Calculate Linux incelemesi

gen2

Megapat
Katılım
7 Aralık 2019
Mesajlar
9.393
Makaleler
1
Çözümler
65
Merhaba arkadaşlar; bu konuda size, yıllar önce kullanıp memnun kaldığım bir dağıtımın incelemesini sunacağım. Dağıtımımız Calculate Ltd. tarafından geliştirilen Calculate Linux. Amacı Gentoo Linux dağıtımının bazı insanlar tarafından yadırganan eksi yönlerini telafi etmek ve Gentoo Linux'un stabilitesini, Portage'ın esnekliğini, yazılım desteğini kendini Gentoo kurmak için kendini yormak istemeyen kullanıcılara ve şirketlere sunmak. Dağıtımımız Rus menşeili ve kurumsal. Bir nevi Rus'ların Milis'i diyebiliriz. Rusya'da çok popüler olan dağıtım SystemD yerine OpenRC init sistemi ile geliyor. Kendine has kurucusu bulunan Calculate Linux gördüğüm en becerikli kurulum araçlarından birine sahip. Kurucu sayesinde NVIDIA ve AMD proprietary sürücülerini kurulum esnasında sisteme entegre edebiliyorsunuz. LVM desteği var. Daha birçok farklı özelliği bulunmakta.



Desktop kullanıcıları için 7 farklı masaüstü ISO indirmesi var bunlar Cinnamon, Mate, LXQt, Xfce, KDE, Xfce Edition Scientific, Calculate Linux Scratch Edition olarak ayrılıyor. Server olarak Calculate Directory Server ve minimal Calculate Scratch Server indirmeleri var. Ekstra olarak containerlarda çalıştırmak için Calculate Container Scratch LXC ve LXD Edition versiyonları bulunmakta. İsimlerinden farklılıkları belli olduğu için bu konuda fazla detaya girmiyorum. Tek bahsedeceğim Scratch Edition, bu versiyon minimal kurulum yapmak için ve Calculate Linux'u baz alarak dağıtım geliştirmek isteyenlerin işine yarayacak yardımcı programcıklar içeriyor. Birkaç ekran görüntüsü ve unutmadan Calculate Linux resmi YouTube kanalı adresini verelim.


Yazılım desteği konusunda çekinilecek bir şey yok. Deposunda yaklaşık 19174 farklı paket barındırıyor ve ayrıca Gentoo ile %100 uyumlu olduğu için Gentoo Portage Overlays - News adresindeki bütün Overlay'ler ile senkron edilebiliyor. İsterseniz verdiğim adresten paket deposunu gezebilirsiniz. Bir AUR olmasa da birçok kullanıcının ihtiyaçlarını karşılşayabilecek kadar çeşitlilik sunmakta. Dağıtımın çıkış tarihi 2007 yani gayet olgun bir dağıtım. Yeterince kullanıcısı olması sebebiyle stabilite konusunda üzmeyecektir. Amacım insanları biraz kalıpların dışına çıkartmak. Sonuçta GNU/Linux alemindeyiz ve herkesin ezber yapar gibi aynı dağıtımları kullanması insanı biraz sıkıyor açıkcası. Ayrıca kurulum veya sonrasında yaşayabileceğiniz sorunlar için elimden gelen yardımı yapma sözümü de veriyorum. Bu arada dağıtım kendi Binary Host'unu kullanıyor ve yaklaşık 13000 önceden inşa edilmiş paket barındırıyor. Kalan 6000 paket kaynaktan derlendiği için kurulumları biraz uzun sürebilir başlamadan uyarmak isterim. Okuyan, fikrini belirten ve ifade bırakan herkese şimdiden teşekkürler. Konuya fazla ilgi olacağını düşünmediğim için çok fazla uzatmıyorum. Aslında anlatılabilecek çok fazla şey var. Eğer sıradan dağıtımlardan sıkıldıysanız ve biraz macera arıyorsanız. Yazılım desteği, stabilitesi ve elegansıyla sizi uzun süre oyalayabilecek bir dağıtım Calculate Linux.

Kurulum için yardımcı olabilecek Wiki adresi.

Installing on a HDD

Ekran görüntüleri:

XFCE4

03 Calculate Linux Xfce Desktop.jpg


KDE

calculate.png


KDE

Calculate-Linux.jpg


MATE

calculate_dock.jpg


Cinnamon

Calculate-linux-20-001.png
 
Son düzenleyen: Moderatör:
YouTube kanalında lxqt verisyonun incelemesinde resmi Türkçe desteği olmadığı belirtiliyor. Biraz saçma geldi ama şüphe ettirdi.

Türkiye'de kullanan sayısı çok az, o yüzden önemsememişler sanırım. İstek atıp hep beraber çeviririz artık.
Hocam, Scientific ile Scratch sürümlerinin ne özellikleri var? Tahmin ediyorum ama emin değilim tabii ki. Onlar masaüstü değil bildiğim kadarıyla.

Kardeşim Scientific Edition bilimsel araştırma programlarıyla birlikte geliyor sanırım. Tam olarak içeriğini bilmiyorum ancak Science Overlay'ini default olarak eklemiş olabililrler. Scratch minimal kurulum için ve içinde kendi dağıtımını yapmak için yardımcı programcıklar var.
 

Geri
Yukarı