Casper Excalibur G670 tekrarlayan FPS düşmesi

FKaan07

Femtopat
Daha fazla  
Laptop modelim Casper Excalibur g670.
Sistemim.
- i7 8750H işlemci.
- 1050 Ti ekran kartı.
- 16 GB(2x8) 2666MHz RAM.
- Intel 660P 512 GB NVMe M.2 SSD.
- Toshiba 1TB 5400RPM HDD.

Bilgisayarı ikinci el olarak kontrollerini yaptıktan sonra almıştım, aldığım zaman 6 aylıktı. Bir aya yakın kullanımımda herhangi bir ısınma ya da donma gibi sorunları yoktu ama 6 ayı geçtiği için fan temizliği ve termal macun değişimi için servise bıraktım. Servisten aldıktan sonra çok ciddi ısınma problemlerim ( 98-103 derece gibi sıcaklıklar görünce korkup kapattım) ve tekrar eden FPS düşmesi sorunlarıyla karşılaştım ve hemen başka bir servise götürdüm. Termal macunu tekrar değiştirildi ve ısınma sorunu ortadan kalktı. Tam içim rahat edecekken FPS düşmesi sorununun devam ettiğini fark ettim.
Oynadığım oyunlar;
- Call of Duty Modern Warfare 2 Remastered: normal zamanda 1080P optimum ayarlarda ortalama 130FPS alırken yaklaşık 30 saniye boyunca 150 FPS ve yine yaklaşık 30 saniye boyunca 30-40 FPS civarlarında devam eden bir döngüye girdi ve resmen zevkim zehir oldu.
- The Witcher 3: Wild hunt: 1080P Low ayarlarda 90-110 FPS alır iken yukarıdaki aynı periyotlarda 28-30 FPS ile 90 FPS arası değişimler içinde.
- CS:GO: 1080P yüksek ayarlarda ortalama 150FPS ile akıcı oynarken 40-50 FPS civarına düşüp tekrar 150 civarlarına çıkan bir döngü.
- PUBG Mobile emülatör: Bu oyunda FPS sorunu yok zaten 60FPS sabit.
Yaptıklarım:
Öncelikle tüm sürücülerimi ve Windows sürümümü güncelledim.

ek src.PNG

intel src.PNG

İnternette okuyabildiğim çoğu çözüm önerilerini denedim. HDD kurulu olan oyunları belki HDD sorunludur diye SSD tekrar kurdum, değişik grafik ve çözünürlük ayarlarında denedim, görev yöneticisinden ilgili oyunları işlemci önceliğini yüksek ayarladım, güç seçeneklerinin tümünde denedim ama drop sorunu devam ediyordu. Sıfırdan temiz Windows kurup sürücüleri vb. en baştan temiz kurulum yaptım şu an sadece CS:GO ile deneyebildim sorunum devam ediyor.
Öncelikle HD Tune ile yaptığım hata aramaları.

Ekran Alıntısı2.JPG

ssd error scan.PNG

CS:GO ile oyun içi MSI Afterburner değerlerim:
Normal menüde beklerken.

1.PNG

Drop yediğim an yaklaşık 20-30 saniye bu şekilde.

drop anı.PNG

Normal akıcı olduğu süreç 20-30 saniye kadar böyle.

normal an.PNG

Tekrar eden drop anı ve bu şekilde döngüye devam ediyor.

drop anı 2.PNG

Son olarak undervolt yaptım(buradaki i7 8750H undervolt rehberini birebir uyguladım. Değişen şey sadece süresi oldu. Yaklaşık 1 dk akıcı iken 5-10 saniyelik drop yiyip tekrar yükseliyor.

Laptop modelim Casper Excalibur g670.
Sistemim.
- i7 8750H işlemci.
- 1050 Ti ekran kartı.
- 16 GB(2x8) 2666MHz RAM.
- Intel 660P 512 GB NVMe M.2 SSD.
- Toshiba 1TB 5400RPM HDD.

Bilgisayarı ikinci el olarak kontrollerini yaptıktan sonra almıştım, aldığım zaman 6 aylıktı. Bir aya yakın kullanımımda herhangi bir ısınma ya da donma gibi sorunları yoktu ama 6 ayı geçtiği için fan temizliği ve termal macun değişimi için servise bıraktım. Servisten aldıktan sonra çok ciddi ısınma problemlerim ( 98-103 derece gibi sıcaklıklar görünce korkup kapattım) ve tekrar eden FPS düşmesi sorunlarıyla karşılaştım ve hemen başka bir servise götürdüm. Termal macunu tekrar değiştirildi ve ısınma sorunu ortadan kalktı. Tam içim rahat edecekken FPS düşmesi sorununun devam ettiğini fark ettim.
Oynadığım oyunlar;
- Call of Duty Modern Warfare 2 Remastered: normal zamanda 1080P optimum ayarlarda ortalama 130FPS alırken yaklaşık 30 saniye boyunca 150 FPS ve yine yaklaşık 30 saniye boyunca 30-40 FPS civarlarında devam eden bir döngüye girdi ve resmen zevkim zehir oldu.
- The Witcher 3: Wild hunt: 1080P Low ayarlarda 90-110 FPS alır iken yukarıdaki aynı periyotlarda 28-30 FPS ile 90 FPS arası değişimler içinde.
- CS:GO: 1080P yüksek ayarlarda ortalama 150FPS ile akıcı oynarken 40-50 FPS civarına düşüp tekrar 150 civarlarına çıkan bir döngü.
- PUBG Mobile emülatör: Bu oyunda FPS sorunu yok zaten 60FPS sabit.
Yaptıklarım:
Öncelikle tüm sürücülerimi ve Windows sürümümü güncelledim.

Eki Görüntüle 730353

Eki Görüntüle 730354

İnternette okuyabildiğim çoğu çözüm önerilerini denedim. HDD kurulu olan oyunları belki HDD sorunludur diye SSD tekrar kurdum, değişik grafik ve çözünürlük ayarlarında denedim, görev yöneticisinden ilgili oyunları işlemci önceliğini yüksek ayarladım, güç seçeneklerinin tümünde denedim ama drop sorunu devam ediyordu. Sıfırdan temiz Windows kurup sürücüleri vb. en baştan temiz kurulum yaptım şu an sadece CS:GO ile deneyebildim sorunum devam ediyor.
Öncelikle HD Tune ile yaptığım hata aramaları.

Eki Görüntüle 730450

Eki Görüntüle 730451

CS:GO ile oyun içi MSI Afterburner değerlerim:
Normal menüde beklerken.

Eki Görüntüle 730457

Drop yediğim an yaklaşık 20-30 saniye bu şekilde.

Eki Görüntüle 730459

Normal akıcı olduğu süreç 20-30 saniye kadar böyle.

Eki Görüntüle 730460

Tekrar eden drop anı ve bu şekilde döngüye devam ediyor.

Eki Görüntüle 730458

Son olarak undervolt yaptım(buradaki i7 8750H undervolt rehberini birebir uyguladım. Değişen şey sadece süresi oldu. Yaklaşık 1 dk akıcı iken 5-10 saniyelik drop yiyip tekrar yükseliyor.
Throttlestop ile undervolt yapmanızı öneririm.

ThrottleStop ile undervolt yapmanızı öneririm.

ThrottleStop programına hakim değilim ama burada bulabildiğim 2 farklı i7 8750H undervolt konusunu birebir uygulayarak denedim fakat sorunum devam ediyor. Programa hakim olmadığım için farklı ayarları denemeye korkuyorum. Nasıl bir undervolt yapabilirim sağlıklı çalışması için?

ThrottleStop programına hakim değilim ama burada bulabildiğim 2 farklı i7 8750H undervolt konusunu birebir uygulayarak denedim fakat sorunum devam ediyor. Programa hakim olmadığım için farklı ayarları denemeye korkuyorum. Nasıl bir undervolt yapabilirim sağlıklı çalışması için?
Technopatta undervolt rehberi var, oradan bakarak detaylı bir şekilde yapabilirsiniz. Undervolt tehlikeli bir işlem değildir, en fazla eğer yanlış bir şey yaparsanız mavi ekran yersiniz, sonrasında laptop tekrar normal bir şekilde açılır ve bir daha o ayara yüklenmezsiniz.

Technopat'ta undervolt rehberi var, oradan bakarak detaylı bir şekilde yapabilirsiniz. Undervolt tehlikeli bir işlem değildir, en fazla eğer yanlış bir şey yaparsanız mavi ekran yersiniz, sonrasında laptop tekrar normal bir şekilde açılır ve bir daha o ayara yüklenmezsiniz.

Saatlerdir uğraşıyorum birkaç kez bilgisayar donma ve kapanma yaşadı ona yakın değerlerden denemeye devam ettim ama drop sorunu devam ediyor, sadece daha geç yiyor. Gerçekten anlam veremiyorum sıcaklıklar normal, ekran kartı %98-99 kullanılıyor neden böyle bir sorun var anlamıyorum.

Saatlerdir uğraşıyorum birkaç kez bilgisayar donma ve kapanma yaşadı ona yakın değerlerden denemeye devam ettim ama drop sorunu devam ediyor, sadece daha geç yiyor. Gerçekten anlam veremiyorum sıcaklıklar normal, ekran kartı %98-99 kullanılıyor neden böyle bir sorun var anlamıyorum.
Throttlestop'tan TPL bölümüne girin, yukarıda 2 tane kutucuk var onların değerini 15-25 arası arttırın bakalım. Büyük ihtimal düzelir.

50arkadaşlar SELAMLAR SİSTEM ÖZELLİKLERİM BÖYLE
Ryzen 3 3200U WİTH Radeon Mobile Graphics
Vega 3 EKRAN KARTI
Radeon R530 EKRAN KARTI
4 GB RAM (SORUNU RAM'den KAYNAKLI ZANNEDİP 12YE ÇIKARDIM)
ÖNCELİKLE SORUNUMU TAM OLARAK ANLATAYIM SONRA GEÇİCEM LAPTOPUMU İLK ALDIĞIMDA YÜKSEK FPS'le CS:GO OYNAYABİLİYORDUM hiçbir PROBLEM YOKTU ARADAN 8 9 AY GEÇTİKTEN SONRA CS:GO'da 2 3 RAUND GEÇTİKTEN SONRA FPS 5 10 SEVİYESİNE DÜŞÜYORDU SONRADAN ESKİ HALİNE GELİYORDU BU SORUN TEKRARLIYORDU
ÇÖZÜM: (ÇİFT EKRAN KARTI OLAN LAPTOPLAR için GEÇERLİ BU ÇÖZÜM arkadaşlar )AYGIT YÖNETİCİSİNE GİRİP GÖRÜNTÜ BAĞDAŞTIRICILARI KISMINDAN İKİ EKRAN KARTINIZDAN HERHANGİ BİRİNE SAĞ TIKLAYIP DEVRE DIŞI BIRAK DİYİN VE PC'yi̇ YENİDEN BAŞLATIP OYUNA GİRİN SORUN DEVAM EDERSE AYNI KISIMDAN DEVRE DIŞI BIRAKTIĞINIZ EKRAN KARTINI ETKİNLEŞTİRİP DİĞER EKRAN KARTINIZI DEVRE DIŞI BIRAKMAYI DENEYİN BEN SORUNUMU BÖYLE ÇÖZDÜM

ÖNEMLİ NOT:(TEK EKRAN KARTINIZ VARSA ONU SAKIN DEVRE DIŞI BIRAKMAYIN SİZE CİDDİ SORUNLARA MAL OLABİLİR

ThrottleStop uygulamasıyla tanışmama vesile olan üyelere çok teşekkür ederim, birçok denememde başarısız olmam ve canımı çok sıkması dolayısıyla üstüne düşmemiştim bir süre. Daha sonra deneye deneye tutturdum. Bu arada bir kez daha servise yolladım ve bir arıza vb. olmadığı gerekçesiyle geri göndermişlerdi.
Belki bu işlemci ile benzer sorun yaşayanlar olur diye denemeleri için kullandığım ayarı bırakıyorum buraya, çok bilgim yok sadece bende işe yarayan memnun kaldığım ayar bu hem dropsuz hem de çok serin çalışan bir düzen oturttum.
Witcher 3'te 1080p medium ortalama 80FPS ve 65derece gibi düşük bir sıcaklıkta akıcı şekilde çalışıyor.
Ekran Görüntüsü (270).png Ekran Görüntüsü (271).png Ekran Görüntüsü (272).png Ekran Görüntüsü (273).png

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı