Call of Duty'nin çok sığ bir oyun olması

darkgamer

Kilopat
Call of Duty serisini çok sevsemde sizce de oynanış bakımından aşırı sığ bir oyun değil mi? Yıllardır aynı oynanış koş, vur, ateş et ve siper al. Aslında oyuna bullet time özelliği gelse fena olmaz bence. Skill ağacı eklenebileceğini sanmıyorum ama birkaç yetenek de belki de eklenebilir. Call of Duty 4'ten MW 2019'a kadar tüm Call of Duty neredeyse aynı. Hayır oynanış zaten aynı bari animasyonları geliştirseler. Mesela Black Ops 1 ve world at War'da adama sıkınca parçalanıyordu adam bildiğin. Ama diğer çoğu oyunda vahşet yok. Hayır çocuk oyunu da değil ki bu. Her sene adamlar oyun çıkartıyor ve deli gibi satılıyor.

Call of Duty serisini çok sevsemde sizce de oynanış bakımından aşırı sığ bir oyun değil mi? Yıllardır aynı oynanış koş, vur, ateş et ve siper al. Aslında oyuna bullet time özelliği gelse fena olmaz bence. Skill ağacı eklenebileceğini sanmıyorum ama birkaç yetenek de belki de eklenebilir. Call of Duty 4'ten MW 2019'a kadar tüm Call of Duty neredeyse aynı. Hayır oynanış zaten aynı bari animasyonları geliştirseler. Mesela Black Ops 1 ve world at War'da adama sıkınca parçalanıyordu adam bildiğin. Ama diğer çoğu oyunda vahşet yok. Hayır çocuk oyunu da değil ki bu. Her sene adamlar oyun çıkartıyor ve deli gibi satılıyor.
Karakterleri yeter fanlar için.

Oyunu oynarken hikayesi daha çok ön plana çıkıyor. Kendini kaptırınca gerisi fark etmiyor. Zaten temel olayı askeri operasyonlar olduğundan çok da geri kalmıyor oynanışı.

Skill ağacına katılmıyorum ama parçalanma efektlerine katılıyorum. Bu oyunu diğer oyunlardan ayıran en büyük özellik sinematik aksiyonu çok iyi becermesi.
Battlefield hikayesini oynarken CoD'da aldığım zevki alamıyorum mesela. Zamanında da BF'nin (özellikle BF3,BF4 ve BF1 zamanları) multiplayeri çok zevkliydi ama CoD şu an hem hikaye hem de multiplayer modları olarak BF'den üstün duruma geldi. BF 2042'de zaten bir hikaye modu bile yok arası ayrı mesele de. Oyunun tek olan Multiplayer modu da o kadar zevkli değil yani.

Son düzenleme:
Ben hikayesi ve sinematik aksiyonu güzel diye oynuyorum. Savaş türünde en sevdiğim oyun call of duty.

Bu tarz bir FPS oyununa eklenebilecek oynanış çeşitliliği epey sınırlı ve yeni çıkan Call of Duty'lerde bunu deniyorlar aslında, gizlilik sekansları falan vardı MWII'de mesela. Gerçekten hatırlamıyorum ama eski bir Call of Duty oyununda da dağcılık ekipmanlarıyla dağa tırmanmaya (düşmemeye çalışmak da olabilir) çalışıyorduk mesela.

Bu tarz bir oyuna ekleyebileceğin yegane çeşitlilik budur zannımca. Bunlar dışındaki şeyler oyunun konseptinin dışına çıkar, onun dışında Call of Duty ne hikayesi için, ne de oynanışı için tercih edeceğim bir oyun olmaz. Çünkü hikayesi "Ruslar kötüdür ama Amerikalılar, işte onlar melektir melek" konseptinden pek de öteye gidemiyor açıkçası. TITANFALL deneyin, denettirin.

Black Ops'tan sonra seriden koptuğum için bir şey diyemeyeceğim fakat oynadıklarımın senaryolarını, karakterlerini, genel konsepti, oyun müziklerini ve oynanış tarzını genel olarak severim.

CoD 2 çıktığında çoğu kişi MoH:AA ile kıyasladı. MoH:AA bence birkaç gömlek yukarıda olmasına rağmen CoD 2 de çok başarılıydı.

Modern Warfare serisi oyuna daha önce görmediğimiz bir atmosfer kattı. Yeni grafikleri, yeni soundtrackleri ve başarılı senaryosuyla MW'yi takdir ettim.

WaW ile tekrar II. Dünya Savaşı'na döndüler ve bazıları tarafından eleştirildi. Oyun benim açımdan savaşın karanlık atmosferini çok iyi yansıtmasıyla, yüksek kan-vahşet sahneleriyle, güçlü karakterleriyle, introlarında gerçek savaş dönemine ait çekimler göstermesiyle ve efsane ötesi soundtrackleriyle büyüledi. WaW hâlâ tartışmasız en sevdiğim CoD oyunu.

MW2 harika bir oyundu. MW serinin en iyi oyunu (MW3 ve diğerlerini oynamadım) olduğunu düşünüyorum. Soundtrackler için zaten Hans Zimmer ile anlaşmaları çoğumuzun gönüllerini fethetmeyi başardı. Hans Zimmer adını duyunca zaten çok iyi soundtrackler geleceğini biliyordum ve gerçekten de çok iyi oyun müziklerine sahiptir. MW2 senaryosu da ve güçlü karakterleriyle başarılı bulduğum bir yapımdır.

Black Ops oyununu çok beğendim. Soundtrackler iyi. Senaryosu Soğuk Savaş yıllarını iyi yansıtıyor. Bence oyunda siyaset vurgusu ön planda. Senaryoya da sıkı bir şekilde işlenmiş. Bu iyi çünkü Soğuk Savaş dönemi gerçek hayatta da çok fazla çatışma/savaş yaşanan bir dönemden ziyade siyaset yapma, dolap çevirme, operasyon düzenleme, insan kaçırma, ajanlık faaliyetlerinde bulunma, psikolojik harp gibi konular ağır basardı. Yani Soğuk Savaş üzerinden çok saçma bir senaryo da yazabilirlerdi ancak ciddiyeti korumuşlar. Bu açıdan takdir ettim.

Dediğim gibi; serinin yeni oyunlarını bilmediğim için bir yorumda bulunamayacağım ancak bazı incelemeleri ve yorumları okuduğum kadarıyla bazı insanlar eski oyunlara göre daha kötü ve hatta çok kötü olduklarını belirtiyorlar. Bazı oyunlarda hatta uzaya mı ne çıkıyorlarmış. Yani saçmalamışlarsa üzücü ama yine de emin değilim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı