C Programlama Dili İle Neler Yapılabilir ?

1- Çalışabilirsin tabi ki. Hatta Windows Forms Application'lar bile üretebilirsin. Fakat C programlama dilinde nesne kavramı olmadığı için bir süre sonra bu işler çok zor olacaktır. Genellikle güvenlik amaçlı yazılımlarda ve gömülü sistemlerde kullanılır. C++ ile nesneye yönelik programlama yapılabilir. QT araştırabilirsin.

2- Çok ucu açık bir soru. Bir üstte verdim cevabını. Şöyle cevaplayayım yelpazeyi sen düşün, yeni bir programlama dili bile geliştirebilirsin bu dili kullanarak :) Örneğin Linux çekirdeği C ile yazılmıştır. Çekirdek seviyesinde uygulamalar için biçilmiş kaftan.

3- Doğru. Fakat doğru ellerde. Yanlış ellerde eziyete dönüşebilir. RAM yönetimi betiklerinin çoğu C ile yazılmıştır.

4- C dilinde doğrudan donanıma gider gelirsin farkında olmadan. RAM'deki adresleri görmeyi dene tuttuğun değişkenlerin. Pointer mantığı var, iyice oku.

5- Cevabını verdim fakat tekrar vereyim. Gömülü sistemler, yüksek performans gerektiren işlemler, doğrudan donanım ile ilişkiye girilen işlemler, güvenlik uygulamaları, çekirdek seviye uygulamalar.

6- Basit, C++ ile daha iyi performans alırsın ve donanıma dalabilirsin. C# ile de yapmak mümkün fakat performans açısından bir C++ olamayacak. Eğer ben nesne kullanmam diyorsan tabi ki C ile de oyun yapabilirsin :)

C#'dan C diline geçmişsin. C dili başta kolay gibi görünse de bir hayli zordur. Zaten C++, C dilinin nesne eksiğini gidermek için ortaya çıktı. Java'da C++'ınkileri. C# da Java dili örnek alınarak geliştirildi.

C dilinde program yazmak uzun bir iştir. Örneğin C# da olduğu gibi bir liste oluşturup, foreach ile liste içerisinde dönemezsin. Tamamen el yapımı olman gerekiyor. Framework altındaki hazır sınıfları kullandığın gibi C'de program yazamazsın.

Çok uzun süre C ile yazılım geliştirdim. Yapmak istediğin interaktif ve son kullanıcıya hitab eden projeler yapmaksa, bu dil ile yapmanı tavsiye etmem. Çünkü astarı yüzünden pahalıya gelir.
Hocam benimde bir sorum var şu ana kadar C ile yaptığınız en zorlayıcı şey ne idi? Merak ettim de.

Merhaba arkadaşlar. Ben C# programlama dilinin ardından geçtiğim C dilinde yeniyim. Dolayısıyla merak ettiğim sorular var. Bunları aşağıda listeledim.

Sorular:
  • C dilinde, C# ta olduğu gibi formlarla çalışamaz mıyım ?
  • C dilinde, genel olarak neler yapabilirim ?
  • C dilinde donanıma daha fazla hakim olunabileceği söyleniyor bu doğru mu ?
  • Eğer donanıma daha fazla hakim olunabiliyorsa bunu elimdeki kitaptan edindiğim bilgilerle sağlayabilir miyim?
  • Anladığım kadarıyla son kullanıcı için görsel içerik hazırlamak C# ta olduğu gibi kolay değil. O zaman C dili hangi işlemleri yapmak için üretilmiş ?
  • Ve son olarak C++ ta C# ta OOP diller fakat neden oyun yapımı veya grafik işleri için C++ daha revaçta ? Bu dillerin yanında C dili ile aynı şeyler yapılamaz mı ?

Evet arkadaşlar sorularım bunlar cevap bulabilirsem çok mutlu olurum ve bunların yanında bana kaynak tavsiyesinde bulunursanız çok makbule geçer.

Teşekkürler.
1-Çalışırsın ama sürükle bırakı unut.
2-Her dille neredeyse her şeyi yapabilirsin.
3-Kesinlikle, bu C ile deği low level dillerle alakalı.
4-Elindeki kitap nedir bilmiyorum.
5-Genel olarak low level işlemler. İşletim sistemi yazmak gibi.
6-Çünkü C++ adı üstünde C+1 yani C’nin gelişmiş bir versiyonu. Neden C kullansınlar?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı