Chromium tabanlı tarayıcı neden kullanılmaz?

wraxos woo

Centipat
Makaleler
1
Evet sorum başlıktaki gibi halihazırda Brave kullanıyorum ancak Brave büyük eksisi Chromium olması deniyor Chromium tabanlı olması bildiğim kadarıyla Google bağlı olması ve Google verilerinizi bize reklam göstermek için topluyor bu mudur Chromium deyince öcü gibi bakmalarının sebebi?

Gizlilik veri mahremiyeti. Linuxçu tayfa takar genelde bunları. Chromium tabanın sevilmemesinin bir diğer sebebi Google'ın yönetmesi. Manifest V2 uzantılarıydı galiba Google onları engellemişti haliyle uBlock Origin'de çalışmaz oldu.

Gizlilik veri mahremiyeti. Linuxçu tayfa takar genelde bunları. Chromium tabanın sevilmemesinin bir diğer sebebi Google'ın yönetmesi. Manifest V2 uzantılarıydı galiba Google onları engellemişti haliyle uBlock Origin'de çalışmaz oldu.

Hocam manifest V2 dediğiniz nedir?

Ayrıca uBlock orgin Lite var aynısı değil mi daha doğrusu aynı performansı veriyor mu?

Hocam manifest V2 dediğiniz nedir?
Eklentilerin tarayıcının özelliklerine ulaştığı API'ler var. Eklenti dizinlerinde erişmek istedikleri özellikleri belirten manifest.json dosyası olur. O dosyada ağ modifikasyonu, sayfa modifikaasyonu gibi istediğiniz özellikleri belirtirsiniz. Reklam engelleyicilerin kullandıkları API'lere erişim Manifest dosyasının 2. sürümünde mevcuttu. Google ise reklam engelleyicileri kaldırmak için ağ modifikasyonu gibi şeyleri 3. sürümle birlikte kaldırdı. Yani kullandıkları özellikler v3'te artık yok. uBO, normalde sadece paket engelleme dışında daha farklı özelliklere de sahipken uBO Lite'ta bunların çok çok az bir miktarını ekleyebildiler. Google da kendi bazında v2 desteğini tamamen kestiği için reklam engelleyicileri destekleme işi diğer tarayıcılara düştü.

Ayrıca uBlock orgin Lite var aynısı değil mi daha doğrusu aynı performansı veriyor mu?
Hayır. Kesinlikle aynı performansı değil. Burada uBO Lite'ta olmayan özellikleri görebilirsiniz.

Eklentilerin tarayıcının özelliklerine ulaştığı API'ler var. Eklenti dizinlerinde erişmek istedikleri özellikleri belirten manifest. JSON dosyası olur. O dosyada ağ modifikasyonu, sayfa modifikaasyonu gibi istediğiniz özellikleri belirtirsiniz. Reklam engelleyicilerin kullandıkları API'lere erişim manifest dosyasının 2. sürümünde mevcuttu. Google ise reklam engelleyicileri kaldırmak için ağ modifikasyonu gibi şeyleri 3. sürümle birlikte kaldırdı. Yani kullandıkları özellikler v3'te artık yok. Ubo, normalde sadece paket engelleme dışında daha farklı özelliklere de sahipken ubo Lite'ta bunların çok çok az bir miktarını ekleyebildiler. Google da kendi bazında V2 desteğini tamamen kestiği için reklam engelleyicileri destekleme işi diğer tarayıcılara düştü.

Hayır. Kesinlikle aynı performansı değil. Burada ubo Lite'ta olmayan özellikleri görebilirsiniz.

Hocam bilgilendirme için teşekkürler bilgili birine benziyorsunuz anladığım kadarıyla Google reklam engelleme işini zorlaştırmiş ve Lite olan versiyon bazı sitelerde çalışmıyor.

Ayrıca kısaca genel anlamda aralarında büyük etki eden özellik farklarını yazabilir misiniz?

Ayrıca kendim şu an Brave kullanıyorum bunun reklam engelleyicisinden memnunum zene geçip ubo kullansam daha mı menunun olurum? Ayrıca güncel olarak zenin büyük eksileri nedir? Bildiğim kadarıyla Netflix gibi korumalı içerik olan sitelerde çalışmıyor ancak bu sorun değil bana zaten Microsoft Store'dan uygulamasını kullanıyorum veya hiç olmadı başka tarayıcıdan girerim.

Brave kullanmaya devam etmeli miyim yoksa zene mi geçeyim?

Brave'de kalabilirsiniz. Chromium olmasına rağmen çok iyi bir tarayıcı. Veri mahremiyet konusunda da çok iyi. Ama Firefox tabanlı bir tarayıcıya geçecekseniz libre Wolf'a geçin. Libre Wolf'da güzel.

Evet duydum onu ancak zeni hem Yusuf ipek bu kadar övdü hem de kullanıp pişman olan görmedim.

Sizce Firefox tabanlı tarayıcı geçmenin bana ne gibi artıları olur?

Evet duydum onu ancak zeni hem Yusuf İpek bu kadar övdü hem de kullanıp pişman olan görmedim.

Sizce Firefox tabanlı tarayıcı geçmenin bana ne gibi artıları olur?
Ben Chrome'dan Firefox'a geçtim. Açıkçası Chrome gibi bilgisayarın her şeyini sömürüp anasını ağlatan bir tarayıcıdan sonra Firefox'a geçince hem bilgisayar rahatladı, hem de Firefox daha hızlı geldi. Kişiselleştirme konusunda Firefox ve tabanını kullanan tarayıcılar müthiş. Eğer geçerseniz veyahut denerseniz farkı hissedersiniz. Yani kişiselleştirme müthiş ek artı, eğer Firefox'a geçerseniz Pocket var site kaydetme servisi o da siteleri sık sık kaydediyorsanız çok iyi. Yani Firefox tabanı öneririm. Şuan Chrome'a hiç girmiyorum girsem bile o kadar kötü geliyor ki gözüme benim. Biri Esenyurt biri Bodrum öyle diyeyim siz anlarsınız.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı