Çekirdek ve frekans değerleri aynı bilgisayar ve telefon işlemcileri eşit midir?

Katılım
16 Nisan 2017
Mesajlar
7
Arkadaşlar, bir şey sormak istiyorum. GHz değerleri ve çekirdek sayıları eşit olan iki işlemci düşünün. Biri bilgisayar işlemcisi, diğeri ise telefonlarda kullanılan bir işlemci. Güçleri aynı mıdır?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Her şey çekirdek sayısı ve frekansı değildir. Bilgisayar ve telefon işlemcileri zaten çok farklı şeyler. Bu farkı aza indirelim, örnek olarak 6 çekirdekli 3600X ve 5600X arası performansa bakalım. Frekansları tamamen aynı olmasa da aralarında performans olarak büyük bir fark var. Temel fark, mimari farkı. Temelde çekirdek performansları artıyor.
 
Performansı etkileyen tek şey çekirdek sayısı ve frekans değildir.
İşin içinde mimari, güç tüketimi, transistör sayısı ve boyutu, kullanım alanı gibi büyük farklar var. Bunlar performans farkını katlıyor.

Bugün güçlü bir telefon işlemcisi, Intel'in Pentium işlemcilerine anca yetişebiliyor.
 
Yukarıda cevap veren arkadaşların soruyu tam olarak anlamamış olabileceklerini düşünüyorum.

Frekans değerleri aynı olan işlemciler için en azından şunu söyleyebilirsin: aynı zaman aralığında aynı sayıda sinyal gönderebiliyor. basitçe açıklamak gerekirse frekansı (birimi Hertz Hz) şöyle düşünebilirsin: odanın lambasını düşün, kapalıyken 0 diye belirtelim, açık iken 1; yani elektrik yok-var <> 0-1. 1 Hz demek, 1 sn de 1 kere lambanın açık olması demek. 10 Hz demek, saniyede 10 kere lambanın açılması demek. Bilgisayarda da 0 ve 1 ler yani (binary) elektrik yok-var dizilimleri ile komutlar sağlanır ve bu 010101001111000100101 dizilimleri anlamlandırılır. Dolayısıyla birim zamanda (birim zaman genelde saniyedir) ne kadar çok bilgi aktarabileceğin bununla alakalıdır. Farkındaysan "çok" dedim, "hızlı" demedim; -karadelik mevzusunu bir kenara bırakırsak- bilimde teorik olarak en yüksek hız ışık hızıdır. Enerjinin elektrik enerjisi gözlemiyle hareket hızı da ışık hızına yakın diyebiliriz.

Sorunun cevabına gelecek olursak, Evet, mobil işlemci ya da desktop-laptop işlemci veya herhangi bir mikro işlemci.. frekans değerleri aynı ise aynı hızdadır. Fakat, bu mikro işlemcilerin sürdüğü elektronik cihazların hızları yalnızca işlemcilere bağlı olmadığından dolayı 3000 GHz işşlemcili masaüstü bilgisayar ile 3000 GHz işlemcili bir telefonun işlem yapabilme hızı aynı olma-z/yabilir.
 
Bir üstteki gönderi HZ kavramını güzel açıklamış. İşlemcinin zaman algısı osilatör tarafından üretilen clock sinyali ile oluşur. Bir clock sinyalinde işlemci bir iş yapar; bu işin ne kadar hızlı, verimli, kararlı olacağını ise mimarisi yani tasarımı belirler.
 

Geri
Yukarı