Chromium tabanlı tarayıcı neden kullanılmaz?

Ben Chrome'dan Firefox'a geçtim. Açıkçası Chrome gibi bilgisayarın her şeyini sömürüp anasını ağlatan bir tarayıcıdan sonra Firefox'a geçince hem bilgisayar rahatladı, hem de Firefox daha hızlı geldi. Kişiselleştirme konusunda Firefox ve tabanını kullanan tarayıcılar müthiş. Eğer geçerseniz veyahut denerseniz farkı hissedersiniz. Yani kişiselleştirme müthiş ek artı, eğer Firefox'a geçerseniz pocket var site kaydetme servisi o da siteleri sık sık kaydediyorsanız çok iyi. Yani Firefox tabanı öneririm. Şu an Chrome'a hiç girmiyorum girsem bile o kadar kötü geliyor ki gözüme benim. Biri Esenyurt biri bodrum öyle diyeyim siz anlarsınız.

Haklısınız ancak Chrome göre yorum yapıyorsunuz Chrome'dan Brave geçince aradaki farkı bende hissetim.

Brave göre karşılaştırma yapmak daha doğru olur rica edesem.

Site kaydetme servisi kısmı konteyner olarak geçiyor sanırım her siteye farklı profil ve hesap atıyorsunuz örneğin "konteyner 1" burada YouTube, mail, Instagram hesaplarınız girili sadece bu konteynerı kullandığınızda hesaplarınıza giriş yapıyorsunuz.

Haklısınız ancak Chrome göre yorum yapıyorsunuz Chrome'dan Brave geçince aradaki farkı bende hissetim.

Brave göre karşılaştırma yapmak daha doğru olur rica edesem.

Site kaydetme servisi kısmı konteyner olarak geçiyor sanırım her siteye farklı profil ve hesap atıyorsunuz örneğin "konteyner 1" burada YouTube, mail, Instagram hesaplarınız girili sadece bu konteynerı kullandığınızda hesaplarınıza giriş yapıyorsunuz.
Haklısınız. Brave'i kullanmadığım için Chrome üzerinden karşılaştırma yapmıştım. Site kaydetme şöyle, pocket servisine Firefox hesabını giriyorsun sonra herhangi bir sitede (Örneğin: Bu konu) araç çubuğundaki pocket simgesine basınca sitedeki olduğunuz yer kayıt altına alınıyor. Bu arada Firefox'un eklenti kısmında Chromium'a göre en büyük artılarından biri bir kısayol olan Gesturefy eklentisi. Bu eklenti sadece Firefox'da mevcut. Vazgeçilmez müthiş bir eklenti. Yusuf İpek'in videosu var bu eklentiyle ilgili. Linki var aşağıda videonun. Ben Brave'i de deneyeceğim yakın zamanda. O zaman daha iyi bir karşılaştırma yaparım belki.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Haklısınız. Brave'i kullanmadığım için Chrome üzerinden karşılaştırma yapmıştım. Site kaydetme şöyle, pocket servisine Firefox hesabını giriyorsun sonra herhangi bir sitede (örneğin: Bu konu) araç çubuğundaki pocket simgesine basınca sitedeki olduğunuz yer kayıt altına alınıyor. Bu arada Firefox'un eklenti kısmında Chromium'a göre en büyük artılarından biri bir kısayol olan gesturefy eklentisi. Bu eklenti sadece Firefox'da mevcut. Vazgeçilmez müthiş bir eklenti. Yusuf ıpek'in videosu var bu eklentiyle ilgili. Linki var aşağıda videonun. Ben Brave'i de deneyeceğim yakın zamanda. O zaman daha iyi bir karşılaştırma yaparım belki.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Site kayıt altına alınıyor derken?

Brave hakkında yorumum kendi reklam engelleyicisi olduğu için ve gayet güzel çalışıyor YouTube, twitchdeki reklamları engelliyor ancak bazı siteler reklam engelleyicisi kullandığımı anlayıp kapatıp öyle girmeye çalışın diyor siteye bunu da yıllardır kullandığım tarayıcıda 1 2 sitede yaşamışımdır onlarda çok nıs siteler.

Onun dışında ayarlamaları gizlilik vs güzel sade performansı okey hatta magnet denen bir şey var Torrent indirmek için Torrent programına gerek kalmıyor düz dosya indirir gibi Torrent indiriebilirsiniz.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-04-11 155251.png
    Ekran görüntüsü 2025-04-11 155251.png
    110 KB · Görüntüleme: 23
Yani kaydedince tek tıkla siteye gidiyorsunuz bu chromedada vardı diye hatırlıyorum güzelmiş.
Evet. Chrome'da yoktu hocam. Baktım var mı diye farklı kaydetme var. Yani bilgisayara kaydediyorsun burada online kaydediyorsun. Daha iyi bu bence. Ayrıca Firefox'da yapay zeka var ChatGPT seçtim ayardan dikey sekmede görebilirsiniz paylaştığım ekte. Llama, Gemini falan da vardı. Ayarlardan seçmek gerekiyor ama. Direkt metin seçince sohbet botuna sor çıkıyor yıldızlı şekilde basınca ya açıklar, ya özetler, ya da sen sorarsın. Yandaki de kısayol gibi bir şey hocam. Brave'de dikey sekmeler Opera gibi gömülü mü bilmiyorum. Firefox'da gömülü ve dikey sekme çubuğu emin olun çok iyi.

Evet. Chrome'da yoktu hocam. Baktım var mı diye farklı kaydetme var. Yani bilgisayara kaydediyorsun burada Online kaydediyorsun. Daha iyi bu bence. Ayrıca Firefox'da yapay zeka var ChatGPT seçtim ayardan dikey sekmede görebilirsiniz paylaştığım ekte. Llama, Gemini falan da vardı. Ayarlardan seçmek gerekiyor ama. Direkt metin seçince sohbet botuna sor çıkıyor yıldızlı şekilde basınca ya açıklar, ya özetler, ya da sen sorarsın. Yandaki de kısayol gibi bir şey hocam. Brave'de dikey sekmeler Opera gibi gömülü mü bilmiyorum. Firefox'da gömülü ve dikey sekme çubuğu emin olun çok iyi.

Dikey sekme dediğiniz sidebar sanırım biliyorum onu güzel.

Kaydetme özelliği Chrome'da şöyle vardı arama çubuğunun üstüne koyuyordun şimdi SS atarım.

Dediğim şeyin SS buldum buyurun: @Collavino.

Dosya Ekleri

• IMG_20250411_161813.jpg
    IMG_20250411_161813.jpg
    55,8 KB · Görüntüleme: 25
Son düzenleme:
Dediğim şeyin SS buldum buyurun: @Collavino.
Tamam hocam. O bahsettiğiniz yer imleri ve her tarayıcıda var. Aslında benzer şeyler. Google hesabıyla senkronize oluyor mu hatırlamıyorum ama. Pocket de online bir siteleri kaydetme servisi. Çok kullanmıyorum ben ama mesela bir siteye ara sıra girecekseniz kullanırsınız. Hep gözünüzün önünde de durmaz. Teşekkürler bu arada bilgi için. Unutmadan Firefox'un en kötü özelliği bana göre PWA yani siteleri (Örnek: YouTube) uygulama olarak indirme biliyorsunuzdur onu. O yok. Eklenti ile yapmak zorunda kalıyorsunuz Firefox'da. Ama Yusuf İpek'in teknoloji raporunda Firefox'un PWA özelliğini geri getireceğini görmüştüm. Yakında gelebilir yani.

Tamam hocam. O bahsettiğiniz yer imleri ve her tarayıcıda var. Aslında benzer şeyler. Google hesabıyla senkronize oluyor mu hatırlamıyorum ama. Pocket de Online bir siteleri kaydetme servisi. Çok kullanmıyorum ben ama mesela bir siteye ara sıra girecekseniz kullanırsınız. Hep gözünüzün önünde de durmaz. Teşekkürler bu arada bilgi için. Unutmadan Firefox'un en kötü özelliği bana göre pwa yani siteleri (örnek: YouTube) uygulama olarak indirme biliyorsunuzdur onu. O yok. Eklenti ile yapmak zorunda kalıyorsunuz Firefox'da. Ama Yusuf Ipek'in teknoloji raporunda Firefox'un pwa özelliğini geri getireceğini görmüştüm. Yakında gelebilir yani.

Hocam pwa kullanmıyorum ben zaten.

Ayrıca sizi başka bir konuda etiket attım ona bakabilir misiniz?

Hocam bilgilendirme için teşekkürler bilgili birine benziyorsunuz anladığım kadarıyla Google reklam engelleme işini zorlaştırmiş ve Lite olan versiyon bazı sitelerde çalışmıyor.
Evet. Özellikle de YouTube için diyebiliriz.

Ayrıca kısaca genel anlamda aralarında büyük etki eden özellik farklarını yazabilir misiniz?
Çok fazla detayı var hocam. Genel olarak şu şekilde özetleyebilirim: Diğer adreslere yapılan bağlantıları gitmeden önce engelleme, yapılan bağlantı sırasında takibe sebep olabilecek verileri engelleme, asıl amacı takip olmayan ama istatistik tutabilen muhtemel bağlantıları engelleme.

Ayrıca kendim şu an Brave kullanıyorum bunun reklam engelleyicisinden memnunum zene geçip ubo kullansam daha mı menunun olurum?
Ben de yaklaşık bir yıldır Brave kullanıyorum. Brave'in engelleyicisinin yanında uBO da kurulu bende. Çoğunlukla Brave'inki işi görüyor ama bazen onun yetersiz kalıp uBO'nun da engelleme yaptığını görüyorum. Eğer şu anda gezinirken reklam görüp "Reklam engelleyici açık, bu niye burada?" gibisinden düşünüyorsanız belki olabilirsiniz.

Ayrıca güncel olarak zenin büyük eksileri nedir? Bildiğim kadarıyla Netflix gibi korumalı içerik olan sitelerde çalışmıyor ancak bu sorun değil bana zaten Microsoft Store'dan uygulamasını kullanıyorum veya hiç olmadı başka tarayıcıdan girerim.
Doğrudan Zen için olmasa da, web geliştirme ile de uğraşmış biri olarak bazen Firefox tabanının yeterli hissettirmediği durumlar oluyor. Zaten geliştirici araçları olarak Edge'deki kadar kapsamlı ve kullanışlı olanı diğer tarayıcılarda denk gelmedim. Kullanım sürecinde de çoğu zaman WebBluetooth, WebUSB gibi özelliklerin olmaması sorun olabiliyor. Bu özelliklerin Brave'de de olduğunu söyleyemem. Bu yüzden mecburen doğrudan Chromium ile uğraştığım zamanlar da oluyor. Ama eğer günlük kullanımda sadece sayfalarda dolaşıyor, nispeten spesifik kalan özellikleri kullanmıyorsanız çoğunlukla aynı deneyimi verir.

Brave kullanmaya devam etmeli miyim yoksa zene mi geçeyim?
Tamamen size kalmış. Eğer memnun olduğunuzu düşünüyorsanız, bence değişikliğe gerek yok. Ama yine de denemekten zarar gelmez.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı