Casus Yazılımlara Karşı Önlem Alma

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Windows 7 ile birlikte gelen Windows Defender, bilgisayarınız her türlü casus yazılıma karşı korumayı amaçlıyor. Bilgisayarınızda en üst düzeyde korumayı sağlayabilmek için Windows Defender’ı nasıl kuracağınızı göstereceğiz.

Img 1.jpg


1-Windows Defender ’ı çalıştırma

Img 2.jpg

Windows Defender, bilgisayarınızı casus yazılım, reklam yazılımı ve diğer istenmeyen zararlı yazılımlardan korur. Windows Defender bilgisayarınızın arka planında çalışır ve sisteminizi sürekli denetler. Herhangi bir tehdit algıladığında, görev çubuğunda bir bildirim görebilir ya da programın kendi penceresi üzerinden ilgili ayrıntıları görüntüleyebilirsiniz. Windows Defender yapılandırılmasını gerçekleştirebilmek için ilk olarak Başlat menüsünde yer alan arama kutucuğuna “Windows Defender” yazıp aratabilirsiniz. Arama kutusuna birkaç harf girmeniz yeterli olacak, arama sonuçlarında program ismini göreceksiniz. Burada “Denetim Masası” başlığı altında gösterilen Windows Defender’a tek tıklama ile programı açabilirsiniz. Windows Defender’a ulaşabileceğiniz alternatif başka bir yol da “İşlem merkezi”dir. Sonraki adımda Windows Defender’ın ana sayfasında programın güncellik durumunu denetleyebilirsiniz.

2-Casus yazılım tanımlarının güncelleştirilmesi

Img 3.jpg


Her gün yeni bir casus yazılım üretiliyor. Tehlikelerden korunmak için düzenli olarak kullanmanın dışında Windows Defender, casus yazılımlara karşı her zaman güncellenmelidir. Microsoft, Windows Update üzerinden bu güncellemeleri ücretsiz olarak sağlamakta. Eğer “Otomatik günelleştirme”yi devreye soktuysanız Windows Defender’ın güncelleştirmeleri de otomatik olarak gerçekleştirilecektir. Güncelleme, sizin de indirebileceğiniz ve kurabileceğiniz şekilde ayarlanmıştır. Bu bağlamda Windows Defender’ın güncelleme işlemini kendiniz de yürütebilirsiniz. Başlat menüsünden arama çubuğuna girin ve arama sonuçlarından Defender ‘a tıklayın. Daha sonra “Güncelleştirmeleri kontrol et” seçeneğine tıkladığınızda, eğer varsa, en son casus yazılım tanımlarını Windows Defender otomatik olarak indirecektir.

3-Gerçek zamanlı koruma’nın yapılandırılması

Img 4.jpg


Windows Defender bilgisayarınızın arka planındaki tüm etkinlikleri kontrol altında tutar. Windows Defender güvenlik önlemleri almasının yanı sıra, “Ayarlar” ve ardından da “Seçenekler” menüsünden ayarlayabileceğiniz gerçek zamanlı koruma seçeneklerini de sunar. İlk olarak “Gerçek Zamanlı Koruma“ seçeneğine tıklayın. Bilgisayarınızda en iyi korumayı sağlayabilmek için, sağ penceredeki kutucuğun aktif hale getirilmesi gereklidir. Seçeneklerden “Dışlanan Dosyalar ve Klasörler”i ya da “Dışlanan Dosya Türleri”ni belirleyiniz. Her tıklamadan sonra seçilmiş öğelerin kontrol sırasında yeniden eklenmesine gerek yoktur. “Kaydet” butonuna bir tıklama ile ayarlarınızı kaydedebilirsiniz.


4-Otomatik Tarama

Img 4.jpg


Windows Defender, bilgisayarınızı gün içerisinde bir defalık kötü niyetli ve istenmeyen yazılımlara karşın tarayacak şekilde ayarlanmıştır. Öte yandan standart ayarlarda tarama zamanı, kullanıcıların çoğunlukla bilgisayarlarını kapatmış oldukları gece saat 02:00’a ayarlıdır. Windows Defender’da tekrardan “Araçlar”ı ve ardından “Seçenekler”i tıklayın. Otomatik tarama alanında, istenilen zamanı “Tahmini zaman” aralığından ayarlayın. Ayrıca “Hızlı tarama” yerine “Tam tarama”nın seçilmesi ve “Tarama öncesi tanımları güncelle” seçeneğinin aktif hale getirilmiş olması en iyi korumayı sağlamanıza yardımcı olur. Son olarak “Kaydet”i tıklayarak yaptığınız değişiklikleri hafızaya alabilirisiniz.

5-Gelişmiş Seçenekler

Img 5.jpg


Windows Defender, kötü niyetli ve istenmeyen yazılımların yanında casus yazılımları da meydana çıkarır. Ancak bazen normal yazılımların da casus yazılım gibi tanınmasına yol açan bir durum gerçekleşebilir. Bu gibi durumlarda sisteminizde veri kaybı yaşayabilirsiniz. Bilgisayarınızı tarama öncesi bir zamana döndürebilmek için Sistem Geri Yükleme merkezini çalıştırmanız söz konusu olabilir. Sistem Geri yükleme merkezi yardımıyla, sisteminizi önceki durumuna geri getirebilirsiniz. Fakat bundan önce Windows Defender’ın ayarlarından “Sistem Geri Yükleme noktası oluştur” kutucuğunun aktif olduğundan emin olmalısınız. Casus yazılım tanımları arasında yer almayan virüslerin de tespit edilmesini istiyorsanız “Buluşsal yöntemler kullan” seçeneğini aktif hale getirmelisiniz.

6-Elle Tarama

Img 6.jpg


Bazen bilgisayarınızdaki kötü niyetli yazılımlar gerçek zamanlı korumanın gözünden kaçar ve sisteminizde fark edilmeden çalışmaya devam eder. Daha sonraki güncelleştirmelerin ardından olası zararlılar, Defender tarafından fark edilir. Bunun için bilgisayarınızın düzenli bir şekilde elle taratılması gerekir. Elle tarama işlemini başlatmak için program penceresinde yer alan “Tara” seçeneğine tıklayın. Taramanın ardından kötü amaçlı yazılımla karşılaşırsanız doğrudan silebilirsiniz ya da karantinaya alabilirsiniz. Karantinaya alınan programlara, “Araçlar/ Karantinaya alınmış öğeler” seçeneğinden ulaşabilirsiniz ve istenmeyen yazılımı buradan onarabilir ya da tamamıyla silebilirsiniz.

7-Microsoft Malware Protection Center

Img 7.jpg


İstenmeyen türden ya da kötü amaçlı yazılımlara karşı korumayı sağlayan Windows Defender ile birlikte kullanıcılar artık Microsoft Malware Protection Center yani kötü niyetli yazılımlardan koruma merkezini de kullanabilecekler. ”Araçlar” seçeneği altında yer alan “Microsoft kötü amaçlı yazılımdan koruma merkezi” linkine tıklayarak Microsoft’un internet sitesine ulaşabilirsiniz. Kötü niyetli yazılımlara karşı koruma merkezinde size yararlı olabilecek yeni bilgiler bulabilirsiniz. Ayrıca, burada olası zararlı durumlar için çok sayıda koruma önerilerini de görmeniz mümkün. İstenmeyen yazılımlara karşı Microsoft Spynet Community’nin sunduğu bir diğer avantaj ise, bilgisayarınızda tespit edilen yeni bir şüpheli yazılım olduğunda, oluşturlan imza veri tabanından diğer kullanıcıların da yaralanabilmesi. Spynet’e gönderilen yeni tespit edilmiş zararlılar, Windows Defender’ın geliştirilmesine yardımcı olur. Microsoft topluluğuna üyelik için program penceresinden “Araçlar” seçeneği altında “Microsoft SpyNet” bağlantısına tıklayın.”Temel üyelik ile katıl” için yazılımlar ile ilgili temel bilgiler ya da etkinlikler Microsoft tarafından gönderilir. “Gelişmiş üyelik ile katıl” seçeneğiyle Microsoft’tan istenmeyen türden yazılımlar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Yine bu seçeneği devreye soktuğunuzda Defender, sisteminizde eğer henüz tanımlanmamış bir yazılım tespit ederse, bu yazılımı inceleme için Spynet’e göndermek konusunda sizi uyaracaktır. Burada üçüncü bir seçenek olarak, Microsoft’ta bilgi gönderilmesini istemiyorsanız ”Microsoft SpyNet’e şimdi katılmak istemiyorum” seçeneğini kullanabilirsiniz.
 
Windows Defender'e göre Norton, Eset vb. gibi 3. şahıs programlar daha güvenli değil midir ?
Norton, Eset, Vb. bilmem ama Kaspersky nin daha iyi koruduğundan eminim.

Defender Ücretsiz olmasına rağmen sistemi oldukça iyi koruduğunu söyleyebilirim.
Daha öncesinde gördüğüm kadarıyla Defender ücretli virüs programlarından farklı olarak Crack programlarını engelliyirdu bunun ne anlama geldiğini anlayabilmiş değildim...
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı