onurgokalp
Femtopat
Öncelikle herkese iyi günler. 19 Ekim 2019 tarihinde Casper Nirvana C650 notebook aldım. Donanım olarak i3 8130U-UHD Graphics 620-Kingston 1x8GB 2400MHz SO-DIMM-Toshiba MQ01ABF050 500GB 2.5" HDD var içinde. Bilgisayar 2 gün öncesine kadar çok güzel çalışıyordu. İçinde 65'e yakın program kurulu hiç kasma olmuyordu. 2 gün önce bilgisayarın hafızası dolduğu için verileri harici bir diske aktardım, çöp dosyalar da tamamen temizlensin diye Windows ayarlarından derin sıfırlama gerçekleştirdim. Bilgisayar açıldı iyi hoş, ama içinde sadece Microsoft Office Pro Plus 2010 ve Adobe Acrobat Reader DC (diğerleri ile çok fazla kastığı için tarayıcı olarak eski sürüm Microsoft Edge kullanıyorum) olmasına rağmen sistem aşırı kasıyor. Sıfırlamadan önce 57sn olan açılış süresi 1dk 34Sn'ye çıkmış durumda. Görev yöneticisinden de kullanımları CPU %45, RAM %50, Disk %5 olarak görünyor an itibarıyla. CPU. Userbencmark. Comdan bench skoru Gaming %4 - Desktop %56 - Workstation %3 görünüyor. Şimdi, bununla ilgili soracağım sorular:
1- Bilgisayarda 1 adet SATA ve 1 adet M.2 SATA (NVMe desteklemiyor) girişi var. Bu kasmanın çoğunluğu sistem HDD'de olduğu için diye tahmin ediyorum. Ben de Samsung 860 Evo M.2 250GB takmayı düşünüyorum. Ancak, cpu.userbenchmark.com sitesinde SSD ile Desktop skoru (Build kısmından bakıyorum + sistem bileşenlerinde sadece HDD yerine SSD getiriyorum + Desktop kısmına bakmamın sebebi bilgisayarı kullanma amacımın yalnızca Office ve İnternet olması) %60'a çıkıyor. Skor olarak %106 alan bir SSD'nin sistemde sadece %4'lük bir artış yaşatması normal midir, bu kasmalar azalır mı? (Gerçekten bayağı kasıyor.)
2-SSD pek fayda etmeyecekse bu bilgisayarı nasıl hızlandırabilirim? Şimdi zorla Windows 10 sürüm 2004'ü yükletiyor, Microsoft'ta açıkladı 2004 yavaşlatıyor diye. İyice yavaşlayacak diye düşünüyorum.
Yardımcı olabilecek herkese şimdiden en içten teşekkürlerimi sunuyorum.
1- Bilgisayarda 1 adet SATA ve 1 adet M.2 SATA (NVMe desteklemiyor) girişi var. Bu kasmanın çoğunluğu sistem HDD'de olduğu için diye tahmin ediyorum. Ben de Samsung 860 Evo M.2 250GB takmayı düşünüyorum. Ancak, cpu.userbenchmark.com sitesinde SSD ile Desktop skoru (Build kısmından bakıyorum + sistem bileşenlerinde sadece HDD yerine SSD getiriyorum + Desktop kısmına bakmamın sebebi bilgisayarı kullanma amacımın yalnızca Office ve İnternet olması) %60'a çıkıyor. Skor olarak %106 alan bir SSD'nin sistemde sadece %4'lük bir artış yaşatması normal midir, bu kasmalar azalır mı? (Gerçekten bayağı kasıyor.)
2-SSD pek fayda etmeyecekse bu bilgisayarı nasıl hızlandırabilirim? Şimdi zorla Windows 10 sürüm 2004'ü yükletiyor, Microsoft'ta açıkladı 2004 yavaşlatıyor diye. İyice yavaşlayacak diye düşünüyorum.
Yardımcı olabilecek herkese şimdiden en içten teşekkürlerimi sunuyorum.