Burs iptali nasıl gerçekleşir?

zıbab ivjj

Hectopat
Katılım
16 Kasım 2020
Mesajlar
286
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar burs çıktı. Sorum şu.
4 yıllık bir bölüm okuyorum. Kaç tane dersten kalırsak veya alttan alırsak burs iptal dediğimiz olay olur?
Biraz detaylı anlatabilirseniz sevinirim. Çünkü derslerden korkuyorum. Bursun da gitmesini istemiyorum. Toplam 8 ders var. Kaç dersi alttan veya kalma dediğimiz olay olursa burs iptali olur?
 
Arkadaşlar burs çıktı. Sorum şu.
4 yıllık bir bölüm okuyorum. Kaç tane dersten kalırsak veya alttan alırsak burs iptal dediğimiz olay olur?
Biraz detaylı anlatabilirseniz sevinirim. Çünkü derslerden korkuyorum. Bursun da gitmesini istemiyorum. Toplam 8 ders var. Kaç dersi alttan veya kalma dediğimiz olay olursa burs iptali olur?
Alttan ders alınca kesilmez.
 
KYK bursunu soruyorsan anlatayım.

Burs neden kesilir?(Öğrenim kredisine çevrilir)
1- Başarısızlık hali: Hazırlık sınıfında(varsa) kalmak, not ortalamasının dörtlük sistemde 2.00'ın altına düşmesi eğer üniversite yüzlük sistem kullanıyorsa 53'ün altına düşmesi halinde krediye çevrilir.(*)
2- Kredinin kesilmesine sebep olanlar aynı zamanda bursu da keser.

Öğrenim kredisi niye kesilir?
1- Kayıt sildirme, dondurma veya atılma
2- Normal öğrenim süresini aşmak(uzatmak)
3- Yatay geçiş yapılır ve geçiş yapılan bölümün normal öğrenim süresi öncekinden kısa olursa yeni bölümün süresi esas alınır ve erken kesilir. Örnek; 2023'te beş yıllık bir bölüme başladın(hazırlık varsa tabi o da sınıf gibi sayılır). Normal şartlarda 2028 yazına geldiğinde kesilir. 2025'te başka yere geçtin ve orası dört yıllık ise 2027 yazında kesilir. Geçiş yapman sürenin uzamasına sebep olsa bile böyledir.

(*): Söz gelimi bir veya iki dersten kaldın ama ortalaman hala 2.00/4 üzerinde ise başarılı sayılırsın.

Bunlar kesilmeye sebep olan yaygın sebepler. Daha ağır kusurların da kesilmeye sebep olacağını tahmin edersin artık.
 
Son düzenleme:
Ayrıntılı:
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Burs Verilmesi, Süresi, Kesilmesi ve Tahsili

Burs verilmesi ve süresi

MADDE 14-
(1) Öğrenciye, öğrencilik halinin devam etmesi ve başarı kriterini sağlaması kaydıyla devam ettiği yükseköğretim programının normal öğrenim süresince burs verilir.

(2) Ara sınıfta başvuran öğrenciye, devam ettiği sınıf esas alınarak kalan normal öğrenim süresi kadar burs verilebilir.

Yükseköğretim programı değişikliği halinde burs verilmesi ve süresi

MADDE 15-
(1) Öğrencinin burs nakil talebi, aynı öğrenim türleri arasında olması halinde bir kez değerlendirilir.

(2) Burs alan öğrencinin öğretim programı değişikliğinde burs naklinin yapılabilmesi için, kayıt sildirdiği tarih ile yeni öğretim programına kayıt yaptırdığı tarih arasında dönem kaybının bulunmaması gerekir.

(3) Öğretim yılı sonunda başarı kriterine göre başarılı olarak ayrılan öğrencinin, devam eden öğretim yılının başında yeni bir öğretim programına kayıt yaptırması halinde bursunun ödenmesine devam olunur.

(4) Aynı öğretim yılının güz döneminde kayıt sildirip, bahar döneminde yeni öğretim programına kayıt yaptıran öğrencilerin başarı durumuna bakılmaksızın bursunun ödenmesine devam olunur.

(5) Öğretim programını değiştiren öğrencinin önceki aldığı burs süresi ile yeni öğretim programında verilecek burs süresinin toplamı, yeni öğretim programının normal öğrenim süresinden fazla olamaz.

(6) Burs nakli uygun olan öğrencilerin, eski öğretim programından kayıt sildirdiği tarih ile yeni öğretim programına kayıt yaptırdığı tarihler arasında öğrenci olmadığı döneme ait ödenen burs tutarları krediye dönüştürülerek Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yönetmeliği hükümlerine göre tahsil edilir.

(7) Burs almakta iken öğretim programından ayrılıp yurt dışında bir yükseköğretim programına kaydolan öğrenci, ancak öncelikli öğrenci olması ve burs nakil koşullarını sağlaması halinde burs almaya devam eder. Bu koşulları sağlayamayan öğrenciye, talebi halinde Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yönetmeliği hükümlerine göre kredi verilebilir.

(8) Öğretim programı değişikliği yapan öğrencinin bursu, değişikliği bildirdiği tarihi izleyen ödeme döneminden itibaren ödenebilir. Geçmişe dönük ödeme yapılmaz.

(9) Öğretim programı değişikliğinde başarı kriterini sağlayamayan öğrenciye talebi halinde Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yönetmeliği hükümlerine göre kredi verilebilir.

Diğer hallerde burs verilmesi

MADDE 16-
(1) Öğrenci değişim programı kapsamında, yurt dışında öğrenim gören öğrencinin başarı kriterini sağlaması halinde yurt içi öğretim programı üzerinden bursunun ödemesine devam edilir.

(2) Bakanlıktan burs almakta iken 5102 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin üçüncü fıkrası kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarından burs almayı tercih eden öğrencilerin bursu kesilir. Ancak öğrencinin tekrar Bakanlıktan burs talep etmesi durumunda, burs verilme ve başarı kriterini sağlaması koşulu ile mezkur fıkra kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarından aldığı bursu kesilerek talep ettiği tarihi takip eden ödeme döneminden geçerli olmak üzere kalan süresi kadar burs verilebilir.

Bursun krediye dönüşmesi

MADDE 17-
(1) Burs alan öğrencinin her yıl eylül ayı itibarıyla başarı durum sorgulaması yapılır. Burs başarı durum sorgulaması, burs ödenen öğrencinin burs aldığı öğretim yılı için yapılır.

(2) Başarı kriterini sağlamayan öğrencinin bursu kesilir. Bursu kesilen öğrenciye ekim ayından itibaren Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yönetmeliği hükümlerine göre kredi verilebilir.

(3) Öğrencinin herhangi bir sebeple burs verilme şartlarını kaybetmesi halinde bu durum sonradan tespit edilmiş olsa dahi, adına yatırılan burslar, bursun kesilmesi gereken tarihten itibaren krediye dönüştürülür ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yönetmeliği hükümlerine göre işlem yapılır.

Bursun kesilmesi

MADDE 18-
(1) Aşağıda belirtilen hallerin tespit edilmesi veya ilgili birimler tarafından bildirilmesi halinde tespit veya bildirim tarihinden itibaren öğrencinin bursu kesilir:

a) Burs almaktan vazgeçmesi.

b) Başarı kriterini sağlamaması.

c) Öğretim kurumuna ders kaydı yaptırmaması.

ç) Öncelikli öğrenciler hariç, öğrencinin yurt içinde yükseköğrenim görmekteyken yurt dışında bir yükseköğretim programına kaydolması.

d) Hesabına aktarılan bursu altı ay içerisinde çekmemesi.

e) Kayıt dondurması.

f) Öğretim kurumundan en az bir yarıyıl veya daha fazla uzaklaştırma cezası alması.

g) Yurttan çıkarma cezası alması.

ğ) Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası ile kesinleşmiş mahkumiyetinin ya da affa uğramış olsa bile; Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, fuhuş, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti, kullanımı, kullanımını kolaylaştırma, kullanmak için satın alma, kabul etme veya bulundurma, haksız mal edinme, şike ve teşvik primi suçlarından kesinleşmiş mahkumiyeti bulunması.

h) Öğretim kurumundan ayrılması veya çıkarılması.

ı) Gerçeğe aykırı bilgi ve belge sunması veya burs verilmeyecek öğrenciler arasında yer alması.

(2) Birinci fıkranın (a), (b), (c) ve (ç) bentlerine istinaden bursu kesilen öğrenciye normal öğrenim süresi içerisinde talep etmesi ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yönetmeliği hükümlerine göre kredi almasına engel bir durumu olmamak koşuluyla kredi verilebilir.

(3) Birinci fıkranın (d) bendine istinaden bursu kesilen öğrencinin, normal öğrenim süresi içerisinde talep etmesi ve burs almasına engel bir durumu olmaması koşuluyla bursun kesildiği tarihten itibaren normal öğrenim süresi sonuna kadar alması gereken burs miktarı öğrencinin hesabına yatırılır. Normal öğrenim süresi içerisinde talebi bulunmayan öğrenci, banka tarafından Bakanlığa iade edilen tutarı normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren beş yıl içerisinde talep edebilir.

(4) Birinci fıkranın (e) bendine istinaden bursu kesilen öğrencinin, yeniden öğrenimine başladığını bildirmesi halinde bursunun ödenmesine devam edilir. Bu durumda, öğrencinin kayıt dondurma tarihinden önce almış olduğu burs süresi ile yeniden öğrenime başlaması sonrası ödenecek bursun süresinin toplamı normal öğrenim süresini geçemez.

(5) Öğrencinin öğrenim görmekte olduğu öğretim kurumundan en az bir yarıyıl veya daha fazla uzaklaştırma cezası alması halinde ceza aldığı tarihten, diğer hallerde ise bursun kesilmesini gerektiren durumun gerçekleştiği tarihten geçerli olmak üzere bursu kesilir. Bursun kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihten sonra yapılan burs ödemeleri krediye dönüştürülür ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yönetmeliği hükümlerine göre işlem yapılır.

(6) Güz döneminde hazırlık sınıfında öğrenim görüp bahar döneminde kayıt yenilemeyen öğrencilerin öğretim yılı sonunda başarı kriterini sağlamaları halinde burs ödemesine devam edilir. (http-1)



Kısa açıklama:

KYK Bursu ve Kredisi Hangi Durumlarda Kesilir?

Öğrencilerin en çok merak ettiği bir diğer konu da KYK burs ne zaman kesilir sorusudur. Senin için derledik:

  • Başarısız olması,
  • Ekim ayı itibariyle YÖKSİS kayıtlarında yıl sonu not ortalamasının 2.00 ve üzeri olmaması,
  • Öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici olarak uzaklaştırılması,
  • Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma,
  • Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmemesi,
  • Öğretim kurumunu değiştirmesi esnasında, eski öğretim kurumunda bir yıl başarısız olması yada öğretimine bir yıl ara vermesi,
  • Öğretim kurumunun kapatılması,
  • Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması,
  • Kesin hükümle mahkum olması hallerinden öğrencilerin bursu kesilmektedir.
NOT: ‘Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Burs-Kredi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile burs veya kredi verilmeyecek öğrenciler için düzenlenen yönetmelikte ‘asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip olan öğrenciler’ ibaresi yürürlükten kaldırıldı. Kredi veya burs alan öğrencinin, asgari ücret düzeyinde sürekli bir işte çalışarak bir gelire sahip olması halinde de kredisi kesilmeyecek. (http-2)

KAYNAKÇA
http-1
http-2
 
Arkadaşlar burs çıktı. Sorum şu.
4 yıllık bir bölüm okuyorum. Kaç tane dersten kalırsak veya alttan alırsak burs iptal dediğimiz olay olur?
Biraz detaylı anlatabilirseniz sevinirim. Çünkü derslerden korkuyorum. Bursun da gitmesini istemiyorum. Toplam 8 ders var. Kaç dersi alttan veya kalma dediğimiz olay olursa burs iptali olur?
Genel Ortalama da 100 üzerinden 53,33'ün altında olursa yıl sonu ekim ayında yani yeni dönemde burs kesilir ( birçok bölümün geçme notu 60 veya 50 olduğu için 53,33'ün üstüne çıkarsınız.
 

Geri
Yukarı