Chaff ve Flare hala işe yarıyor mu?

Riminir

Hectopat
Yapay zeka bu kadar gelişmişken savaş uçaklarında bulunan Chaff ve Flare hala işe yarıyor mu? Yani yapay zeka ile donatılmış bir füze, bu ayrımı yapabiliyor olması lazım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yapay zeka bu kadar gelişmişken savaş uçaklarında bulunan Chaff ve Flare hala işe yarıyor mu? Yani yapay zeka ile donatılmış bir füze, bu ayrımı yapabiliyor olması lazım.
Aiö 9P attılar mesela neyle şaşırtacaksın

@Erdem Productions

Füzeler hakkında pek bilgim yok ama şöyle bir yazı gördüm "Bugüne kadar sıcak temaslarda 1000'e yakın aim-9 fırlatılmış ve 308 adeti hedeflerini vurmuştur." yani çok etkili bir füze değil gibi duruyor. Yeni nesil Aim füzesi amraam hakkında şöyle ingilizce bir kaynak buldum

U.S. has recorded ten AIM-120 kills
– Four not Beyond Visual Range
– Fired 13 missiles to achieve 6 BVR kills Pk = 0.46*
– Iraqi MiGs were fleeing and non-maneuvering
– Serb J-21 had no radar or Electronic
Countermeasures (ECM)
– US Army UH-60 not expecting attack; no radar or
ECM
– Serb MiG-29 FULCRUMS had inoperative radars
– No reports of ECM use by any victim
– No victim had comparable BVR weapon
– Fights involved numerical parity or US numerical
superiority

Yani yeni nesil füzeler bile atışlarını yarısından fazlasını kaçırıyormuş chaff ve flare hala işe yarıyor demek bu gerçekten çok garip neredeyse 100 yıllık savunma sistemi hala iş görüyor yani. Füze sistemlerinden neden yapay zeka kullanılamıyor acaba.

Ruslar KH-101 füzelerine bile chaff/flare takıyor. İşe yarıyor mu diye sormak biraz abes kaçmış sanki...

Bugüne kadar sıcak temaslarda 1000'e yakın AIM-9 fırlatılmış ve 308 adeti hedeflerini vurmuştur." yani çok etkili bir füze değil gibi duruyor.
Dünya'nın çeyreği tarafından kullanılan, birçok varyantıyla yarım asırdan fazla tarihi olan bir füzeyi ''imha etme'' sonucuna göre değerlendirmek doğru değil. Söylediğin veri hakkında bilgim yok ama doğru olduğunu kabul etsek dahi bu şekilde bir değerlendirme yapılmaz. Füzenin hedefi vurması sadece füzeye bağlı değil, birçok kriter var. Hız, konum, irtifa, hava durumu, atılan uçak, vurmaya çalıştığın hedef, pilot becerisi, düşman pilotun savunma becerisi vs. diye 50 tane madde sayabilirim.

Batı standartlarında AIM-9 ve türevi füzeler başarılıdır ve doğu muadillerine göre kat ve kat üstündür. Her pilotun sağ ve sol kanadında bulundurmak isteyeceği bir füzedir.

Her neyse, konuya dönecek olursak bir şeyin modası geçtiği yok. Hiçbir şekilde dog fight'a girmek istemeyecek son model F-35 bile flare ve chaff taşıyor. Bu kadar gelişmiş sensörleri olmayan ve nispeten BVR kabiliyeti zayıf uçaklarda kullanılması da gayet doğal.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…