ChatGPT vs Gemini

Ne iş için kullandığınıza göre cevap çok değişebilir. Şahsi tecrübem, ben makine çevirisi üzerine bir araştırma yapıyorum ve geçenlerde yaptığım çevirinin tablosunu paylaşayım:

Eki Görüntüle 2491029

Detayları çok anlamanıza gerek yok, basitçe özetlemek gerekirse modeller ChatGPT 4o, DeepSeek v3, Gemini flash 2.0. her bir kolon birbirinden farklı bir ölçek ile kıyaslamalarını gösteriyor (0 ile 1 arasında). Gördüğünüz gibi, makine çevirisi açısından bu 3 model neredeyse aynı birbiriyle.

Hiç bakmadıysanız DeepSeek'i de denemenizi tavsiye ederim, yukarıdaki kıyaslamada kullandığım en günceli değil. Ücretsiz olması ve derin düşünme özelliği çok hoşuma gitti ve şimdilik verdiği cevaplar bayağı tatmin edici.
Deepseek bence de çok iyi. tabi Gemini ve ChatGBT yanında biraz yeni ama Tatmin ediyor açıkçası. Gemini den daha fazla kullanıyorum çünkü verdiği cevaplar ve bir şey istedim mi verdiği bilgiler beni baya tatmin ediyor.

Benim işimi fazlasıyla görüyor chatgbt. Detayını sormak istersem de cevaplıyor. Gemini ye basit bir şey sordum geçen dlss ile ilgili uzatıyor da uzatıyor gereksiz detayları anlatıyor dlss nin tanımını filan yapıyor sormadığım halde :D
İşte dediğim gibi özetlemesini söyleyebilirsiniz, şahsen ben aynısını yapıyorum gayet iyi özetliyor kendisi.

Bana 2TB depolama ile beraber ilk 3 ay 300 küsur daha sonra 700 civarı bir teklif verdi.

Fiyat ve alan güzel teklif ancak Gemini kullanım alanı benim görüşümce çok sınırlı. Yani resim oluşturma kısmı yok resmen. GPT Plus alırsan sora gibi ek araçları da istediğin gibi kullanabiliyorsun.

Gemini mantık soruları, yorumlatma, resimden çıkarım yapma vb. konularda başarılı. Staj projemde ERP sistemindeki verilerin raporuna göre yorumlatma vb. işlemler için bot olarak ekledim çalışıyor misler gibi.

Ama işte genel kullanım ve işe yararlılık bakımında GPT Plus çok daha iyi açık konuşmak gerekirse. İster görsel oluşturursun, ister kod yazdırırsın, ister rapor yazdırırsın, ister çeviri yaptırırsın. Daha geniş kullanım alanı açısından GPT kesinlikle.

En basitinden geçen hafta gemini'den basit bir logo düzenlemesi yapmasını istedim ve alakasız bir logo verip kenara çekildi.

1747255745378.png

Son düzenleme:
İşte dediğim gibi özetlemesini söyleyebilirsiniz, şahsen ben aynısını yapıyorum gayet iyi özetliyor kendisi.
Tamam bir dahaya sorarsam öyle baştan sorayım. Gemini genelde android telefonda kullanıyordum zaten. Normalde pc de iken chatgbt kullanıyorum. Telefonla tek tuşla gemini açabildiğim için normalde o yüzden telefonda denemiştim.

1 yıldır Copilot kullanıyorum, yazılı işlerde iş görüyor, görsel oluşturması sıkıntılı. Gemini de benzer lakin bazen cevapları uzun veya yanlış olabiliyor. Bir proje oluşturmak için ise ChatGPT en iyisi lakin ücretsiz sürümünde kısıtlamalar var, onu geçtim; Plus sürümü de kısıtlı maalesef. Bu yüzden 3'ü arasında gidip geliyorum. ChatGPT Pro için yerel fiyatlandırma gelirse o zaman farklı olur tabii.

Bu arada söylemeyi unuttum, notebooklm de bayağı iyi yapay zekadır kesinlikle tavsiye ederim. Hatta bana göre ChatGPT'den çok daha iyi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Humanity's Last Exam sonuçlarına göre OpenAI o3, Gemini 2.5 Pro'dan daha iyi. Sonuçlar:

ModelDoğruluk (%) ↑Kalibrasyon Hatası (%) ↓
o320.334.0
Gemini 2.5 Pro18.471.0
o4-mini18.157.0
o3-mini*13.480.0
Gemini 2.5 Flash12.180.0
DeepSeek-R1*8.573.0
Claude 3.7 Sonnet (16K)8.080.0
o18.083.0
GPT-4.5 Preview5.485.0
GPT-4.15.489.0
Claude 3.5 Sonnet4.184.0
GPT-4o2.789.0

Zaten Gemini 2.5 Pro'dan sonra gelen iki modeli de OpenAI modelleri takip ediyor. Ben olsam ChatGPT'den şaşmazdım.

Aktif olarak ikisini de kullanıyorum ama Gemini'nin ücretsiz sürümünü kullanmaktayım. Bugün, Google One ile beraber güzel bir indirim sundu. Sizce hangisi daha iyi? Gemini Pro ile ChatGPT Plus'ı karşılaştırırsanız, hangisini daha başarılı buluyorsunuz?

Günlük kullanım için GPT bayağı iyi 3.5 versiyonu vs çöp ama Plus modeli bayağı zeki samimi ve sana nasıl hitap edeceğini bile biliyor tek sıkıntısı 2021 veri tabanını kullanması.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı