CAT5 kablodan 1 Gbps hız alınır mı?

• Konuyu başlatan Pxn
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 8
  • Görüntüleme 5.521

Pxn

Hectopat
Makaleler
6
Daha fazla  
Meslek
Paylaşımlı Scooter
TTNET'in modem kutusundan çıkan CAT5 (CAT5e değil!) ile ablamın Superbox modeminden 1 gigabit bağlantı sağlayabildiğini gördüm.
CAT 5 37 metreye kadar gigabit sağlayabiliyormuş. Biz kullanıcılar genelde modem ile bilgisayar arasında 5-10 Metre'den bile kısa bir mesafe bulunduruyoruz.

O zaman CAT6'ya ihtiyacımız gerçekten var mı? CAT5 veya CAT5e ile aralarındaki fark nedir?
Ping, stabilite, paket kaybı gibi değeler fark ediyor mu?

Türkiye'de çoğu kişi ADSL ve VDSL kullanıyor. Ve kullanıcılar genelde modemi cihazlarına yakın yere konumlandırıyor.
CAT5 1 gigabit hız sağlıyor ve kullanıcılar yakın gelecekte 10 gigabit hız alamayacaklarsa neden CAT6 tercih ediliyor?

Ben ASUS AC750 kullanıyorum ve modem LAN portlarından en fazla 100Mbit hız sağlayabiliyor.
Benim altyapım 130 megabite kadar çıkabiliyor. Ben 100 megabitten fazla transfer hızına sahip olmadığım için 130 megabiti kullanmayacak mıyım?
1000 Mbit LAN destekli modemlerde, Ethernet portuna 1000MBIT CAT5 ile alabiliyorum.

Benim modemim 100 Mbit destekliyorsa neden CAT6 almalıyım?
Lütfen birisi beni aydınlatabilir mi? 3-4 tane farklı CAT5 kablo ile denedim, neden hepsi 1 gigabit verebiliyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
Cidden hız testinde 1 gigabit hız aldın mı? CAT5 ile de alınabilir ama kablo kısa, kaliteli ise, ortamda parazit yapan bir madde yoksa ve 8 kablo ise alınabilir. Bazıları 4 kablo olup o hızları alamaz. 100 Mbps için CAT5 yetse de CAT6 kablo daha dayanıklı yani burgulu, arasında sağlam bir plastik parça, kimisinde dışı alüminyum ile kaplı filan oluyor.

Şu menüde 100 Mbps yerine 1.0 Gbps yazıyordu. Hız testi Superbox olduğu için 10Mbit.

Desktop Screenshot 2022.03.30 - 23.28.29.86.png

Elimde 1 metre CAT 5-e var, Ethernet ayarları durum yazan yerde.
10 gigabit switch ile 10 Gbps yazıyor
Metresi önemli kablonun direnci ve frekans değeri.
Üzerindeki CAT 6 yazısı bir şey değiştirmiyor. Kablonun ne olduğu önemli.
Üretici firma 250 MHz ve 100 OHM/Kilometre onaylamışsa,
23 AWG ise 20 metrede 10 gigabit verir o kablo. Denemem bile var da videoyu sildim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Internet 100 MBPS fakat ev ağım 10 gigabit.
2 port 10 gbps switch var ağ denemeleri yapmak için almıştım.
Başka değişle dosya atarken 10 gigabit. Internet gelişince kullanmış olacam.
Modem bu arada TP link VR 600 1 gigabit portu var.
Böyle bir konu açmıştım .

Video su yok şuan ama txt dosyasına ve resimlere bakabilirsiniz.

@jetboy_hrn1990 yani şu an için güzel bir CAT5 TurkNet'in gigabit internetine bile yeter.
Elimizin altındaki teknolojiyi en verimli şekilde kullanmak çok zevkliymiş.

CAT5 ile 100 Mbps üstü alamazsınız. CAT5 2 çift yani 4 kabloya sahip. 1 Gbps için 4 çift yani 8 kabloya ihtiyacınız var.

CAT5e kablo ile 1 Gbps+ hızlar alabilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı