Bu kadar çok programlama dili olmasının sebebi nedir?

Zembla

Hectopat
Katılım
25 Temmuz 2020
Mesajlar
633
Çözümler
13
Evet arkadaşlar tabii her dil bir çözüm için ortaya çıkmıştır. Fakat şöylede diyebilir miyiz "aynı alanda yani aynı sorunu çöze bilen birden fazla dil varsa en ileri olanı en revize olanıdır!" Öyleyse diğer dillere ne gerek var? Aslında zaten en ileri olan diğerlerini içinde barındırıyor yani onları bir nevi etkisiz bırakıyor diyebilir miyiz? Örnek vermek gerekirse (uzmanlık alanım olmadığı için yanlışım varsa düzeltin) mesela PHP ve JS ikisi de dinamik site yapmaya bir çözüm fakat ikisinsinin içerisinde (bu ikiden fazla dilde olabilir)en ileri olanı JS diyelim ya da PHP diyelim. O zaman zaten en ileri olanı diğerini içinde barındırmış olduğu için diğerine gerek bile kalmıyor. Burada tabii yazılımcının insiyatifi olabilir keyfine kalmış sonuçta. Ben niye bunu kafaya taktım diyorsanız kardeşim bu işler çok karışmış be. Hayır hepsi tek bir yerden dallanıp budaklansa anlayacağım da insanların yönelimlerinde acayip karmaşalar çıkıyor. Siz de denk gelmişsinizdir "yazılıma başlayacağım neyle başlamalıyım" gibi bir ton muhabbet, mesela başlayacak kişi alanını seçse şu an tüm web proglamanın imkanları tek bir dilde olsa da herkes rahat etse olmaz mı? Neyse bizim ki bir hayal böyle bir standart için ISO'dan fazlası lazım. Bir an aklıma geldi yazdım farklı görüşü olan belirtebilir ha tabii bir de işin ekonomik ve birkaç farklı sebebi daha da var dillerin çok olmasının. List of programming languages - Wikipedia bu nedir be kardeşim
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Her araba aynı olmadığı gibi her dil de aynı değil. Ya da her insan aynı laftan farklı şeyler çıkarabilir bunun gibi düşünürsen.
 
Her dilin kendine ait özellikleri var. Birisinde memory managment yok birinde var gibi, mesela ben gidip memory managmentin otomatik düzenlenmesini istiyorum ama başka birisi manuel ayarlamak istiyor gibi bir çok farklı ihtiyaç doğrultusunda çıkıyor bunlar.
 
Bu kadar fazla programlama dilinin olmasının nedeni ile bu kadar fazla konuşma dilinin olmasının nedeni, bu kadar fazla ırkın olmasının nedeni sorularının cevapları benzer.

Farklı ihtiyaçlar, izolasyon ...
 
Her araba aynı olmadığı gibi her dil de aynı değil. Ya da her insan aynı laftan farklı şeyler çıkarabilir bunun gibi düşünürsen.
Zaten öyle düşündümde şunu demek istedim şöyle düşün bir araba düşün tamam mı bu arabanın amacı seni normal yürüme hızından daha hızlı şekilde bir yere ulaştırmak fakat sadece hızlı ulaşma ihtiyacımız olmuyor mesela hızın dışında arazi tipi olsun istiyoruz yada farklı farklı durumlara göre olsun istiyoruz aracımız değilmi işte benim demek istediğim tüm bu ihtiyaçları karşılayan tek bir araba olsun bunu şuanki teknoloji ile araba üzerinden gerçekleştirmeye biliriz belki ama bilgisayar dilleri için böyle bir şey imkansız değil.Yani şuanki bütün dilleri sadece platforma göre tek ana başlık altında toplıcan ve bu kadar karmaşaya gerek kalmıcak ve her dil tek ana başlıktan dallanıp budaklanıcak aynı görevi yapabilen diller varsa en iyi olanı en performanslı olanı kullanıcan diğlerini unutucan.Umarım anlamışsındır.Mesela web'de yapılabilicek tüm her şeyi yapa bilen dil hangisi ? Atıyorum javascript dedin e zaten js her şey yapabiliyorsa diğer dillere gerek varmı çünkü zaten onları içinden çıkara biliyor yani onların yaptıgını ve kat kat fazlasını yapabiliyor ozmn onlara ne gerek kalıyor.Sonuçta burda ana etken dil değil bir işin yapılabilmesi doğru sonuca vardıysan hangi dil ile vardığının bir önemi yok.Yani a noktasına gereken sürede gereken hız ile vardıysan hangi araba ile vardıgının bir önemi yok ondan dolayı o kadar çok araba modelinede gerek yok.
Evet bende dediklerini dedim ama işte şuan bütün programlama dillerinin imkanlarını barındıran tek bir dil düşün ve her alana göre tek ana başlıktan dallanarak açıldıgını düşün mesela ne demişsin memory managmentin demi şimdi bir dil ismi sallıcam ABC diye tamam mı bu abc dilinde diğer dillerde olan bütün imkanlar var yani bu dilin için c,c++,pyhton,js,php aklına ne gelirse bütün dilleri içinden çıkarır bu abc dili yani aslına diğer dillerini yaptıgı memory managmentin işini yapar yada web için proglamayıda yapar ve diğer bütün işleri yapar ozmn abc içerisinde bir roadmap çizip alanına göre öğrenmek varken neden diğer bir çok dilin karmaşasına giriyoruz.Çok başlılık oluyor yani birileri php iyi derken diğeri js ve köktaşları en iyi diyor çok başlılık oluyor.Bu dediğimde buda ortadan kalkar.
Bu kadar fazla programlama dilinin olmasının nedeni ile bu kadar fazla konuşma dilinin olmasının nedeni, bu kadar fazla ırkın olmasının nedeni sorularının cevapları benzer.

Farklı ihtiyaçlar, izolasyon ...
Kanka şöyle bir senaryo düşün tüm dünyanın inglizce konuştuğu bir senaryo (zaten yavaş yavaş böyle bir şey oluyor) e o zmn zamanla diğer dillere ihtiyac kalıcak mı ? Zaten dünyaya tek bir dil hakimse diğerlerinin olması saçmalık zaten inglizce ile iletişim kurulabilicek her imkan var her şekilde ifade edebiliyorsun kendini ne gerek kalıyor diğer dillere değilmi ? (İnglizce en uygun örnek diye onu verdim başka dilde koyabilirsin örneğin yerine) Bu arada ihtiyaçlar farklı dediğin gibi ama düyna tek bir dil hakim olsaydı o farklı ihtiyaçlara çözümde yine o tek dil üzerinden olur ve karmaşa çıkmazdı ve zaten temeline takim oldugun dil üzerinden her çıkan farklılığa kolayca adepte olurdun çok başlılık %99 iyi değildir anlıcagın.
 
Son düzenleme:
Mantıken düşünürsek sen uçan araba tarzı birşey istiyorsun. Her dilde birbirinden farklı bölümler var. Yani arazi aracı ile sport araçlardaki fark gibi, birinde tekerlek büyük ve kalın, diğerinde küçük ve ince. Biri arazide bana mısın demez, biri düz yolda yüksek hızda gider. Yani farklılık olduğu için tek bir dile toplaması zor. Hayatımızın ileriki dönemlerinde belki tek dilde toplanabilir ama şuanlık söz konusu değil.
 
Evet aynen öyle tam olarak anlamışsın beni dostum tebrikler.Fakat şunu belirtiyim benim istememden dolayı böyle olmasını savunmuyorum bence zaten böyle olması gerektiği için dile getirmek istedim.Dediğim gibi aynı işi on dil yapa biliyorsa diğer dokuzuna ne gerek var ? Bu çok başlılık öğrenmeye başlayanlarda roadmap açısından acayip sıkıntı çıkarıyor bizzat yaşıyorum çünkü mesela web için bir dil öğrenicem diyorum bilenlere danışıyım herkes ayrı bir teknoloji öneriyor birisi lamp ile diğeri mean ile ilerle diyor fakat bunlardan biri zaten içinde diğerini barındırıyor yani birine gerek yok fakat sürekli herkes farklı yönlendirme yapıyor diye hangi yolu izliceğimizi şaşırdık yani şaşımıştım şuan tam karar kıldım js ve js tabanlı ilerlicem kesin kararlıyım ilerliyorumda hatta fakat benden sonra gelicek kişilerde bu soruyu sorucagı için belki faydası olur.Mesela html sürümleri var 5'e gelen kadar şimdi kimse 4,3,2,1 sürümleri ile birşeyler yapmıyor demi en azından proje yapanlardan %99'u yapmıyordur buda aynı muhabbet yani şuan webte tüm ihtiyaç hangi dil karşılıyor ozmn sadece ona kanalize edinilmeli diğer dilleri bilenler zaten kullanmaya devam edebilir o ayrı konu ama dediğim gibi bu çok başlılık çok baş ağrıtıyor.
 
Dediğin doğru fakat dediğim gibi mesela bir dilde bilgi olarak 1, 2, 3, 4, var ise diğerinde 3, 4, 5, 6, var yani farklı kısımları var fakat ileride bir ihtimal tek dilde toparlanacak teknoloji ortaya çıkabilir.
 
Dediğin doğru fakat dediğim gibi mesela bir dilde bilgi olarak 1, 2, 3, 4, var ise diğerinde 3, 4, 5, 6, var yani farklı kısımları var fakat ileride bir ihtimal tek dilde toparlanacak teknoloji ortaya çıkabilir.
Evet zaten verisonların artma sebebi eski çözümün artık ekarte olmasından dolayı oldugu için en işe yarar hali ne ise sadece ona kanalize olmak gerekir.Ha bir şey olur eski çözümleri kullanman gerekir onu zaten ihtiytaç oldugu halde bulabilir lazım olan kişi ama doğru yönlendirilmek vakit kaybetmemek açısından önemli bana göre çok zaman kaybı yaşayan var gördüm okudum Teşekkürler sohbet için
 
Programlama dili o, bilgisayar dili diye bir sey yok.
Her dilin ortaya cikisinda bir probleme cozum arayisi var.
Web icin bu dili kullanin tarzi yonlendirmeler zarar verir ekosisteme, cunku bu isi yonlendirecek donanimda bir firma yok.

Microsoft, Google ya da Apple gibi devler bile kendi programlama dilleri yonlendirmelerinde basarisiz kalabiliyor. Kimse ASP kullanmiyor artik, Obj-C hala Swift'ten daha cok kullaniliyor ve Flutter olmasa kimse Dart'in yuzune bakmazdi.

Programmerlar cok pragmatik tiplerdir genelde, hangi dilin daha iyi oldugu hakkinda saatlerce tartisabilirler. O yuzden biraz isi bilen ve hevesli olan yeni bir dil yaratma isine girebiliyor. En kalabalik dilde bile zaten 50-100 tane dil var, baslangic icin syntax i ve grameri olusturmak, 1. versiyon compiler'i yazmak da cok zor olmadigi icin bir ton programlama dili oluyor.

Ayrica yillarca ayni programlama dilini kullana kullana zamanla farklilik arayisina girer insan. Cogu kisi 9-5 mesaisi icinde kullandigi programlama dilini aslinda pek de sevmiyor. C++ yazan Rust'i merak ediyor, Rails yazan Node u dusunuyor, acaba neyi farkli yapiyor diye. Bu da guzel bir sey.

Yeni baslayanlar hic bir sey bilmedikleri icin ilk ogrendikleri dili cok muhim saniyorlar, aslinda devede kulak bile degil.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…