Calisthenics antrenman programı önerisi

supremeanatolian

Centipat
Küçük bir fitness geçmişim var ve hala spor salonuna gitmeye devam ediyorum. Son 2 aydır calisthenicsi çok sevmeye başladım. Geçen günlerde arkadaşımla bir calisthenics parkına gittiğimde bu sevgiyi doğrulamış oldum. Dips ve şınavım iyi ancak barfiksim iyi değil. Bir süredir antrenman programı arıyorum ve ne yapacağım konusunda pek bir fikrim yok. Yardımcı olursanız sevinirim.

Barfiks için tükenişe giderek set çalışmak faydalı olabilir. Tükenmeye başladıktan sonra da direnç bandı ile devam edilebilir. Calisthenicsde olan ekstrem hareketler için bel ve karın kasları önemli onlara çalışman lazım.

Hangi hareketleri yapmam gerek onları bilmiyorum. Dips, şınav, squat, barfiks ve core hareketlerini biliyorum. Onun dışında pek bir bilgim yok.

Hocam bu iki uygulamaya bir göz atın isterseniz. Ben biraz birşeyler öğrenmiştim buradan sonra sınav senesi falan girdi kaldı öyle bende çok tecrübeli değilim.
Hangi hareketleri yapmam gerek onları bilmiyorum. Dips, şınav, squat, barfiks ve core hareketlerini biliyorum. Onun dışında pek bir bilgim yok.

Çok teşekkürler hocam inceleyeceğim.

Ellerin dışa dönük barfiks çekemiyorsan (pull-up), chin up (ellerin sana bakacak şekilde) olan halini çekebilirsin. Bicepslerin daha çok çalıştığı hareket daha da kolaylaşıyor, ayrıca normal pull-up'taki gibi latissimus dorsi kasların da çalışıyor. Bileşik bir şekilde bir yandan abs'leri de çalıştırmak istiyorsan ve hamstring ve hip flexor kasların güçlüyse L-sit Chin up çalışabilirsin. Pull-up fazla abartılan bir hareket ancak muscle up benzeri orta seviye egzersizler için doğru formda yapmak ve öğrenmek gerekiyor.

Bu hareketleri biliyorsan iş tamamdır ancak set ve tekrar sayılarını kendi kondisyon ve dayanıklılığına göre şekillendirmen lazım. Örneğin dips yaparken ne kadar tekrar sonrası tükeniş (failure)'e gidiyorsun? 20 diyelim, sen o egzersizi tek sette 10 ya da 15 tekrarlar halinde yapacaksın, seti bitirdiğin zaman 1-2 dakika dinlenip diğer sete başlayacaksın. Bu tür set planlamaları dayanıklılık odaklı oluyor daha çok, bu şekilde failure'e yaklaşmadan kaslarına daha uzun süre çalışmaya alışmasını öğretiyorsun, hem ayrıca hipertrofi kazanıyorsun. Güç odaklı bir set planlaması istiyorsan, yaptığın tekrarı yavaşça yapıp (time-under-tension) hem tekrar sayılarını azaltabilirsin ve dinlenme sürelerini azcık uzatabilirsin. Örnek bir sette 5 tekrar ama hareketi yavaşça yapacaksın ki kasların gerilim altındaki süreye odaklansın ve hipertrofiye yol açsın. Dayanıklılık amaçlı olan yeni başlayanlar için daha iyidir.

Bu arada benden bir püf nokta olsun, her set bitiş tekrarında kaslarını iyice sık ki (peak contraction), kas kazanabilesin. 3-4 saniyeden fazla sıkarsan diğer set sonrası performansın düşebilir.

Calisthenicsle alakalı değil ama vücut ağırlığı ile yapılan egzersizlerde de uygulayabilirsin. Resimde gördüğün concentric kısmında hedef kaslarını 3-4 saniye aralığında sıkarsan daha etkili olur, ama unutma sen sonu tekrarında.

Son düzenleme:

Hocam gerçekten çok teşekkür ederim tavsiyeleriniz için. Uzun uzun yazmışsınız, gerçekten teşekkürler.

Hocam gerçekten çok teşekkür ederim tavsiyeleriniz için. Uzun uzun yazmışsınız, gerçekten teşekkürler.
Rica ederim. Ben de 5-6 aydır calisthenics'le uğraşıyorum, elimden geldiği şekilde yardım etmeye çalışıyorum. Antrenmanlar dışında size önerim fiziksel olarak kaslarınıza yeterli dinlenme süresi vermeniz ve yeterli proteini almanız, ayrıca karbonhidrat tüketimi de workout (çalışırken ki) enerji için önemli. Ne kadar lean bir fiziğe sahip olursanız o kadar iyi çünkü bu calisthenics alanı bu tür bir fiziği gerektiriyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…