Bu kadar çok programlama dili olmasının sebebi nedir?

Bilgisayar dilinden çok programlama demek daha doğru olur herhalde. Şimdi söyleyeceğim kısma pek hakim değilim ama sanırım sırf farklı işlemci mimarileri olduğu için (x86, ARM vb.) bile farklı diller gerekiyor. Ya da en kötü farklı Compiler.

Bence asıl cevap zevk. Çünkü çok saçma diller var. Şu an söyleyeceğim şeyde karakterlere değil, olaya dikkat et. Sadece nokta ve boşluk ile yazılabilen diller falan (Whitespace, Brainfuck, Ook! vb.) var. Örneğin "Hello World!" için;
Kod:
. .... .......... .......... ... .... .. .... ..... ...
Tabii insanlar gereksinimlerine göre de diller oluşturmuşlar. Ama düşününce belki de her şey için Assembly yeterli. Ama Python'da yazması daha rahat. Hata yapma şansın daha az.

Programlama dili o, bilgisayar dili diye bir sey yok.
Her dilin ortaya cikisinda bir probleme cozum arayisi var.
Web icin bu dili kullanin tarzi yonlendirmeler zarar verir ekosisteme, cunku bu isi yonlendirecek donanimda bir firma yok.

Microsoft, Google ya da Apple gibi devler bile kendi programlama dilleri yonlendirmelerinde basarisiz kalabiliyor. Kimse ASP kullanmiyor artik, Obj-C hala Swift'ten daha cok kullaniliyor ve Flutter olmasa kimse Dart'in yuzune bakmazdi.

Programmerlar cok pragmatik tiplerdir genelde, hangi dilin daha iyi oldugu hakkinda saatlerce tartisabilirler. O yuzden biraz isi bilen ve hevesli olan yeni bir dil yaratma isine girebiliyor. En kalabalik dilde bile zaten 50-100 tane dil var, baslangic icin syntax i ve grameri olusturmak, 1. versiyon compiler'i yazmak da cok zor olmadigi icin bir ton programlama dili oluyor.

Ayrica yillarca ayni programlama dilini kullana kullana zamanla farklilik arayisina girer insan. Cogu kisi 9-5 mesaisi icinde kullandigi programlama dilini aslinda pek de sevmiyor. C++ yazan Rust'i merak ediyor, Rails yazan Node u dusunuyor, acaba neyi farkli yapiyor diye. Bu da guzel bir sey.

Yeni baslayanlar hic bir sey bilmedikleri icin ilk ogrendikleri dili cok muhim saniyorlar, aslinda devede kulak bile degil.
Başlığı raporladım başlığın değişmesi için tşk uyarı için öncelikle.
Zaten açıklamada bende her dilin mutalaka bir çözüm için ortaya çıktığının farkında olduğumu belirttim.Programlamaya yeni başlıcak bizlerin"Web için bu dili veya şu dili kullan" diye yönlendirme yapan kişilerin tavsiyelerine uymamızın sebebi ise bizden tecrübeleri olmaları.Dediğin gibi gerçektende bu tarz tavsiyeler ekosisteme zarar veriyorsa neden bu işi bilen kişiler ekosisteme zarar veren bu yönlendirmeleri yapıyor ve farkında değillerimi yaptıkları yönlendirmelerin sonuçtanlarından ?Birde hiç proramlama bilmeyen beni web öğren diye yönlendirirse bir kişi ekosisteme ne tür bir zarar vermiş olabilir ki ?Bence bu zarar verme işini ekosisteme değil de yönlendirmeyi doğru yapmaz ise öğrenicek kişiye zarar verir şeklinde ifade etsek daha doğru durur gibime geliyor ama yinede sen bilirsin."Programmerlar cok pragmatik tiplerdir genelde, hangi dilin daha iyi oldugu hakkinda saatlerce tartisabilirler."Dediğine kesinlikle katılıyorum.Fakat doğru birdir onlar saatlerce,günlerce aylarca tartışıyor diye tek olan doğru doğruluğunda bir kayıp yaşamaz atıyorum doğru olan dil c ise veya c#'sa veya pyhton'sa yada js ise onların tartışması doğruyu değiştirmez bende o tek olan doğruyu belirtmek istedim." O yuzden biraz isi bilen ve hevesli olan yeni bir dil yaratma isine girebiliyor. "Dediğin kesinlikle doğru mesela bu tarz işlerin içinde olan kişileri denetleyen bir konsorsiyum yok mu ? Atıyorum js diye bir dil var birisi çıkıyor js ile aynı imkanlara sahip adgadgadgadgadg diye bir dil çıkarıyor.Bu konsorsiyum çıkan adgadgadgadgadg adlı dili inceleyip "kardeşim hop dur bakalım sen böyle bir dil çıkarmışsın ama bunun bütün imkanları zaten js'de var neden çok başlılık yaratıyorsun" demiyor.Belkide diyorlardır ben bilmiyorumdur🤔 Bence bu kadar çok programlama dili olmasının sebebi keyfi birinin bu olayı denetleyip çok başlılığı ortadan kaldırması gerekiyor.Açıklamamdada dediğim gibi eğer bir programlama dili diğerini içinde çıkarabiliyorsa ve içinden çıkardığı dilden fazlalığa sahipse imkanlar konusunda diğer dil unutulup silinsin yönlendirilmede yapılmasınki kafa karışlığı ortaya çıkmasın.Eğer bir sorunun çözümü her iki dildede varsa yönlendirme diğer fazlası olan dilin içerinde yapılsın.Mesela biz bootstrap'a ayrı bil dil diyormuyuz ? hayır tabiki çünkü css'te zaten olan işlemler ile yapılmış hazır çözümler sadece;framework'u veya libary'si her neyse opsiyonal bir şey onu anladığım için onun kullanıp kullanmama zorunluluk derecemi biliyorum.Fakat diğer dillerde bu ayrımı yapmak zor.Çünkü çok fazla dil var ve özellikle roadmap konusunda acayip kafa karışıyor efsane karışıyor hemde her yeni bir çözümde farklı bir dil ortaya çıkarmaktansa yeni bulunan çözümü mevcut dile ekleser her seferinde yeni bir ortaya çıkmaz çok başlılık olmaz kafa karşıklığı olmaz özellikle yeni başlıyanlar için ikilemde kalma durumu olmaz dediğin sırf birşeyleri yapmak kolay diye bu kişiler işleri çok karmaşıklaştırıyor tek yaptıkları bu saçmalıgın daniskası bence birilerin denetlemesi lazım en azından resmi bir kurumun denetlemesi lazım ki yapılan analizlerin sonucuna şüpe duyulmadan itibar edilsin.
Bilgisayar dilinden çok programlama demek daha doğru olur herhalde. Şimdi söyleyeceğim kısma pek hakim değilim ama sanırım sırf farklı işlemci mimarileri olduğu için (x86, ARM vb.) bile farklı diller gerekiyor. Ya da en kötü farklı Compiler.

Bence asıl cevap zevk. Çünkü çok saçma diller var. Şu an söyleyeceğim şeyde karakterlere değil, olaya dikkat et. Sadece nokta ve boşluk ile yazılabilen diller falan (Whitespace, Brainfuck, Ook! vb.) var. Örneğin "Hello World!" için;
Kod:
Tabii insanlar gereksinimlerine göre de diller oluşturmuşlar. Ama düşününce belki de her şey için Assembly yeterli. Ama Python'da yazması daha rahat. Hata yapma şansın daha az.
Evet dostum senden önce bir arkadaş aynı uyarıda bulundu bende konuyu roparlayıp düzelttirdim tşkler uyarı için."Şimdi söyleyeceğim kısma pek hakim değilim ama sanırım sırf farklı işlemci mimarileri olduğu için (x86, ARM vb.) bile farklı diller gerekiyor." Demişsin oda olabilir zaten mutlaka farklı ihtiyaçlar doğuyor diye bu çok başlılık ortaya çıkıyor.Bu farklı sorunları çözümleri tek başlıktan dallanıp budaklansa ve sorunların çözümleri için tek başlık altında kanalize edilse kişiler daha rahat olur'a dikkat çekmek için fikirlerimi yazdım.Yani istenilirse bu iş düzene sokulabilir bence."Bence asıl cevap zevk. Çünkü çok saçma diller var. " fikrine kesinlikle katılıyorum.

Son düzenleme:
Yazılımcılar birden fazla dile hakim olurlar ve projenin ihtiyaçlarına en iyi cevap verecek aynı zamanda alt yapının desteklediği dili seçip kullanmayı tercih ederler. Kısacası her dilin işlevselliği birbirinden farklıdır. Bu sebepten dolayı da dillerin birleştirilmesi gibi bir durum olamaz. Ütopik de olsa OOP mantığında olan bir dil ile oop olmayan bir dili birleştirmek kolaylıktan çok zorluk getirecektir.

Cani isteyen yaziyor, populerlesirse tas gibi vakiflar, sirketler tarafindan destekleniyor, en guzel kismi design kismidir. :^)

Kod:
Esolang (Esoteric language) olarak da gecer, cogu interpreted, scripting language olarak gelistiriliyor, zevk.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı