C kitabı nasıl ucuza alınır?

533388

Hectopat
Makaleler
2
C how to program adlı kitabı almayı düşünüyorum ama pahalı geldi bunun PDF'i ya da daha ucuz hali yok mu? Türkçe de olur ama çeviri iyiyse.

Son düzenleyen: Moderatör:
C how to program adlı kitabı almayı düşünüyorum ama pahalı geldi bunun PDF'i ya da daha ucuz hali yok mu? Türkçe de olur ama çeviri iyiyse.
C kitabı almana gerek yok ki. Sen kernel geliştiriciliği ile ilgilenmiyor musun, zaten kernel geliştiriyorsan low level deneyiminin olduğununu düşünürsek* osdev wikisi gayet yeterli.

@682652 hocam C ile mesela garbage collector olmadığı için bellek sızıntısı falan oluyormuş onlar biraz daha ileri seviye olduğu için ihtiyacım olacağını düşündüm.

@682652 hocam C ile mesela garbage collector olmadığı için bellek sızıntısı falan oluyormuş onlar biraz daha ileri seviye olduğu için ihtiyacım olacağını düşündüm.
Daha önce hiç mi C gibi bir dille çalışmadın? Memory leak ile uğraşacağına rust'a baksana? Linux kerneline rustla katkıda bulunulmaya başlandı. Ekstra olarak Redux OS var rust ile yazılmış OS.

Daha önce hiç mi C gibi bir dille çalışmadın? Memory leak ile uğraşacağına rust'a baksana? Linux kerneline rustla katkıda bulunulmaya başlandı. Ekstra olarak Redux OS var rust ile yazılmış OS.
C kullanılan onca osdev wikisi varken daha az kaynak ve destek görebileceği ve C’ye göre yeni başlayan için daha zor olacak Rust’ı kernel geliştiriciliği için önermen saçma olmuş. Ayrıca bu adam kernel geliştireceğinden dolayı kodunda bir sürü unsafe blok bulunduracak, unsafe blok kullandıktan sonra Rust’ın ne anlamı kalıyor?

@682652 @TheAny hocalarim siz daha iyi bilirsiniz ama C makine diline yakın olduğu için daha. Hizli olmaz mi?
C de opcode derlenir, Rust da, Pascal da. Doğrudan opcode derlenen bütün programlama dilleriyle işletim sistemi geliştirilebilir. Teknik olarak opcode opcodeden hızlı olamayacağına göre (compile sürecinde yapılan optimizasyonlar hariç.) hız bakımından bunlar arasında hangisini kullandığının pek bir önemi yok.

Diğer her programlamada olduğu gibi işletim sistemi programlamada da dil bir araçtır, bilmen gereken asıl şeyler hangi interrupt ne işe yarar, hangi portlara ne tür veriler gönderebilirsin, belleğin hangi adresleri bazı donanım birimleriyle ilişkilidir gibi şeyler...

@682652 @TheAny hocalarim siz daha iyi bilirsiniz ama C makine diline yakın olduğu için daha. Hizli olmaz mi?
Rust'da makine diline yakın. C alternatifi. Daha önce de söyledim. Kernel versiyonu 6.1 ile, Linux kernelinde de kullanılmaya başlandı Rust.
Kaynak ve destek görmekse amaç zaten yanlış yerden başlıyor. Programlamaya ve donanıma dair az bilgiyle kernel geliştiriciliği mantıklı değil en baştan. Rust'ta memory leak ile uğraşmak hala C ile uğraşmaktan daha kolay. Unsafe blok içerisinde kullandığın şeylerin tespiti ve takibi rust ile daha kolay. Konu sadece unsafe olması değil ayrıca. Kullanılan paradigmalar.

Son olarak; yeterince programlama bilen biri zaten C wikilerinden rust ile de yararlanır.

Son düzenleme:
Rust kesinlikle daha stabil bir dil. Kernel geliştirmek kadar bilgim yok o yüzden öğüt vermek haddine değil. Ama c ile karşılaştığımda rust daha iyi. Hem opcode derleniyor. Kesinlikle syntax açısından rust daha temiz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…