisayarımı açtığımda her şey normaldi. Oyun oynarken birkaç kere fare takıldı ve düzeldi. Ne olduğunu anlamadım, devam ettim. Sonra hiç hareket etmemeye başladı. Aygıt Yöneticisi'ni açtığımda USB girişlerinin birinde sarı tehlike işareti vardı ve açtığımda "bu aygıt başlatılamıyor (kod 10)" mesajını alıyordum. Fare ile ilgili olduğunu düşünerek toplamda 3 tane fare denedim ama hiçbiri fayda etmedi. Sanırım USB girişlerinde sıkıntı var. Diğer girişi denediğimde ise bu sefer diğer aygıtta sarı işaret oluyordu. 2 aygıtı da devre dışı bırakıp etkinleştirdim, aygıtları yeniden tarattım. Faydasını göremedim. Fare olmadığına %100 emin olmak için tüm fareleri babamın iş bilgisayarında denedim ve oldu. Bilgisayarın 3 tane USB portundan sadece biri çalışıyor şu anda. İnternette çözümünü bulamadım, bilen birisi var mıdır?

1723546513220.png

Benim düşüncem anakart ile ilgili bir problem olabilir. ChatGPT'ye sorduğumda ise şu cevabı verdi:

"Bu aygıt başlatılamıyor. (Kod 10)" ve "Varolmayan aygıt belirtildi" hatası genellikle USB portları veya bağlı aygıtlarla ilgili bir donanım veya sürücü sorunu olduğunu gösterir. Aşağıda bu sorunu çözmek için deneyebileceğin birkaç yöntem var:

1. Güç Yönetimi Ayarlarını Kontrol Et

• Güç yönetimi ayarları, USB portlarının düzgün çalışmasını engelleyebilir. Aygıt Yöneticisi'nde USB Kök Hub'ı bulup, güç yönetimi ayarlarını kontrol edebilirsin:
    • Aygıt Yöneticisi'ni aç.
    • "Evrensel Seri Veri Yolu denetleyicileri" altında "USB Kök Hub" üzerine sağ tıklayıp "Özellikler"i seç.
    • "Güç Yönetimi" sekmesine git ve "Güç kazancı sağlamak için bu aygıtı kapat" seçeneğinin işaretli olup olmadığını kontrol et. İşaretliyse, kaldır ve "Tamam"a tıkla.

2. Sürücüleri Yeniden Yükle

• USB denetleyici sürücülerini kaldırıp yeniden yüklemek, bozuk sürücüleri düzeltebilir:
    • "Evrensel Seri Veri Yolu denetleyicileri" altında sarı ünlem işareti olan aygıta sağ tıklayıp "Kaldır"ı seç.
    • Bilgisayarı yeniden başlat ve Windows'un sürücüleri otomatik olarak yeniden yüklemesine izin ver.

3. Donanım Değişikliklerini Tara

• Aygıt Yöneticisi'nde donanım değişikliklerini taratmak, yeni bağlı aygıtları veya USB portlarını tanımaya yardımcı olabilir:
    • Üst menüden "Eylem"i seç ve "Donanım değişikliklerini tara"yı tıkla.

4. BIOS/UEFI Güncellemesi

• Anakartın BIOS/UEFI yazılımı eskiyse, USB portlarıyla ilgili sorunlara neden olabilir. Anakart üreticisinin web sitesinden en güncel BIOS/UEFI sürümünü indirip güncelleme yapabilirsin. Bu işlem, USB portlarının daha uyumlu çalışmasını sağlayabilir.

5. Güç Kaynağını Kontrol Et

• Bazen yetersiz güç kaynağı, USB portlarının düzgün çalışmasını engelleyebilir. Bilgisayarı kapatıp, elektrik prizinden çek ve birkaç dakika bekledikten sonra tekrar açmayı dene. Bu, statik elektriği boşaltabilir ve USB portlarının düzgün çalışmasına yardımcı olabilir.

6. Fiziksel Bağlantıları Kontrol Et

• Bilgisayarın USB portları fiziksel olarak hasar görmüş olabilir. USB portlarına bağlı herhangi bir kablo veya cihazın düzgün takıldığından emin ol. Ayrıca, portlarda toz veya kir olup olmadığını kontrol et.

7. Sistem Geri Yükleme

• Eğer bu sorun kısa bir süre önce başladıysa, bir sistem geri yükleme noktası kullanarak bilgisayarını önceki bir tarihe geri döndürebilirsin. Bu, sorunun ortaya çıkmasından önceki bir duruma dönmeni sağlar.

8. Farklı Bir USB Hub veya Kablo Deneyin

• Eğer bir USB hub kullanıyorsan, bu cihaz arızalı olabilir. USB cihazlarını doğrudan bilgisayarın USB portlarına bağlamayı dene. Ayrıca, farklı bir USB kablosu kullanarak sorunun kablo kaynaklı olup olmadığını kontrol edebilirsin.
Bu adımlar, sorunun çözülmesine yardımcı olmazsa, donanımda daha ciddi bir sorun olabilir. Bu durumda, bilgisayarı bir teknisyene göstermek faydalı olabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı