TheFırtına61
Yoctopat
Daha fazla
- Sistem Özellikleri
- * Intel Core i9 13900HX
* Nvidia Geforce RTX 4070
* Crucial 64 GB 5600 MHz
* Merhaba;
Öncelikle "Technopat" ailesine yeni katılmış bulunuyorum. Aranıza katılmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum zira bilgisayar teknolojisi ve haberleri hakkında bu mecrada yapılan tartışmalar hoşuma gitmekle birlikte saygımı da kazanıyor.
* Asıl konumuza giriş yapacak olur isek:
* Sorunumuz gereği RAM ekipmanlarımın tam kapasite kullanılabilmesi için BIOS üzerinden ayar yapılması gerekiyor. Şayet Windows üzerinden RAM hızı değiştirilebiliyorsa (Hiç zannetmiyorum) ramlerimin tam kapasite hızını kullanabilmek. Ayrıca bunun (Windows üzerinden RAM hız değişimi) da yapılabiliyorsa nasıl yapıldığı hakkında sizlerin bilgisine ihtiyacım var.
* Öte yandan cihazımın üzerinde kurulu olan BIOS "Legacy" sürüm
. Takdir edersiniz ki mevcut BIOS yerine farklı bir BIOS yazabilmek çok düşük ihtimal olmakla birlikte bir o kadar da riskli ama cihazım üzerinde kurulu olan (Yani cihazımın BIOS'u "Aptio setup - AMI version 2.22.1289 Copyrıght (C) 2023 AMI).
*Aklıma gelen çözüm yolu bu cihaza bir "UEFI" BIOS kurabilmek. İşte tam olarak yaşadığım sorun burada şekil alıyor:
1) Cihazımın mevcut BIOS'u değişebilir mi? (UEFI BIOS yüklenebilir mi?)
2) Bu durum için farklı bir çözüm öneriniz var mı? Ya da çözümü yok mu? (mecbur istikamet 5200 MHz mi kullanmalıyım?)
İlgi alakanıza teşekkür eder; saygılarımı sunarım.
Öncelikle "Technopat" ailesine yeni katılmış bulunuyorum. Aranıza katılmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum zira bilgisayar teknolojisi ve haberleri hakkında bu mecrada yapılan tartışmalar hoşuma gitmekle birlikte saygımı da kazanıyor.
* Asıl konumuza giriş yapacak olur isek:
- Halihazırda kullanmakta olduğum cihazımda yaşamakta olduğum sorun (Casper Excalibur G911), yeni almış olduğum RAM takımımın (32x2) (5600 MHz) tam hızını sistemime vermemesi (5200 MHz vermesi).
- Sistem özelliklerim:
- Intel Core i9-13900HX
- NVIDIA GeForce RTX 4070 140W.
- Crucial 64 GB (2x32 GB) 5600MHz.
- ((((Anakart Casper bilgisayar sistemleri model: Nlze001))))
(İşte asıl sorunumuz bu.
)
* Sorunumuz gereği RAM ekipmanlarımın tam kapasite kullanılabilmesi için BIOS üzerinden ayar yapılması gerekiyor. Şayet Windows üzerinden RAM hızı değiştirilebiliyorsa (Hiç zannetmiyorum) ramlerimin tam kapasite hızını kullanabilmek. Ayrıca bunun (Windows üzerinden RAM hız değişimi) da yapılabiliyorsa nasıl yapıldığı hakkında sizlerin bilgisine ihtiyacım var.

* Öte yandan cihazımın üzerinde kurulu olan BIOS "Legacy" sürüm

*Aklıma gelen çözüm yolu bu cihaza bir "UEFI" BIOS kurabilmek. İşte tam olarak yaşadığım sorun burada şekil alıyor:
1) Cihazımın mevcut BIOS'u değişebilir mi? (UEFI BIOS yüklenebilir mi?)
2) Bu durum için farklı bir çözüm öneriniz var mı? Ya da çözümü yok mu? (mecbur istikamet 5200 MHz mi kullanmalıyım?)
İlgi alakanıza teşekkür eder; saygılarımı sunarım.
Dosya Ekleri
-
CASPER ANAKART.jpg79,4 KB · Görüntüleme: 2
-
CASPER İŞLEMCİ.jpg102,8 KB · Görüntüleme: 2
-
CASPER RAM SLOT 1.jpg95,5 KB · Görüntüleme: 1
-
CASPER RAM SLOT 2.png168,3 KB · Görüntüleme: 1
-
CASPER RAM.jpg73,3 KB · Görüntüleme: 1
-